Kétrétegű talajművelés FRAMEST DUOTILL-lel

Kétrétegű talajművelés FRAMEST DUOTILL-lel

A harsányi székhelyű vállalkozás gépei kiválóan beválnak csökkentett menetszámú talajművelésben, hiszen elsődlegesen a hazai tapasztalatok, a magyar gazdálkodók igényeinek maximális figyelembe vételével készülnek. Ennek ékes bizonyítéka a FRAMEST DUOTILL.

A kétrétegű talajművelésről dióhéjban

Egyetlen gép különböző művelőelemei, a helyükön hagyva, a maguk sajátosságának megfelelően munkálják meg a felső 6-10, és az alsóbb 10-35 centiméteres réteget. A morzsalékos, humuszban és elhullott gyom-, illetve haszonmagvakban gazdag réteg maradjon fent, mert gyorsabb a beéredése, kedvezőtlen időjárásban is tömeges lesz az árvakelés. Erős növényegészségi kockázata felülírja a módszer alkalmazását. A kevésbé termékeny mélyebb rétegek maradjanak a helyükön, de kellően átrepesztve, lazítva, a jó víz- és levegőháztartáshoz, gyökérfejlődéshez. Ezt megelőzi a nemkívánatos gyúrást, hant- és rögképzést, kiszárítást.

 

A második generáció: FRAMEST DUOTILL

Ez a logika igazából a nehezebb talajtípusokban hoz komoly agronómiai előnyt, hisz könnyű talajjal kevésbé csapolják meg a pénztárcát a fenti problémák. Első megvalósítója a FRAMEST REPTILL volt, amely kicsit megelőzte a korát. Némi fejlesztéssel megszületett e logika alapján az utódja, a FRAMEST DUOTILL, egy variálható eszköz, amelynek használója a talajállapotnak, a talajművelési rendszernek, az időjárási kitettségének megfelelően választhatja ki a gép összetételét, s változtathatja később, az opciók cseréjével.

 

 

A gép modulljai:

Késváz 1: REPTILL késekkel felszerelt váz. Ezek a kések egyenes szárúak, nem forgatják át a mélyebb rétegeket, hanem 100-180-230-310-410 milliméter széles lúdtalpkapákkal kondicionálják a talajréteget a kívánt 15-38 centiméter mélységben. A kések mélysége egyedileg, csapokkal állítható.

Késváz 2: Forgatókésekkel felszerelt késváz. Az ívelt kések, szárnyakkal vagy nélkülük, jól forgatják és teljes művelési mélységben átkeverik a talajt. Jobban átlazítják, tehát az utána következő elem inkább a hullámos tárcsasor legyen. Kialakításuk és a forgatás-emelési miatt 30 százalékkal nehezebb ezeket a késeket húzni, mint a REPTILL-eket.

Elmunkáló 1: Rövidtárcsás – a páros, kis átmérőjű rövid tárcsák aprítják, keverik a késekkel meglazított felszínt. A felső 6-10 centiméteres réteget dolgozza át, keveri és aprítja. A kések nem hozzák felszínre a mélyebb rétegeket, tehát itt valósul meg a rétegenkénti művelés elmélete. A terméketlen altalaj a helyén marad, megvalósul a felső morzsalékos magágy és az alsó víztározó réteg funkciója.

Elmunkáló 2: Dupla hullámos tárcsá – ez a régóta bevált hullámos tárcsa nagyon jól aprít és kever, a forgatókésekkel nagymértékben átmozgatott réteget a maga hantjaival és esetleg nagyobb rögfrakciójával szépen aprítja, keveri, és főleg tömöríti. Ezzel kivédhető a forgatókések egyébként durva kiszárító hatása a nyári időszakban.

Henger 1: A jól ismert VT-gumihenger a maga tömegével, rögrendező és felszínalakító képességével, kiválóan lezárt és jól használható felszínt hagy maga után.

 

Miért éri meg ez az eszköz? Nézzük a számokat!

A DUOTILL 300 hét késsel, 230-as szárnyakkal, 28 centiméter mélyen, 12 centiméteres rövid tárcsa mélységgel, 8 km/óra sebességgel hoz létre lezárt, vethető talajállapotot, 160 lóerős traktorral.

Időmegtakarítás, költségcsökkentés, nedvességmegőrzés egyidejűleg!

Ugyanezt az eredményt legalább három menetben – szántással, simítóval, magágykészítővel – lehetett volna megoldani.

Elő a kockás füzetet, és számolják ki, hogy a FRAMEST DUOTILL-al mi lesz a végeredmény!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. szeptember

 

 

Akik vasba öntötték a gazdák igényeit


Miskolctól 20 kilométerre délnyugatra található Harsány, annak déli végében pedig a FRAMEST Kft. központja. Az egykori téesz gépműhelyéből kialakított üzemben évente nagyjából 200 munkagép/művelőeszköz készül el. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek