Már ma el kell kezdeni megismerni a precíziós technológiát (+videó)

Már ma el kell kezdeni megismerni a precíziós technológiát (+videó)

Az Új Mezőgazdasági Magazin a Portfolio Agrárium 2018 című konferencián egy rövid interjút készített Umenhoffer Péterrel, az AXIÁL Kft. marketingigazgatójával, aki a program precíziós gazdálkodással kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésén vett részt.


Az idei AgrárgépShow szinte teljes egészében a precíziós gazdálkodásról szólt, hol tartanak ennek a rendszernek a bevezetésében a gazdák?


Van, aki már elkezdte, de még nagyon sokan nem indultak el a precízió útján. Nagyon sokan úgy vannak, hogy vele ez kimerül abban, hogy egy robotkormányzási rendszert beleteszünk a gépekbe, de ez ennél lényegesebb több. A precíziós gazdálkodás az adatgyűjtésről és a precíz vezérlésről szól. Ma már nemcsak az erőgépet, hanem a munkagépet is vezérelhetjük ezzel a technológiával, legyen itt szó szabályozható tőszám-vetésről, tervezett nitrogén-kijuttatásról. Ezeket mind-mind meg lehet tervezni több éves hozamadatok alapján, ehhez kellenek azok a modern eszközök és programok, illetve nem utolsó sorban azok a felhasználók, akik ezeket kezelni tudják. Ezek a precíziós gépek és eszközök, döntést helyettünk nem fognak hozni. Ne is hozzanak! Ezek döntéstámogató rendszerek.


A kerekasztal-beszélgetésen, amelyen részt veszel, a 2020-as dátum. Miért fontos ez a 2020?


Ez egy visszatérő dátum a pályázatok és támogatások tekintetében is. Egy biztos, hogy 2020 után is meg kell művelni a földet és 2020 után is fel fog kelni a Nap. Ahhoz, hogy ezeket a földterületeket meg tudjuk művelni és minél nagyobb hozamokat tudjunk elérni költséghatékonyan, ehhez van szükség a precíziós eszközökre. Ahhoz, hogy ezeket az eszközöket 2020 után használni tudjuk, már ma el kell kezdeni ezek megismerését, tanulását, az adatok begyűjtését. Úgy gondolom, hogy ma a piacon ezekhez a rendszerekhez minden elérhető és minden adott. Minden gazdaságnak szüksége van legalább egy olyan emberre, aki tudja, érti és szereti is ezeket kezelni.

 

Forrás, kép, videó: Új Mezőgazdasági Magazin

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek