Gazdászverseny Hódmezővásárhelyen (+videó)

Gazdászverseny Hódmezővásárhelyen (+videó)

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon tartották a X. Agrárfelsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyének első fordulóját. A versenyt korábban Kaposváron rendezték meg, de tavaly óta a kiállítás is helyszíne a vetélkedőnek.

Összesen tíz csapat kezdte meg a küzdelmet, a Debreceni-, a Kaposvári-, a Szent István-, a Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem agrár karairól is két-két háromfős csapattal neveztek a megmérettetésre. Május 11-én délelőtt volt a verseny elméleti része, ahol szakmai tesztet kellett kitölteniük a versenyzőknek, délután pedig gyakorlati feladatok voltak. Utóbbi volt a látványosabb, hiszen a gazdálkodók mindennapi feladataihoz kapcsolódó ügyességi és gyorsasági feladatokat kaptak a csapatok, mint például talicskázás, tojásdobálás, gyurmamalac-formálás, takarmánymérés szemmel, stb.

A vicces, könnyed program nagyszerű lehetőséget biztosított a fiataloknak az ismerkedésre, de leginkább az agrárkarok, illetve mezőgazdasági szakmák népszerűsítése volt a cél, mint azt ahogy Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karának dékánja mondta.

A győztes a Szegedi Tudományegyetem egyik csapata lett, melynek tagjai Herczeg Evelyn, Balogh Csaba és Pap László, akik tavaly is indultak a vetélkedőn, melyen akkor második helyezést értek el. Herczeg Evelyn elmondta, hogy tavaly hátrányban voltak, hiszen akkor még másodévesekként nem vettek minden olyan tananyagot, amire szükségük volt a verseny során, ezért külön kellett készülniük, pl. a juhtenyésztésre. Viszont most, harmadévesként, végzősként nagyjából már minden olyan témakört felöleltek, ami szóba jöhetett. Talán ez is segített a jobb helyezés elérésében.

 

Interjú a Gazdászverseny vásárhelyi győzteseivel - magyarmezogazdasag.hu

 

A versenyt egyébként az AXIÁL Kft. is támogatta, amely cégnek vezetői minden lehetőséget megragadnak, hogy felhívják a figyelmet az agár-, de leginkább a mezőgépész szakma fontosságára, és a szférában lévő szakemberhiányra.

A jubileumi Gazdászverseny őszi fordulója a 2018. szeptember 28-30. között a Kaposvári Állattenyésztési Napokon folytatódik, melyre minden agrár társintézmény nevezését várják.

 

Talicskaverseny - agronaplo.hu

 

Tojásdobálás - agronaplo.hu

 

Gumicsizmás futam - agronaplo.hu

 

Kép: agronaplo.hu

Forrás: akk.ke.hu, agronaplo.hu, magyarmezogazdasag.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek