Magyar sikereket várunk a szakmák EB-jén

Magyar sikereket várunk a szakmák EB-jén

Nagyszabású megnyitóval indult útjára a EuroSkills Budapesten: a kontinens legjobb fiatal szakemberei 35 szakmában, háromnapos versenyen vívhatják ki hazájuknak a dicsőséget.

Pazar hangulatú megnyitóval vette kezdetét a hazai rendezésű EuroSkills Budapest 2018.

A fiatal szakemberek Európa-bajnokságaként számon tartott megmérettetésen 28 európai tagország 525 versenyzője küzd meg egymással 35 szakmában – a háromnapos rendezvénynek a Hungexpo Budapesti Vásárközpont ad otthont. Mint az a nyitóceremónián elhangzott, a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő EuroSkills nem pusztán verseny, hanem a kontinens egyik legnagyobb szakmai eseménye is: szakemberek, szakértők és döntéshozók egyfajta nemzetközi csúcstalálkozója is egyúttal. Mindennek fényében nem meglepő, hogy a Papp László Budapest Sportarénában összegyűlt résztvevő országok küldöttségei alaposan kitettek magukért. A versenyzők és kísérőik zászlókkal felszerelkezve, egyenöltözetben érkeztek a helyszínre, s a csatakiáltásukat követően országukra jellemző zenékre vonultak fel.

 

 

A megnyitón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki ünnepi beszédében elmondta: Magyarország nyersanyagok, természeti erők és energiaforrások híján arra a szellemi és fizikai erőre, illetve tudásra és munkára támaszkodhat, amelyet a világszínvonalú magyar munkások képviselnek. Szavai szerint márpedig most minden eddiginél nagyobb szükség van a szakképzett fiatalokra egész Európában.

„A kontinens népessége öregszik és fogy, így komoly versenyhátrányban vagyunk más földrészekkel szemben, ám kiváló szakemberek kinevelésével mindez ledolgozható” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a versenyen részt vevő fiatalok a kontinensünk versenyképességének egyfajta aranyfedezetei. „Fel kell vállalni a tanulást, a munkát és a hazát” – egyértelműsített a miniszterelnök, aki szerint csak így biztosítható Európa jövője s történelmi hagyományainak fenntartása.

 

 

Beszédet mondott ez alkalomból Dita Traidas, a WordSkills Europe elnöke is, aki szerint Magyarország a rendezéssel azt bizonyítja, hogy kiemelten fontos számára a szakképzés, nem mellesleg pedig jelzi, hogy a magyar fiatalok készek országuk gazdasági sikerességének elősegítésére, hiszen a megmérettetés résztvevői e téren kulcsfontosságú szakmák kiválóságai. Dita Traidas szerint ugyanakkor az EuroSkills nemcsak az egyének s nemzeteiknek sikerének méltatásában játszik szerepet, hanem a kiváló európai szakmaiságot is bemutatja egyúttal. A verseny lényegét összefoglalva a WordSkills Europe elnöke úgy fogalmazott: a fiatalok ösztönzése és támogatása érdekében hozzák őket össze a versenyen egymással, az oktatókkal, illetve az ipari képviselőkkel.

„Ma nyilvánosan és hivatalosan is lezárjuk a szakképzés múltját, helyette pedig egy új korszak születésének lehetünk tanúi” – ezt már Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke mondta, aki szerint mindez egy újfajta, kreatív és tudásalapú szemléletmódban ölthet „testet”. Az MKIK elnöke beszédében kiemelte, hogy ma már nem egy életre választanak szakmát a fiatalok; ha az előrelépéshez váltani kell, akkor bizony nyitni kell az új hivatások felé. „Éppen ezért kell olyan oktatási rendszert működtetnünk, amiben a lehetőségek végtelenek” – hangoztatta Parragh László, aki szerint a kulcs az egyes iskolatípusok és szakmák közötti átjárhatóságon van.

 

Forrás és kép: magyarmezogazdasag.hu

 

 

 

Tanulás + szorgalom + kitartás = SIKER!

 

Mindketten fiatalok, elkötelezettek a hivatásuk iránt és nem mellesleg mindketten axiálosok. Karagity István szervizmérnökkel (27) és Szerletics Máté szervizszerelővel (24) a SkillsHungary versenyről, valamint az elért első helyezésről beszélgettünk. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek