Megduplázódott a mezőgépésztanulók száma

Megduplázódott a mezőgépésztanulók száma

Öt év alatt kétszeresére nőtt a mezőgépész tanulónak jelentkezők száma – derült ki az agrárminiszter parlament honlapján olvasható írásos válaszából. Ebben az ágazati szereplők és a kormány közös szakmanépszerűsítő programjának is szerepe volt.

Kézzelfogható eredményei vannak az elmúlt évek erőfeszítéseinek a hiányszakmák népszerűsítése terén, a pályaválasztás előtt álló fiatalok közül egyre többen teszik le a voksukat a mezőgépész szakma mellett. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) közösen 2016-ban indították útjára a Legyél te is mezőgépész! kampányt. Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint részben az átfogó képzési és karrierprogram eredményeként az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a mezőgépésznek jelentkező diákok száma. Az idei tanévben az Agrárminisztérium szakképző iskolai hálózatában összesen 6311 mezőgépészdiák tanul.

 

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője - kép: AXIÁL Kft.

 

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, az AXIÁL Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője a Magyar Időknek elmondta: a szakma is érzi, hogy folyamatosan nő a mezőgépészet népszerűsége a tanulók körében. Sőt, tapasztalatuk szerint egyre több kiváló képességű diák kerül be a szakképzésbe, akikből reményeik szerint később mezőgépészmérnökök válnak. Ugyanakkor a szervezet elnöke megjegyezte, hogy korántsem az a cél, hogy mindenki egyetemi végzettséget szerezzen, az ágazatnak nagy szüksége van a szakmunkásokra és a jól képzett technikusokra is.

– Nem lehet mindenkiből mérnök. Azt szeretnénk, ha kialakulna az egészséges egyensúly a szakmunkások, a technikusok és mérnökök száma között – emelte ki. A MEGFOSZ tagjainál, így az AXIÁL-nál is számos tanuló tölti a gyakorlatát.

Ez idő alatt olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyekre az iskolapadban biztosan nem lenne mód, a cégeknél pedig a legmodernebb gépek működésével ismerkedhetnek meg az érintettek. – Ha egy őszi kiállításon bemutatnak egy világújdonságnak számító gépet, az januárban már a mi műhelyeinkben is megtalálható. Így azok a fiatalok, akik hozzánk jönnek gyakorlatra, a legkorszerűbb technológiákkal találkozhatnak – fogalmazott Harsányi Zsolt. Majd hozzátette: az a cél, hogy a tanulók komplex tudás birtokában kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

 

MezőgépÉSZek játék nyertesei a német Fendt gyárban - kép: MEGFOSZ

 

Ne csak egy csavart tudjanak jól meghúzni, hanem értsék meg az adott gép működését, s ha kell, az elejétől a végéig fel tudják építeni azt. A szakma népszerűségét minden bizonnyal az is tovább növeli, hogy az érintett tanulók az állami és a különböző céges ösztöndíjak révén már a diákéveik alatt jövedelemhez jutnak, az iskolából kikerülve pedig versenyképes jövedelemmel helyezkedhetnek el.

A legjobbak lehetőséget kapnak arra is, hogy a szakma csúcsteljesítményeit a különböző külföldi kiállításokon ismerjék meg, így jártak például az Agro Naplóval közös szervezésű MezőgépÉSZek verseny nyertesei Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a párizsi mezőgazdasági kiállításon is.

 

Forrás: agronaplo.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek