Horsch Maestro – nagy teljesítményű szemenkénti vetőgép

Horsch Maestro – nagy teljesítményű szemenkénti vetőgép

A kukoricatermés nagyban a vetésnél dől el! Amit a vetésnél elrontottunk, azon egy jó év esetleg tud még segíteni, de ha azokban a tavaszi napokban egy picit jobban odafigyelünk, akkor azt mondhatjuk, mi mindent megtettünk, a többi az időjáráson múlik.

 

 

Mire kell odafigyelni?

Az első és legfontosabb a talajban a víz megtartása. A szántásos talajművelésnél időben zárjuk le a talajokat, akár télen a megfagyott szántást egyengessük el, akár tárcsázzuk meg, ugyanis ekkor „bármekkora traktorral” megyünk, nem hagyunk káros taposási nyomokat. A tavaszi kompaktoros művelésnél ajánlott a mellső merevszárú lúdtalpkapa, amivel egy egyenletes magágy alatti részt hagyunk magunk mögött! A mulcsos talajművelésnél abban az esetben, ha ősszel korábban végeztük az alapművelést, a gyomok még az ősz folyamán kikelhetnek. Ekkor ajánlott ősszel egy totális gyomirtás, ha így a legolcsóbb és tavasszal nincs már gondunk vele. A késő őszi alapművelés után általában csak tavasszal „szőrösödik” ki a talajfelszín, amit kétféleképpen tudunk eltüntetni. Az egyik mód megint a totális gyomirtó, a másik a mechanikus, pl. Cruiser segítségével akár egybekötve a magágynyitással (időjárásfüggő). A Cruiserrel nagyon egyenletes felületet tudunk kialakítani, amin még pontosabb a vetés.

 

Cruiser magágykészítésben

 

A Maestrónak hidraulikusan állítjuk a csoroszlyanyomását. Hagyományosan, a változó talajkörülmények között, általában a keményebb talajokhoz állítjuk a csoroszlyanyomást. Több kísérlet is bebizonyította, hogy az a csoroszlyanyomás, ami kemény talajon biztosítja, hogy a mag pontos mélységbe kerüljön, az laza talajon túl sok, és depressziót okoz, ami terméscsökkenéshez vezet. A Maestrón az AutoForce rendszerrel mindig a megfelelő csoroszlyanyomással tudunk dolgozni, ugyanis laza talajon automatikusan visszavesz a nyomásból, kemény felületen pedig növeli a nyomást. Ezzel a rendszerrel akár több mázsa terméstöbbletet is el tudunk érni.

 

Ujjas tömörítő

 

Egy másik egyszerű megoldás, amivel a termésmennyiséget már a vetésnél befolyásolni tudjuk, a tömörítő kerekek. Sokan találkoztak azzal a jelenséggel, hogy vetés után a standard gumikerekes lezáró kerekekkel nem tudták rendesen összezárni a vetőbarázdát, vagy amint elkezdett száradni a föld, a vetőbarázda szétnyílt. Ezt a jelenséget a különböző lezáró kerekekkel meggátolhatjuk, aminek következtében időben egyenletes lesz a kelés, és így megint csak néhány mázsa többletterméshez jutunk.

 

További információért keresse az AXIÁL Kft. területi képviselőit!

 

Szöveg: Szász Zoltán, Horsch értékesítési támogató

Forrás és kép: agronaplo.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek