Max. 90 perc egy bálázó beállítására

Max. 90 perc egy bálázó beállítására

Március végén bajai telephelyünkön tartották a mezőgazdasági gépész technikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyét. A gyakorlati feladatot a szervező jánoshalmi szakiskola útmutatásai szerint Major Vilmos, szervizmérnök kollégánk állította össze.

Mi a versenyfeladat idén?

A feladatot ketté lehet bontani, az egyik része a bálázót, a másik része pedig a traktort érinti. Gyakorlatilag a bálázón egy üzemelés előtti karbantartást kell elvégezni, és átállítani azt nagy mennyiségű fűszéna betakarítására. Ez a láncok ellenőrzéséből, megfeszítéséből, a spanolóinak, valamint a rotorkuplung rugóinak, az adagolóhenger racsni rugóinak, a bálarámpa rugóinak a beállításából áll. Ugyanakkor a tarlókereket, a görgős terményleszorítót, magát a rendfelszedőt is be kell állítani, ehhez kapcsolódóan a kötöző hálót is be kell fűzni a helyére. Továbbá a kezelőegységen is konfigurálni kell, hogy milyen bálát készítünk, szükséges megadnunk a bálaméretet, a bála külső nyomását, a lágymag nyomását és méretét. Ez még mindig nem minden, a traktor esetében is vannak ellenőrzési pontok, ide tartozik a levegőszűrő, motorolajszint, a hűtőközeg és a hidraulika váltóolaj ellenőrzése.

 

Megítélésed szerint ez mennyire nehéz feladat?

Elég könnyű. Ezt egy üzemeltetőnek el kell tudnia végezni, ehhez nem kell feltétlenül szakember. Ráadásul a versenyzőknek 90 perc áll rendelkezésre mindehhez, de egy rutinnal rendelkező személy fele ennyi idő alatt is meg tudja oldani a feladatot.

 

 

Hol lehet elrontani a folyamatot?

A munkavédelmi, munkabiztonsági részeknél lehet a legkönnyebben elrontani. Például nem ékelik ki a gépet, nem állítják le a traktort, a gyújtáskulcsot nem húzzák ki. Ilyen apróságon csúsznak el leginkább a versenyzők az eddigi tapasztalatok alapján.

 

A biztonsági előírások elmulasztásából adódhatnak-e komolyabb meghibásodások?

Nem, viszont ezek elhagyása az emberi biztonságot veszélyezteti. Például ha nem ékelik ki a gépet, nem húzza be a kéziféket és lejtős területen áll, akkor előfordulhat, hogy elgurul az egész szerelvény. Vagy amikor kiszáll a fülkéből és véletlenül az irányváltót megnyomja, akkor váratlanul megindulhat a traktor, így ki is lehet esni a gépből és a legrosszabb esetben át is mehet a gép az emberen.

 

A verseny során milyen géptípusokon dolgoznak a versenyzők?

Mindegyik bálázó CLAAS VARIANT 460-as típus, a traktorok kicsit különböznek, de mind a CLAAS ARION szériába tartozik, van köztük 400-as, 500-as és 600-as típus is.

 

Kértek segítséget a felkészülésben a versenyzők vagy a felkészítő tanárok a versenyt megelőzően?

Hetekkel ezelőtt a szervező iskola közzé tette a gyakorlati feladatot, így mindenkinek volt lehetősége megismerni a gépek sajátosságait. Az AXIÁL Kft. előzetesen is rendelkezésre állt, és kaptunk is megkeresést azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelni az adott típusok esetében. Természetesen amiben tudtunk, segítettünk.

 

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser
Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az ország legjobb mezőgépész technikusai az AXIÁL-nál


2018. március 26. és 28. között került sor a mezőgazdasági gépésztechnikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének idei döntőjére. A gyakorlati verseny színhelye immáron zsinórban második éve az AXIÁL Kft. bajai telephelye volt. >>

Nagyobb súly = nagyobb profit: VARIANT a CLAAS-tól


6-360-14-3 a varázs-számsorozat a VARIANT körbálázók megértéséhez. De vajon mit takarnak ezek a számok, mely ezt a hazánkban nagyon népszerű, a „DLG-ELISMERÉS” megtisztelő címet is kiérdemelt, változtatható bálakamrás bálázót jellemzi? Tudja meg cikkünkből! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek