Megkezdődtek az ellenőrzések a mezőgazdaságban

Megkezdődtek az ellenőrzések a mezőgazdaságban

Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata.

Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A munkavédelemre komolyan oda kell figyelni – hívja fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét. A mezőgazdaság területén 2017-ben több mint 650 munkabaleset történt, köztük 12 halálos kimenetelű. Jellemzően a halálos munkahelyi balesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik.

A májusban megkezdett, szeptember végéig tartó időszakban a vizsgálatokat a járási hivatalok tisztviselői végzik, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya által megadott szempontok alapján. A mezőgazdasági tevékenység célvizsgálatát az indokolja, hogy a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt ez az egyik legveszélyesebb ágazat.

Az országos vizsgálat kapcsolódik a 2017 nyarán a minisztérium által indított kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz, melyhez a Kamara külön programsorozattal is csatlakozott.

 

 

A vizsgálat a mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal foglalkozó munkáltatókat érinti. Az ellenőrzések során a munkabiztonsági és munkaegészségügyi követelmények megvalósulását nézik. Többek közt a munkahelyek kialakításának megfelelőségét, az előírtak szerinti étkezési lehetőségeket, az illemhely-használati és tisztálkodási lehetőségeket, az előírt ivóvíz illetve védőfelszerelések biztosítását. De például a veszélyes anyagokra, zajjal illetve rezgéssel járó munkavégzésre, hátsérülések kockázatával járó kézi tehermozgatásra, munkavállalókat érő terhelésekre vonatkozó szabályok betartását is ellenőrzik.

Jellemzően a halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, ezek nagy része traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés. Emellett számos egyéb munkahelyi kockázatot is rejt az ágazat. A Kamara fontosnak tartja az ágazatban dolgozók biztonságát és a biztonságos munkahelyek, munkakörök kialakítását. Ezért is hívja fel mind a munkavállalók, mind a foglalkoztatók figyelmét arra, hogy a munkavédelmi intézkedéseknek komoly jelentőségük van.

Minden baleset nem kerülhető el, de a szabályok betartásával és odafigyeléssel, munkaszervezéssel, megfelelő előkészítéssel sokat lehet tenni azért, hogy csökkentsük a balesetek kockázatát.

A több hónapon át tartó hatóság ellenőrzések szempontjai nyilvánosak, bárki megismerheti őket itt.

 

Kép: pexels.com

Forrás: agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek