IFAT 2018: Hatékony megoldások városok és kerületek számára

IFAT 2018: Hatékony megoldások városok és kerületek számára

A Fendt nem csupán a mezőgazdasági szektor, de az ipar, a kommunális, valamint a környezetvédelemmel foglalkozó vállalatok számára is kínál hatékony megoldásokat traktoraival. A gépeket az IFAT kiállításon mutatta be.

 


Az IFAT a világ vezető víz-, csatornázási-, hulladék- és nyersanyaggazdálkodással kapcsolatos szakvására, melyet legutóbb Németországban rendeztek meg. A müncheni eseményen kívül léteznek Kínában, Indiában, Törökországban és Dél-Afrikában is vásárai, melyeket a környezettechnológiában működő vállalkozások döntéshozói számára szerveznek. Stefan Rummel, a 2018. május 14. és 18. között megrendezésre kerülő Messe München ügyvezetője szerint 3305 kiállító és 141 ezer látogató vett részt a programon. Ez 7, illetve 4%-os növekedés jelent a korábbi IFAT-hoz képest, mely köszönhető egyrészt annak, hogy a fogyasztók tudatossága és a fenntarthatósági iránti igényük folyamatosan nő, másrészt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az ipar részéről is, akik keresik az erőforrás-megtakarítás lehetőségeit.


A Fendt a Müncheni Vásárközpont egy kültéri standján állította ki öt erőgépét, melyek megfelelnek a rendezvény tematikájának.

 

 

Fendt 210 P Vario


A 3-hengeres AGCO Power motorral szerelt Fendt 200 Vario megfelel a 3b (Tier 4 Interim) emissziós szabványnak, AGRex külső kipufogógáz-visszavezetéssel és DOC, dízeloxidációs katalizátorral ellátott. A Fendt 210 P Vario modell keskeny kivitelű, minimális külső szélessége 1,60 m és maximális teljesítménye 104 LE (ECE R 120). Ezáltal a traktor ideális gyalogos és kerékpáros utak fenntartásához, valamint téli takarítási szolgáltatásokhoz. Opcionálisan padlófűtés is kérhető, ami tovább növeli a gépkezelő komfortérzetét a téli munkák során. Az elektromos fűtőelemeket közvetlenül a vezetőfülke padlójába integrálták, a lábtér gyorsan és hatékonyan felmelegedik, ugyanakkor a biztonsági kapcsoló megakadályozza a túlmelegedést. 

 

 

Fendt 312 Vario


A gép névleges teljesítménye 122 LE, maximum 40 km/h sebességgel. A motor 4,4 literes AGCO Power márkájú. Ez a sokoldalú traktor rendkívül gazdaságos: az alacsony fordulatszám 2100 fordulat/perc, az új hűtési csomag és a nagy teljesítményű légszűrő kiváló hatékonyságot biztosít alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. Szintén dízeloxidációs katalizátorral (DOC) és a kipufogógáz-visszavezető rendszerrel (AGRex) ellátott és megfelel a 4-es szintű/Tier 4 emissziós szabványnak.

 

 

Fendt 514 Vario


4-hengeres motorral szerelt, melynek maximális nyomatéka 687 Nm és névleges teljesítménye 150 LE (ECE R 120), kb. 1850 fordulat/perc. A maximális nyomatékot még gazdaságosabb helyzetben is elérheti 1450 fordulat/percnél. Mind az SCR kipufogógáz-utókezelő rendszerrel, mind a CSF passzív dízel részecskeszűrővel, a Fendt 500 Vario megfelel a 4. szintű/Tier 4 Final jelenlegi kibocsátási szabványnak és különösen gazdaságos a dízel- és AdBlue-fogyasztása.

 

 

Fendt 720 Vario


6-hengeres Deutz motorja 201 LE névleges teljesítményt ad 50 km/h sebességgel. A 6,1 literes, 4-szelepes technológia és a common-rail befecskendezéssel rendelkező motor nagy nyomatékű vezetési élmény nyújt. Az SCR technológiával felszerelt Fendt 700 Vario különösen gazdaságos az üzemanyag-fogyasztás terén és megfelel a 4. szintű/Tier 4 Final szabványnak. 

 

 

Fendt e100 Vario


Minden bizonnyal az akkumulátoros, kompakt traktort övezte a legnagyobb érdeklődés, melyet kifejezett belvárosi használatra ajánlanak, mert a városok és kerületek új megoldásokat keresnek a kipufogógáz-kibocsátásának csökkentésére.


2017 szeptemberében az AGCO/Fendt bemutatta a Fendt e100 Variot, az első praktikus, akkumulátoros traktort, amelynek teljesítménye 50 kW, és tényleges üzemi körülmények között akár 5 órán keresztül üzemelhet. Az energiaforrás egy 650 V nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátor, amelynek kapacitás 100 kWh.


Az akkumulátor feltöltésére két mód van. Vagy 400 V feszültséggel és 22 kW teljesítménnyel egy CEE szabványos telepített konnektorból vagy gyorstöltőn keresztül egyenárammal, CCS Typ2 csatlakozón keresztül. Ez utóbbi esetben 40 perc alatt a lemerült akkumulátor 80%-os töltöttségi szintre tölthető. Az elektromotor a fékezési energiát természetesen szintén felhasználja az akkumulátor töltésére.

 


A Fendt e100 Vario lehetővé teszi a hagyományos és az elektromos meghajtású eszközök használatát. Az elektromos traktor két AEF szabványos csatlakozóval rendelkezik az elektromos berendezésekhez, de a szabványos TLT kimenet és hidraulikus csatlakozók is rendelkezésre állnak.


A traktor új, energiahatékony hőkezelő rendszerrel ellátott. Egy szabályozott, elektromos hőszivattyú végzi a vezetőfülke klimatizálását, csakúgy mint az akkumulátorét és az elektronikáét. Ráadásul okostelefonon követhető a traktor energiamenedzsmentje, így az olyan komfortfunkciók, mint az előmelegítés télen, ill. klimatizálás nyáron, már előzetesen elindíthatók.


Az akkumulátorról üzemelő traktorral lehetőség kínálkozik a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, de csökken a karbantartási idő és költség is, mivel az olajok, szűrők, stb. elemekre már nincs szükség, a motorolaj, AdBlue feleslegessé válik. A csendes erőgép kiváló kommunális célokra, sokféle feladat elvégzésére lehet alkalmas a városokban és a lakóövezetekben.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser
Forrás és kép: ifat.de, fendt.com
 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek