ISOBUS-tól a precíziós gazdálkodásig

ISOBUS-tól a precíziós gazdálkodásig

A traktorok és a munkagépek közti adatátvitel és kommunikáció, az ISOBUS már mindennapi fogalom a mezőgazdasági technikában. Most az Annaburger pótkocsik kapcsán taglaljuk az ISOBUS kapcsolat előnyeit.

Ennek köszönhetően nem kell karokkal, vagy kapcsolókkal egyenként működtetni a hidraulikus munkahengereket, vagy motorokat a traktorból – elvégzik a központi terminálból továbbított jelek. A rendszer feladatvezérlője fogadja a parancsokat és vezérli a hidraulikaszelepeket, vagy elektromos fogyasztókat. A központi terminálról valamennyi ISOBUS-kompatibilis eszköz vezérelhető. Az Annaburger pótkocsikhoz a traktor oldaláról mindössze egyetlen nyomóági hidraulikatömlőre, és egy szabad visszafolyó ágra van szükség, valamint ISOBUS csatlakoztatási lehetőségre.

 

Annaburger ISOBUS megoldás

Az Annaburger ISOBUS-megoldásának nagy előnye, hogy a Multiland Plus cserefelépítményes rendszere mellett használható a speciális célú járművein is. A teljes felépítmény/járműpalettát a szoftver vezérli. A kijelző grafikus kezelőfelülete automatikusan alkalmazkodik az adott járműfelépítményhez, és kompromisszumok nélkül irányít.

A fejlett szoftver képes a cserefelépítményes mellett csőfüggönyös, vagy csoroszlyás hígtrágya-tartálykocsi szakaszvezérlésére, vagy akár szervestrágyaszóró, átrakókocsi vezérlésére is. Az adott alkalmazásokban felismeri és konfigurálja a különféle munkagépeket, így a vezérlés ideálisan illeszthető a felszereltséghez. A grafikus kezelőfelületen csak az adott munkagéphez szükséges gombok és parancsnok jelennek meg. Egy opciós joystick, vagy a traktor többfunkciós vezérlőkarja lehetővé teszi, hogy a működtetni kívánt funkciókat a kijelző menüktől függetlenül válassza ki a gépkezelő. A különféle felszereltség-csomagokon keresztül vásárláskor a vevő határozhatja meg a vezérlés egyes funkcióit. Emellett lehetőség van továbbiak utólagos telepítésére is. Mivel az Annaburger folyamatosan fejleszti a szoftvert, a gépek funkcionalitása későbbi frissítésekkel és kiegészítésekkel bővíthető.

A szoftvert Annaburgban fejlesztik, fontos partnerük, a WTK-Elektronik közreműködésével, így gyorsan és megbízhatóan képesek reagálni a vásárlói igényekre, és szakszerű támogatást tudnak nyújtani értékesítési és gyakorlati problémák megoldásához. A mindenre kiterjedő felhasználói útmutatókkal és a kezelői tanfolyamokkal a felhasználók maradéktalanul felkészülhetnek az ISOBUS-megoldások használatára.

 

Az Annaburger ISOBUS előnyei szerves- és hígtrágya kijuttatásához

Bármilyen anyagot kell kiszórni, a helyes mennyiség alapvető fontosságú a jó eredményhez. Emlékezetesek a komplikált számítások a múltból… ISOBUS-szal precízen, tonna per hektáran szabályozható a kijuttatási mennyiség. Ez sokkal könnyebbé teszi a munkát.

Fontos maximalizálni az erőforrások kihasználását. Ezért használják az Annaburger ISOBUS-rendszert GPS-szel együtt, amely megbízható agyként emlékszik minden egyes pozícióra a szántóföldön – kívánt kijuttatási mennyiséggel együtt. A szántóföld helyspecifikus trágyázása hatékonnyá teszi a tápanyag-kijuttatást. A szervestrágyaszórók kaparóláncának sebessége külön szabályozható.

 

 

Az ISOBUS vezérlőrendszer összekapcsolódik a hígtrágya-kijuttatási technológiával is, ezáltal többféleképpen, kényelmesen megoldható a vonszolt-csöves kijuttató adapterek automatikus, szimmetrikus vagy aszimmetrikus szakaszvezérlése.

Az utóbbi esetében, a csöves kijuttató adapter felszereltségétől függően, az összes cső kézzel, csoportokban kikapcsolható. A kijuttatást a munka közben meg lehet szakítani, a barázdákban haladó egyes kijuttató csövek egyenként elzárhatók.

Opcióként a csőfüggöny adapterszakaszai automatikusan működtethetők a szórókeret szakaszvezérlésén keresztül (max. 10 szakasz). Ebben az üzemmódban grafikusan jelenik meg a kijelzőn a már kezelt terület.

A hígtrágya-kijuttató tartálykocsik opcionális többfunkciós karral (joystick) is működtethetők. Tetszés szerint, egyenként rendelhetők hozzá a legfontosabb funkciók a joystick nyomógombjaihoz; azok működtetése független a kiválasztott munkamenütől. Igény esetén 24-funkciós vezérlőkar rendelhető az Annaburger-től. Emellett bizonyos traktorokon használhatók az erőgép saját joystickjének használaton kívüli gombjai is.

 

Az Annaburger ISOBUS előnyei a hagyományos vezérlési módokkal szemben

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi előnyöket nyújtják az Annaburger ISOBUS rendszerrel felszerelt pótkocsik.

Egyetlen kijelzőn keresztül különféle felszereltségű járművek, járműfelépítmények vezérlése.

Korszerű traktorokon az erőgép saját kijelzője is használható. Nincs szükség plusz egy terminál megvásárlására.

Jól áttekinthető kezelőszervek a fülkében – nagyobb biztonság és könnyebb kezelés.

Grafikus kezelőfelületen jelennek meg az alkalmazás adatai.

A munkagép-vezérlés egyszerű csatlakoztatása a traktorhoz, szabványos ISOBUS csatlakozóval.

Lehetőség van külső kezelőszervek, például joystick csatlakoztatására, ezek szabadon hozzárendelhetők a kívánt funkciókhoz.

Az ISOBUS alapvető feltétele a szerves- és hígtrágya szabályozott kijuttatásának és a precíziós gazdálkodásnak.

Az adatokat átmásolva a gazdaság központi számítógépére egyszerű a dokumentálás, továbbá a betakarítógépek hozamadatai hatékonyan használhatók a tápanyag (szerves- és hígtrágya) mennyiségének helyspecifikus meghatározásához és sebességfüggetlen kijuttatásához. Ez utóbbit segíti a tápanyag-érzékelő (NIR szenzor) és súlymérő rendszer is.

 

További információt Annaburger gépeinkről IDE kattintva kaphat!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek