Ha cudar idők jönnek

Ha cudar idők jönnek

Köztudott, hogy az időjárás kiszámíthatatlan, ez a héten ismét bizonyítást nyert. Reméljük, hogy még nem történt baj és azt javasoljuk, fogja fel ezt az időjárás részéről jelzésként és mielőbb kösse meg mezőgazdasági

Kép: Pixabay

 

Ehhez nem kell mást tennie, mint felvenni a kapcsolatot területileg illetékes AFS pénzügyi tanácsadójával (elérhetőségét megtalálja ITT). Az ajánlatadáshoz szükség lesz a vetésszerkezetre, tehát hogy milyen növényt mekkora területen (ha) vetett, mennyi termésátlagra (t/ha) számít és milyen egységáron (Ft/t) szeretné értékesíteni. Ezen adatok alapján kollégánk azonnal elkészíti a kalkulációt, és ha ez egyezik az Ön elképzeléseivel, akkor pár nap alatt elkészül a szerződés. Az ügyintézéshez ebben a fázisban szükségünk lesz a blokkazonosítók szerinti területi felosztásra - lehetőség szerint elektronikus formában ezzel egyszerűsítve az adminisztrációs folyamatot.

Az AXIÁL Növénybiztosítási Programja lehetőséget nyújt díjtámogatott és hagyományos biztosítás kötésére is. A díjak és feltételek azonosak. Fontos megjegyezni, hogy mindkét típusnál fedezetbe kell vonni a biztosítani kívánt növénykultúra egészét. Az ügyintézés annyiban különbözik, hogy a területalapú támogatás igénylési felületén be kell jelölni, ha díjtámogatott növénybiztosítást kíván kötni. A további egyeztetés a NAK és a biztosító között zajlik. A támogatás keretösszege 2017-ben 29,56 Mrd Ft, ügyfelenkénti mértéke az igénylések számától függ, várhatóan a tavalyihoz hasonlóan a biztosítási díj kb. 40%-a lesz.

 

 

A támogatással kapcsolatban a következőkre kell figyelni: 

Támogatás csak a biztosított mezőgazdasági termelőre vonatkozó „A”, „B” vagy „C” típusú biztosítási szerződés szerinti díjelőírás teljes összegének megfizetése esetén nyújtható. A biztosítónak a díj megfizetéséről szóló igazolást legkésőbb november 15-ig meg kell küldenie a NAK részére. 

Egyazon területen ugyanarra a növénykultúrára, ugyanarra a biztosítási eseményre és kockázatviselési időszakra kizárólag egy biztosítási szerződés díjához nyújtható támogatás, függetlenül a biztosítás típusától.

Nem részesíthető támogatásban az igénylő abban az esetben, amennyiben területalapú kérelme nem felel meg az egységes kérelemről szóló rendeletben meghatározott tartalmi követelményeknek, vagy benyújtási szabályoknak.

Összefoglalva a fentieket elmondható, hogy ha szeretné mérsékelni a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok hatását, akkor mielőbb keresse ügyintézőinket, álljon be az AXIÁL védőernyője alá és kösse meg növénybiztosítását nálunk! Mi biztosítjuk hozzá a magas színvonalú szolgáltatást és a korrekt tájékoztatást.

 

Szöveg: Horváth Dóra, AFS pénzügyi tanácsadó

 

NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek