Körkérdés: Mi mindent tudnak a modern permetezők?

Körkérdés: Mi mindent tudnak a modern permetezők?

A tavaszi növényvédelem a teljes szezon sikerét meg tudja alapozni. Mit hagynak ki gyakran a gazdák permetezővásárláskor, mi alapján döntik el, hogy milyen gép a legmegfelelőbb, és milyen újítások érhetők el a permetezőgép-piacon? Az Agroinform.hu cikke.

Az Agroinform.hu legújabb körkérdésében a permetezőgépeket vette górcső alá, és derítette ki, hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő növényvédelmi gépet adott gazdaságba. Több szakértőt is megkérdeztek a témában, köztük az AXIÁL Kft.-t is.

A cégünktől Szabó Gábor, Horsch termékmenedzser, válaszolt a feltett kérdésekre.

 

Milyen innováció jellemzi a permetezőgépeket, ha az elmúlt évekre visszatekintünk?

Az interneten számos videó található különböző permetezési megoldásokról. A legextrémebbek közé tartoznak azok, ahol állatok hátára rögzített szerkezetekkel, vagy emberi csatárláncban haladva, egy csővel a kezükben járják be a területet. A gazdaságilag elmaradottabb országokban még most is alkalmazhatnak ennyire kezdetleges megoldásokat.

Az időjárás és az évszakok jellegének jelentős mértékű változása nagy hatással bír a növényvédelmi munkákra is, hiszen egyre szűkebb az optimális időszak, amikor veszteség és kockázat nélkül permetezhetünk.

 

Egyre szűkebb a vetésre optimális időszak, amikor veszteség és kockázat nélkül permetezhetünk – fotó: AXIÁL

 

Az egyik legnagyobb előrelépés, hogy a szórókeretet közelebb tudjuk engedni a célfelülethez (kisebb az elsodródás) és mindemellett nagy sebességet érhetünk el a permetezés során.

Ennek megvalósításában egyedi kialakítású keretvezérlés segít. Az optimális szóráskép megtartása érdekében a fúvókák osztásán is sűríteni kell, így a magasság csökkentésével a klasszikus 50 cm-es fúvókatávolság mellett megjelenik a 25 cm-es kiosztás is. Ezeknek a fúvóka konfigurációknak a kiválasztását számítógép segítségével automatizálni is tudjuk.

 

Hogyan vásároljunk permetezőgépet?

Egy egyszerű televízió vásárláskor is számos paramétert vesz figyelembe az ember, így egy olyan összetett és fontos feladatot elvégző gép esetében, mint egy permetező, számos paraméterre kell odafigyelnünk, hogy a megfelelő kialakítású és felszereltségű gép kerüljön a gazdaságba.

Az első és talán a legfontosabb kritérium a termesztett növények fajtája és az éves permetezett terület nagysága. Ezek meghatározhatják, hogy milyen kivitelű gépben kell gondolkodnunk. Rögtön az elején kiderül, hogy szükségünk van-e nagy hasmagassággal rendelkező önjáró permetezőre, vagy elegendő egy szántóföldi vontatott permetező is.

 

A permetező kiválasztásakor az első kritérium a termesztett növények fajtája és az éves permetezett terület nagysága – fotó: AXIÁL

 

Ha tovább haladunk a képzeletbeli listán, ahol a kritériumokat vesszük sorba, akkor a következő meghatározó tényező a szórókeret mérete (munkaszélessége), ami szoros összefüggésben áll a tartályűrmérettel. Természetesen figyelembe kell venni azokat tényezőket, amiket nem, vagy nehezen lehet megváltoztatni. Ilyen lehet például egy meglévő erőgép-parkhoz illesztés (vonóerő kérdése), illetve a domborzati viszonyok.

A fent felsorolt innovatív megoldásokat biztosítja a Horsch Leeb permetezőcsalád, amely minden gazdasági mérethez biztosít megfelelő kivitelű típust.

 

További információt a Horsch gépeiről az AXIÁL Kft. területileg illetékes munkatársaitól kaphat!

 

Forrás, teljes cikk: agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek