Megjelent: Axiál Híradó 2018. 04. szám (+magazin)

Megjelent: Axiál Híradó 2018. 04. szám (+magazin)

A frissen megjelent Axiál Híradó előszavát Fehér Ottó, a hagyományos gépüzletág kereskedelmi igazgatója jegyzi. Gondolataival kezdődik az új szám, amely a megszokott minőségi tartalommal, termékeinket és szolgáltatásainkat mutatja be.

Tisztelt Olvasó!

Mint ismert, cégünk gépüzletága a teljes géppalettát értékesíti, a CLAAS termékeken kívül. Igen jó gépforgalmat hozó tavaszi szezon után vagyunk, aminek köszönhetően az első félév eredményei túlszárnyalták terveinket – annak ellenére, hogy a tavalyi tényadatok fölé lőttünk.

Azért nem volt ez olyan egyszerű történet. Az év eleje és a tavaszi szezonális gépek kereslete mindenképp a sokéves átlag feletti volt ugyan, de áprilisban „elzárták a csapot”, május második feléig országosan nagy gondot okozott az aszály. A kapások kínkeservesen indultak, eső híján a zömében vegyszeres gyomirtás sem ment könnyen. Mindezt tetézte a május-júniusban szokásosnak mondható kivárás az aratás körül, a termény minőségének/mennyiségének bizonytalansága. A felsorolt hatások az év ötödik hónapjától napjainkig tartó megtorpanást okoztak, lényegesen lassult a tempó, erősen visszaesett a gazdák beruházási kedve.

Augusztus második felétől látjuk jelét, hogy egyre pozitívabbak a termelők, kezd visszatérni a bizalmuk, hogy mégis jó évet zárhatnak majd. A napraforgó és kukorica termésvárakozásai országos átlagban határozottan jók, az árpa és a búza szépen felkúszó felvásárlási ára pedig akár húsz százalékkal nagyobb bevételt hozhat annak, aki nem volt kénytelen értékesíteni az aratási szezonban. Ezeket tovább erősíti a kapásnövények várhatóan szintén emelkedő felvásárlási ára, úgyhogy az év hátralévő részében jók a gépértékesítés kilátásai.

A hektikusan változó piaci kihívásoknak megerősített, és részben megújult értékesítő gárdával igyekszünk megfelelni. Tavaly év elejétől három új területi képviselő állt munkába Hódmezővásárhelyen, Kaposfőn, valamint Észak-Békésben, akikkel együtt már 19 üzletkötő kolléga szolgálja ki a gazdálkodók gépigényét. Ezen túlmenően 2016 eleje óta megújult üzletágunk teljes gépértékesítő hálózatának fele. A szívós felkészítő-oktatómunkának köszönhetően szinte kivétel nélkül pozitív irányba sikerült elmozdítani a kollégák képességeit, eredményeit.

Úgy érzem, felkészültünk az őszi szezonra, az új igényekre nyitottan nézünk a piaci kihívások felé.

Fehér Ottó, kereskedelmi igazgató, hagyományos gépüzletág

 

 

Az Axiál Híradó tartalmából:

 

Stabil alapokra építve

Idén nagyon sok a változás a Landini traktorgyár termékválasztékában, továbbfejlesztett traktorszériákkal és teljesen új gépcsaládokkal. Ez részben a 2018-tól életbe lépő, megváltozott EU-szabályozásnak is köszönhető. A fejlesztések eredményeként jelent meg a korábban nem létezett Landini 6H sorozat.

 

 

Takarmány: földtől az etetőig

Apaj, ma a Szomor Farm, a valamikori Kiskunsági Állami Gazdaság volt területe, a privatizáció idején egy angol céghez került, amely nem sokat tett hozzá. Növénytermesztési ágazata, „másodprivatizációval” került Szomor Dezsőhöz, aki már akkor elkötelezte magát az őshonos állatfajok iránt, hogy megőrizze őket a jövő generációknak.

 

 

Vetőgép, tíz plusz száz évre

Manapság öt évre vesznek nagy értékű gépeket a gazdaságok. Tóth Mihály, a Kunság Népe Zrt. műszaki elnökhelyettese hosszabb távon gondolkodik: Monosem vetőgépeitől legalább tízéves szolgálatot vár el és kap meg, biztos benne, hogy „maszeknál dolgozhatnának még száz esztendeig”.

 

 

Nagy kanállal gyors a munka

Ha rengeteg ömlesztett anyagot – esetünkben terményt – kell hatékonyan rakodni, akkor csak az alap a Manitou mezőgazdasági sorozatának legnagyobb gépe, az MLT 960. Jó kihasználásához szükség van a maximális kanálméretre is, mint a Kemoker-Invest Kft. példája mutatja.

 

Lapozza fel online az Axiál Híradó 2018. 04. számát!

 

 

Forrás és kép: Axiál Híradó 2018. 04. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek