Még több lehetőség

Még több lehetőség

A 2019-es Agritechnica kiállítást követően a 2020-as AgrárgépShow újdonságaként jelent meg a megújult Joker RT család. A rövidtárcsák piaca intenzíven változik évről évre, így a HORSCH is bemutatta új RT Joker típusát.

A HORSCH portfóliójának meghatározó elemei a rövidtárcsák, az utóbbi években több fejlesztési szakaszon mentek át, viszont a most piacra került RT család felöleli a korábbi típusokat. Az RT Classic soros tömörítő-hengerű, amelyet az RT M14-es – 2014-es modellév – követett, már lehetőséggel duplasoros tömörítőhengerű felszerelésére és egyéb kiegészítő opciókra. A legújabb RT modell a korábbi két változatot ötvözve nyújt egyetlen gépkonstrukcióval több megoldást a felhasználónak. Opcióinak köszönhetően az ügyfél teljes mértékben saját igényeihez illesztheti a gépet, akár egysoros, akár dupla tömörítőhengerrel, mellső késhengerrel vagy hidraulikus simítóval, sőt akár a mellső támasztókerék elhagyásával.

 

 

Hogy is néz ki az új modell? Első ránézésre olyan, mint egy Classic Joker, hiszen a szállítókerekek hátul, a tömörítőhenger mögött vannak, de a hasonlóság ellenére teljesen új koncepciót követ. Közelebbről megnézve a duplahengeres tömörítő rendszert, láthatjuk, hogy a hengerek el tudnak billenni egy központi tengelyen. Ennek köszönhetően, a beállított mélységtől függetlenül, teljes mértékben tudják „kopírozni” a talajfelszínt, így azonos súllyal, azonos tömörítéssel dolgoznak (nem lehet, hogy az egyik jobban tömörít, mint a másik). A hengerválasztékban kétféle duplasoros és négyféle egysoros áll rendelkezésre, hogy mindenki talaj adottságainak megfelelően specifikálhassa a gépet.

A fejlesztés részeként a HORSCH optimalizálta a tárcsakiosztást, az új tárcsatartó kar pozíciója nagyobb átfedést biztosít, kis munkamélységgel is. A tárcsakarok megváltozott pozíciója és kiosztása befolyásolja a gép fizikai munkaszélességét is; az új modellek a korábbi típusjelzést megtartva 5,15; 6,15 és 8,15 méteres munkaszélességekben érhetők el.

 

 

A korábbi modellek megszokott hasznos kiegészítői kaphatók az új konstrukcióhoz is, például magágykészítéshez mellső hidraulikus simító, vagy a szintén jól bevált késes henger, hidraulikus előfeszítéssel és túlterhelés biztosítással. Aprómagok talajba juttatására eddig is megfelelt a MiniDrill, saját adagoló rendszerrel és ISOBUS alapú vezérléssel. Az új Joker típusokra is munkaszélesség-specifikus készletek rendelhetők, amelyeket akár később is könnyű felszerelni.

Természetesen az alapvető üzemeltetési lépések nem változtak, hiszen az új Joker is a hengereken fordul a forgóban, és a vonórúd munkahengere is úszó pozícióban maradt. A megújult RT típusok határozott irányvonalat mutatnak, egy gépen ötvözik a korábbi típusok meghatározó típusjegyeit.

 

Barabás Zsolt, HORSCH-szaktanácsadó

A megújult HORSCH Joker RT a moduláris felépítésének köszönhetően sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a felhasználó számára, legyen szó csak sekély tarlóhántásról, tarlóápolásról, magágykészítésről vagy zöldítésről. A tárcsalapok optimalizálásával még ideálisabb csírázási feltételek teremthetők meg a növénykultúra számára. A széles lezáró-henger választéknak köszönhetően mindig megoldott a talaj lezárása, akár a körülményekhez illő hengerek cseréjével is. Ezáltal az új Joker RT egy olyan univerzális rövidtárcsa, mellyel megvalósítható egy intenzívebb humuszképzés és a klímaváltozás miatt kikényszerített talajkímélő mezőgazdálkodás.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2020. 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek