Jótékonysági gálaest a HORSCH-nál

Jótékonysági gálaest a HORSCH-nál

Egy este jó célért – „A társadalom csak akkor maradhat fenn, ha kiállunk egymásért”. Ez csak egy idézet a sokból, ami a második jótékonysági gálaesten hangzott el a HORSCH FITCentrumban 2018. november 10-én.

A rendezvényt a Schwandorf és az Oberpfälzer Wald / Oberviechtach Rotary Klubok, a Lions Club és a Schwandorfi Kerekasztal szervezték a HORSCH FITCentrumban, A migrációs hátterű emberek iránti szolidaritás és a társadalom összetartása – ezek voltak az Integration SAD fő témái. A jótékonysági gálaesten a szervezetek adományokat gyűjtöttek, hogy az Integration SAD programot anyagilag támogassák. A rendezvény kezdetén Cornelia Horsch üdvözölte a megjelent vendégeket, majd Axel Jakobitzcal (Rotary Club Schwandorf) vezette végig a gálát.

Ali Mahlodji volt az est fő szónoka. Beszélt életéről és a lehetőségekről, amelyek a menekültek és bevándorlók Németországba érkezésében rejteznek.

Ali Mahlodji családjával együtt, még gyermekként menekült el Iránból Bécsbe. Gyermekkora alatt Ausztriában gyakran kellett előítéletekkel megküzdenie. Amikor az iskolát félbeszakította, sokan jósolták, hogy nem lesz belőle semmi. Mégis kapott munkát, mivel a főnöke lehetőséget adott. „Az esély nem az, hogy valakitől elvárunk valamit, hanem az, hogy megbízunk benne,” kommentált életének e szakára visszapillantva. Ezért nagyon erősen kiáll amellett, hogy migrációs hátterű embereknek a munkaerőpiacon perspektívát adjon.

 

„Út a sikeres integrációhoz – Mit tehetünk a migránsok, menekültek és bevándorlók lehetőségeinek támogatásáért?” volt a fő szónok, Ali Mahlodji témája.

 

Ali Mahlodji önmagát „rendszerhibának” mondja, hiszen lenyűgöző karriert futott be. Pótolta elmaradt iskolai éveit, majd felsőfokú tanulmányokat végzett. Néhány év után vállalati tanácsadóként tevékenykedett, s most az oktatás területén dolgozik. 2013 óta EU-ifjúsági tanácsadója, és fiatalokat támogat az álláskeresésben. „Még soha nem láttunk olyan fiatalt, aki nem akart, csak olyat láttunk, akinek az az érzése, hogy ő nem elegendő.” A külföldiekkel szembeni rasszizmus és előítéletek fontos témák az ilyen esetekben. Újra és újra meg kell állapítania, hogy ez nem közvetlenül a fiataloktól, hanem azok szüleitől ered.

Ezt követően a szervezetek képviselői, Dr. Rüdiger Merkle (RC Schwandorf), Achim Müller (Round Table), Josef Prokopetz (RC Oberpfälzer Wald / Oberviechtach) és Dieter Lütje (Lions Club) meséltek a szervezetek elkötelezettségéről.

Michael Horsch beszédében megköszönte Elke Reinhardt munkáját. Ő az Integration SAD mögött álló személy, akinek fáradhatatlan erőfeszítéseit minden felszólaló dicsérte.

Egyik projektjük a „Német az anyáknak”. Itt a menekült vagy az újonnan érkezett családból származó nők nemcsak a német nyelvet tanulják meg, hanem a német társadalomban az együttéléshez szükséges értékeket is megismertetik velük. Ez az egyetlen módja, hogy integrálják gyermekeiket és egész családjukat. A tanfolyam során gyermekfelügyeletet biztosítanak a szervezők.

 

Elke Reinhart, a nő az Integration SAD mögött, - a képen Michael Horsch-sal. Elkötelezettségéért mindenki a legnagyobb elismerés hangján szólt róla.

 

Egy további projekt az „EMMA” használtcikk-bolt. Itt ruhákat kínálnak kedvező áron, és a mindennapi élethez szükséges fontos használati tárgyakat is. Az üzletben a menekült vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek mellett mindenki mást is szívesen fogadnak.

A „Békés együttélés előmozdítása – béketeremtés” projekt az iskolásoknak szól. Egy középiskolai tanárral és néhány menekülttel együtt látogatja Elke Reinhart az iskolákat, és beszélget a diákokkal. A beszélgetések során az előítéleteket megszűntetik, és leépítik a félelmeket.

Az Integration SAD is aktívan részt vesz az iskolás és óvodás gyermekek tanulmányainak támogatásában. A programban nemcsak a migráns hátterű, hanem minden hátrányos helyzetű gyermeket segítenek, származásuktól függetlenül.

Az egyik legfontosabb projekt azonban a munkaerőpiaci integráció támogatása. Ahogy a tartózkodási engedélyt megszerezték, az Integration SAD segít az egyes embereknek a képzettségüknek megfelelő munkát találni. A munkáltatói oldalon az Integration SAD motiválja a munkaadókat a menekültek felvételére, és segít a felmerülő problémák megoldásában.

Elke Reinhart, az Integration SAD projektfelelőse nagyon elégedett volt a gálaesttel, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az összegyűjtött adományokból a régióban új tevékenységeket és programokat tudnak majd indítani.

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019/1. szám 34. oldal

 

 

Ökológia és ökonómia kéz a kézben

 

Patrick Ponsin Franciaország délnyugati részén gazdálkodik. 2001 óta művel négyszáz hektárt, s további háromszázat bérmunkában. 2014-ben kezdte el gazdaságát teljes mértékben átállítani bio-termelésre. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek