Így lehet ésszerűbb és hatékonyabb a gazdálkodás!

Így lehet ésszerűbb és hatékonyabb a gazdálkodás!

2017. november 16-án Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója részt vett a „Vidék-Fiatalság-Jövő” témakörrel foglalkozó Agribusiness konferencián, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem agráriummal kapcsolatos

 

 

 

A Covinus Agribusiness 2014-ben jött létre, célkitűzése az egyetem agrármérnök hallgatóinak, illetve az agrárszektor iránt érdeklődő diákjainak oktatása, a tanultak bemutatása a gyakorlatban, valamint a tagok megismertetése a legújabb üzletági trendekkel és technológiai újításokkal.

 

 

Ennek szellemében hívták életre az Agribusiness konferenciát, mely az „Üzleti sikerhez vezető megoldások az agráriumban” alcímet viselte. A rendezvényen olyan kérdésekre kerestek választ, mint például:

• Hogyan lehet sikeres vállalkozást működtetni az agrárszektorban?

• Honnan szerezhetőek meg a vállalkozás beindításához szükséges források?

• Merre tart a hazai agrárpolitika?

• Hogyan növelhetik a versenyképességünket a pályázatokból létrejövő beruházások?

Megéri a precíziós gazdálkodás?

 

A MARS projekt egyik robotja

 

A kérdéseket a témákban jártas szaktekintélyek válaszolták meg, köztük Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, aki a gödöllői Szent István Egyetemen szerzett gépészmérnök diplomát és korábban a vállalkozás precíziós gazdálkodási csoportját erősítette. Péter a precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről beszélt előadásában. Elmondta, hogy a sajtóban a mezőgazdaságról kialakult negatív kép téves, ugyanis olyan korszerű technológiákat használnak a gépkezelők nap mint nap, melyek más iparágakban csak most kezdenek megjelenni. Kiemelte, hogy a népességnövekedésből következő fokozódó élelmiszertermelés, valamint az ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt egyre több gyártó fordul a nagy lóerejű, nagyteljesítményű gépek és a robotika irányába.

A Fendt például az 2017-es Agritechnica kiállításon díjazott ún. MARS projekttel nagy lépést tett előre a területen. A program lényege, hogy kisméretű rajokban (csapatokban) dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezik a kukoricavetést, felügyelik és pontosan dokumentálják azt. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmanagement lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát, az adatokhoz való folyamatos hozzáférést. Az egyes kukoricaszemek pontos pozíciója és a kivetési időpontja dokumentálásra kerül a művelet során. Azonban az tejgazdaságokban alkalmazott fejőrobot vagy az önvezető traktor sem a távoli jövőben megjelenő megoldás, hanem ez már a jelen.

 

Fendt fejőrobot

 

A hatékonyságnövelés további, az egyik legkézenfekvőbb és mindenki által elérhető módszere a precíziós gazdálkodás. Elsőként a legfontosabb, hogy tisztában legyünk talajaink minőségével, textúrájával, tömörödöttségével, ásványi- és szervesanyag-tartalmával és minden olyan paraméterrel, mely gazdálkodásunk eredményességét befolyásolja.

Péter hangsúlyozta, hogy a precíziós növénytermesztés egy ésszerűbb, hatékonyabb gazdálkodás tesz lehetővé, mert alkalmazásával üzemanyag-, növényvédőszer-megtakarítás érhető el. Pontosabb képet kaphatunk területeinkről, a talajtaposás csökkenthető általa és tápanyag-gazdálkodásunk is okszerűbb lehet.

 

HIRDETÉS

 

A marketingigazgató elmondta, hogy precízen úgy is lehet gazdálkodni, hogy egy kockás füzetbe vezetjük adatainkat, de természetesen ma már a gyártók innovációnak köszönhetően számos, megfizethető eszközcsomag áll az agrárvállalkozók rendelkezésére.

 

Nemrégiben az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportja felmérést végzett, melyhez egy Fendt erőgépből és egy Horsch kultivátorból álló gépkapcsolatot használtak. A traktor Topcon automata kormányzási rendszerrel szerelt volt és a következő eredményre jutottak. Automata kormány használata nélkül kb. 45 cm, automata kormánnyal pedig jelenősen kevesebb, mindössze 5 cm sorátfedéssel dolgoztak. Ennek megfelelően a 13 hektáros területen a kézi kormányzás során 76, robotpilótával pedig 68 alkalommal fordult a gépkapcsolat. A tábla sorhosszúságának, a munkagép tényleges munkaszélességének, valamint a fordulás különbségének szorzataként arra jutottak, hogy több mint 1,5 hektárt tesz ki a felesleges átfedés. A robotpilóta használatával időt is megtakarítottak, 32,4 perccel kevesebb idő alatt végezték el ugyanazt a munkát, mint kézi kormányzással. Ráadásul a kevesebb fordulóval az erőgép hajtásláncát is kímélték, csökkent a talajtaposás és az ebből adódó talajtömörödés is.

 

Tovább információt a precíziós gazdálkodásról a 2018-ban megrendezendő PREGA konferencián, illetve kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Kép: Covinus Agribusiness, Fendt

Forrás: covinusagribusiness.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek