Gyarapodjon az AFS-sel!

Gyarapodjon az AFS-sel!

Növekedési Hitel vagy lízingkonstrukció? Hosszas ügyintézés vagy egy százaléknyi kamatkülönbözet? A legújabb AXIÁL Híradóban kolléganőnk a Növekedési Hitelprogramról és a 2014-es év várakozásairól kérdezte az AFS Kft-t.

 

Nem egész egy éve nagyot változott a magyar hitelezés szerkezete, amikor a Magyar Nemzeti Bank 2013. június 1-jén elindította a Növekedési Hitelprogramot. Ennek az a lényege, hogy a pénzintézetek a Nemzeti Banktól gyakorlatilag költségmentesen kapnak forrást, amit maximum 2,5 százalékos felárral helyezhetnek ki a kis- és közepes vállalkozások részére beruházásaik, forgóeszközeik, illetve EU-s támogatásaik finanszírozására, valamint meglévő hiteleik kiváltására.

...

A gépvásárlások finanszírozásának szempontjából melyik változatot részesítik előnyben az ügyfelek, a hitel- vagy a lízingkonstrukciókat?

Amióta a lízingcégek számára is lehetővé vált a növekedési hitelprogramban való részvétel, ez a kérdés gyakorlatilag a két termék közti adminisztrációs, szerződéstechnikai, biztosítéki sajátosságok alapján ítélhető meg, hiszen pusztán a kamatköltségek tekintetében nincs különbség.

Nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az egyik vagy a másik változat a jobb. Az, hogy egy adott esetben melyik konstrukció a kedvezőbb, alkalmasabb, számtalan tényezőtől függ. A lízing, azaz eszköz alapú finanszírozás sokkal egyszerűbb, könnyebben hozzáférhető konstrukció. Ugyanakkor támogatott gépberuházásnál nem alkalmazható a lízing a jogi szabályozás miatt, ilyenkor nyilván a kölcsön a jó megoldás.

...

Ugyanakkor mindig mérlegre kell tenni azt is, hogy pár tizedszázaléknyi vagy akár egy százaléknyi kamatkülönbözet megéri-e a plusz procedúrát, amellyel a növekedési hitelfelvétel jár.

...

Milyen évet vár az AFS Kft. 2014-től?

Idén a gépberuházások tekintetében a tavaly év végén kiírt ÁTK pályázat és a kihirdetett kertészeti pályázatok megvalósítása a legfőbb befolyásoló tényező. Mindkét pályázat a kölcsönfelvétel irányába tereli az ügyfeleket.

...

Az elv, ami alapján mi próbáljuk a szolgáltatásunkat szervezni, hogy az ügyfelek a lehető legkényelmesebben, legrugalmasabban, legkönnyebben tudjanak pénzhez jutni.

...

 

Kérdéseivel keresse az AFS Kft. kollégáit! A teljes cikket az AXIÁL Híradó 2014. II. számának 12-13. oldalán olvashatja!

Elérhető

Kapcsolódó cikkek