Horsch Cruiser: sekély – intenzív – gyors

Horsch Cruiser: sekély – intenzív – gyors

A Horsch egyik legújabb fejlesztése a Cruiser XL sekély szántóföldi kultivátor. 2017-ben került a piacra az 5 és 6 méteres vontatott változat, amelyet egy évvel előzött meg a 10 és 12 méteres változat, de az idén jönnek a kimaradt munkaszélességek is.


Aki egy kicsit ismeri a Horscht, az tudja, hogy a fejlesztések során mindig a legnagyobb gépek kerülnek ki legelőször, ezért is ez az előbb említett sorrend.

 

Miért fejlesztette ki a Horsch a Cruiser XL-t és a rugós kapát?


Rugó kapás kultivátor mindig is volt, a kapák mindenféle formájában. Ezeknek egy hátrányuk volt és van, hogy relatív törésérzékenyek, és függőleges irányban kicsi a kiemelkedési magasságuk. Ezenfelül nincsenek előfeszítve, így már a legkisebb talajellenállás is bemozgatja őket, és ahogy a kiemelkedési magasság egyre nagyobb, extrém ütemben nő a kioldó erő is. Ezzel szemben áll az előfeszített standard kultivátor kapa, amely viszont komplikált, drága és nagyon nehéz. Az új Horsch rugós kapában mindkét kapa előnyét ötvözték, vagyis az előfeszítést és az egyszerű felépítési módot sikerült egybegyúrni.

 


Az új Horsch rugós kapa 150 kg erővel van előfeszítve és képes 20 cm magasra kinyílni, így biztosítja, hogy a kapa 15 cm mélyen is biztonsággal dolgozzon.


Nagyon sokat lehetett hallani arról, hogy a glifozát hatóanyagot az EU-ban be szeretnék tiltani. Ez azt jelentené, hogy a totális gyomirtásnak vége. Ebben az esetben szükség van egy olyan gépre, amely nagyon intenzíven, nagy teljesítménnyel sekélyen átdolgozza a talajt.

 


A Cruiserben a rugós kapák hatgerendelyes eloszlásban találhatóak, az utolsó sor kapa és a henger között egy egyengető tárcsasor is fellelhető. A lezárásról a dupla RollPack vagy a SteelFlex henger gondoskodik.


A kapaszárra szerelhetünk 5, 8, 10 cm széles vésőorrokat vagy 20 cm-es lúdtalpkapákat. A Cruisert tökéletesen alkalmazhatjuk a tarlóhántásban is, nagyon intenzív a keverő hatása, és a hatgerendelyes kivitel következtében a növényi szármaradványok hosszabb ideig vannak a gépben, így a szétterítő képessége is tökéletes. A tarlóápolásnál a már előjött árvakelést ugyancsak nagy intenzitással dolgozza be.

 

A biogazdaságok egyik alapeszköze lehet a Cruiser! Miért is?


A sok keskeny kapa, szűk húzás mellett, a gyomokat kihúzza a felszínre, ahol azok el tudnak száradni. Aratás után folyamatosan lehet stimulálni a kihullott magvakat, és az árvakelést bedolgozni, a földet feketén tartani!

 


Akár tavaszi magágykészítésre is alkalmas. Mulcsos technológiában tavasszal még találkozhatunk növényi maradványokkal a föld felszínén, mert hát ez is az egyik lényege ennek a technológiának, hogy a felszínen maradt növényi maradványok védik a földet az eróziótól és a kora tavaszi párolgás okozta vízveszteségtől. A szántásos talajművelésben tavasszal a felszínt lehúzni, elegyengetni is tökéletes.


A Cruiser a föld felszínét olyan szépen elegyengeti, mintha ki lenne vasalva, ez is az egyik feltétele a pontos vetésnek és a biztonságos kelésnek.
A Horsch Cruiser egy olyan sekély szántóföldi rugós kapás kultivátor, amely sekély mélységben tökéletesebb munkát végez, nagy intenzitással, és abban az esetben, ha a gabonavetőgépen nincs munkaeszköz, nagyon jól elvégzi a magágynyitást is.

 

Kép: Horsch
Forrás: Agrarunio.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Rekordnövekedést ért el a Horsch


A Horsch 2017-ben 356 millió euróval a vállalat történelmének legmagasabb forgalmát érte el, amely a 2016-os 300 millió eurós forgalomhoz képest 19%-os növekedést jelent, így az egyik legsikeresebb és leggyorsabban növekvő mezőgazdaságigép-gyártó lett. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek