MAX CUT kaszasín

MAX CUT kaszasín

Tökéletes eredmény minden kaszálási körülmény között. Amikor a technológia megfelelő, nincs szükség alternatívákra. A MAX CUT kaszasín éppen ezért minden DISCO nagy területteljesítményű kaszában elérhető.

A MAX CUT kaszasín már fogalom lett a legtöbb CLAAS kaszát használó ügyfél között. Annak jártunk utána, miért lett ez a technikai fejlesztés olyan különleges.

A felső-bajorországi Bad Salgauban, Európa legnagyobb zöld régiójában állítja elő a CLAAS 550 dolgozója a szálastakarmány-betakarítás teljes gépkínálatát. Itt, ahol a CLAAS már több mint 35 éve gyárt fűkaszákat, számtalan, a munkát jelentős mértékben megkönnyítő innováció született meg.

Ezek közé sorolható a kiemelkedő vágásminőséget lehetővé tevő, alacsony karbantartásigényű MAX CUT kaszasín. A kaszasín hullámos kialakítása miatt a kaszatárcsák sokkal előrébb helyezkednek el, mint a hagyományos konstrukcióknál, s ez nagyobb átfedést és optimális kaszálási eredményt nyújt.

A MAX CUT gyakorlatilag a P-CUT kaszasín-koncepció továbbfejlesztett változata. Fejlesztésekor számos, jól bevált dolgot megtartottak, többek között a gyors késcserét, valamint a Safety-Linket. Az új, egyben préselt kaszasín hullámos formája javítja a vágás minőségét, mivel azzal, hogy előrébb került a hajtóegység a tárcsákkal, a korábbihoz képest nagyobb lett az átfedés, hatékonyabb a terményvágás. A betétek beljebb helyezkednek el, ezért a tárcsák nagyobb átfedéssel dolgoznak, nagy biztonsággal elkerülhető, hogy csíkozzon a kasza. A csíkozás jelenségét a tárcsák kései idézik elő: mozgásukkal erős levegőáramlást generálnak, a zárólevegő még a vágás előtt elfekteti a terményt a kasza pengéje előtt, ezért nem tökéletes a vágás. A három csavarral rögzített cserélhető betét csökkenti a levegő áramlási sebességét, illetve álló helyzetben tartja a terményt. Ráadásul, ahol a kések hátrafelé mozognak, ellenkésként funkcionál a betét, megtámasztva a terményt.

Martin Obernek, a MAX CUT fejlesztésének projektvezetőjének és Frank Bachmann-nak, a gyártásért felelős vezetőnek évtizedes tapasztalata van már a kaszákkal. A fejlesztés és gyártás során folyamatos és élénk eszmecserét folytattak; „Frank és én is nagyon energikusak vagyunk” szokta válaszolni Martin Ober az ilyen kérdésekre, „Amíg közös nevezőre jutottunk egy-egy kérdésben, sokat és keményen vitatkoztunk.” Csapatuknak sok kérdésben kellett dönteni: az alapanyagok kiválasztásától kezdve a az egyenletesen magas minőséget biztosításának módján keresztül a beszállítók kiválasztásáig, az egyes részelemek elkészítésének módjáig rengeteg volt a megvitatandó kérdés. „Hogy a színvonal mindig egyenletesen kiemelkedő legyen, legvégül szinte csak német beszállítókat választottunk. A többnyire középnagyságú vállalkozásoknál a legrövidebb idő alatt tudtuk nagyon pontosan összehangolni a lehetőségeket. A felhasznált alkatrészek közül szinte semmi sem tömegtermék. Még a legutolsó csavarról is hosszasan gondolkodtunk. Hiszen csak a legjobb alapanyagokból lehet megbízható, jó minőségű terméket előállítani” – ez a véleménye az okleveles mérnök Martin Obernek.

Ahhoz, hogy a MAX CUT alapötletéből késztermék váljon, több mint három évre volt szükség. Három év, amely alatt jó néhány kihívással kellett megbirkóznia a csapatnak. „Az volt a célunk, hogy itt, Bad Saulgauban a legmodernebb gyártással a piac egyik legjobb kaszasínjét állítsuk elő. Úgy gondolom, el is jutottunk odáig!”

Egy erre a célra kialakított teremben egy claasos munkatárs ellenőrzi, hogy a beszállítók termékei megfelelnek-e a szigorú előírásoknak. Martin Ober (középen) és Frank Bachmann (jobbra) számára ez rendkívül fontos részlete az összeszerelésnek.

Az innovatív fejlesztés, a hullámos kialakítású, speciálisan, egy anyagból préselt kaszasín pedig magáért beszél, felhasználók tízezreit győzte már meg.

A hosszú élettartam érdekében úgy döntöttek, hogy a kaszasínt csavarozni fogják, így kiküszöbölhetik a hegesztéseknél fellépő gyengeségeket. „Ezzel a koncepcióval új utat törtünk” véli eredményükről Frank Bachmann projektvezető.

SZÁMÍT A TISZTASÁG

Bad Saulgauban nagyon komoly minőségellenőrzési folyamatokkal dolgoznak. A hibahatárok nagyon szigorú betartására már a projekt legeslegelejétől odafigyeltek. Az alkatrészeket és a részegységeket szúrópróbaszerűen vizsgálják, figyelik, hogy megmunkálásuk kellően pontos-e, sőt, még a tisztaságukat is kontrollálják. Egy külön mérőhelyiségben ellenőrzik, hogy a beszállítók termékei megfelelnek-e a szigorú előírásoknak. A tisztaság kiemelten fontos téma. A kaszasín kenése az élettartamra is hatással van – ezért elkerülhetetlen, hogy minimalizálják az alkatrészek szennyeződését. Hibamentesség, ezt a célt határozta meg Bachmann. „Arra törekedtünk, hogy maximális hibakezelési biztonságot érjünk el az összeszerelés során. Ennek az eléréséhez néhány buktatóval tarkított tanulási folyamaton kellett keresztülmennünk. Minden körülmények között mindennek száz százalékosan kell működnie.

Nagyon magasak a minőségi követelmények. A részegységek szennyeződését a minimumra redukálják.

KIZÁRT A HIBÁS ÖSSZESZERELÉS

Annak érdekében, hogy mindenkor működjön a biztonsági protokoll, az egyes részelemeket a kialakításuk miatt csak bizonyos pozícióban lehet összeszerelni. Ezenkívül vannak még speciális, a mindenkori igénybevételekre méretezett csavarok, amik csak egy adott helyen töltik be megfelelően a funkciójukat. Ráadásul minden érintett kötőelem fontos paramétereit, mint például a csavarónyomaték, forgásszög és hasonlók, felírják és kielemzik. Így rögtön ki lehet szűrni a sérült vagy rosszul meghúzott csavarokat. A beépített elemek darabszámának is meg kell felelnie az előírtnak, hogy az adott elem továbbjusson a szerelőműhelyben. A következő szerelőálláshoz ugyanis csak akkor jut tovább, ha minden előírt munkálatot elvégeztek és egy listában kipipáltak. Ehhez minden egyes kaszasínt egyéni vonalkóddal látnak el az összeszerelés kezdetén. Valamennyi munkaállomáson leolvassák ezt a vonalkódot, ezzel megkapják a hiányzó munkafolyamatok listáját. Csak miután ezeket maradéktalanul elvégzik és dokumentálják, mehet tovább a kaszasín a következő munkaállomásra. Szenzorokkal és érzékelőkkel többszörösen ellenőrzik, a munka rendes elvégzését. „Az egyik állomáson azt ellenőrzi az érzékelő, hogy a beépített tárcsák száma annyi-e, amennyinek lenni kell. Ha túl keveset építettek be, megszólal egy riasztó. Ellenben, ha túl sok, megáll a szalag, nem jut tovább a részegység” Bachmann úr büszke az itt kialakított biztonsági rendszerre. „Egy másik állomáson a súrlódási ellenállásokat mérjük, hogy a tömítések rendben vannak-e, vagy, hogy az olajszint megfelelő-e. Ezek a mérőszámok, és még sok egyéb tényező, amiket a specialisták beterveztek az összeszerelési folyamatba, gondoskodnak arról, hogy a végén hibátlan terméket kapjunk.” Ahhoz, hogy mindezeket a biztonsági folyamatokat kitalálják, nemcsak számítógépekre volt szükség, hanem magasan képzett, elkötelezett szakemberekre is, akik kedvvel és teljes szívvel azon dolgoztak, hogy minél nagyszerűbb termék készüljön el. Ez a lelkesedés és elkötelezettség az, amit minden látogató megérez a Bad saulgaui szereldében.

Speciális betanítási program után állhatnak neki a munkatársak a feladatuknak. Csak és kizárólag a betanítás után állhatnak oda a szalaghoz, és kezdhetnek neki a munkának.

Szabó Gábor (ÜK) szakvélemény:

Azért is ajánlom ügyfeleimnek, mert az egy darabból préselt, hullámos kialakítású karbantartásmentes MAX-CUT kaszasín, mely hajtása biztonsági modullal védett, csökkentett 850 1/min fordulatszámon is üzemeltethető. Speciális kialakításának köszönhetően ezzel a kaszasínnel hatékonyabb, tisztább és precízebb vágás végezhető, mely által kevesebb költségből magasabb minőségű takarmányt tudunk felszolgálni az állománynak, mely eredményezheti a várható hozamok emelkedését is.”

Szabó Gábor kép

 

Amennyiben a CLAAS professzionális, nagy területteljesítményű kaszái felkeltették érdeklődését, keresse meg a CLAAS Gépüzletági területileg illetékes üzletkötő kollégáit, akik bővebb felvilágosítással tudnak szolgálni.

 

Szöveg: Vas Magdolna marketingmenedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek