Fendt 1000 Vario hóból és jégből

Fendt 1000 Vario hóból és jégből

Március elején egész Németországot hótakaró borította. A déli Zugspitzétől az északi Rügen-szigetig fagyos hőmérséklet uralkodott, de két gazdálkodó Mecklenburg-Vorpommern-ből ezt kihasználta és időközben épített egy Fendt traktort.


„Az ötlet kezdetben nevetségesnek tűnt”, mondja a 31 éves Christian Remer. Írtam a haveromnak, hogy akarok egy hóembert építeni, de inkább azt javasolja, építsünk traktort és mi lehet jobb, mint egy Fendt 1050 Vario?”


Nem sokkal később kész is volt. Öt óra alatt fejezték be a munkát és egy 1,7 méter magas, valamint egy 2,3 méter hosszú Fendt 1000 Vario erőgépet hoztak létre hóból, amely Christian Remer udvarán Richtenbergben, Stralsund közelében található.

 


A két barátnak nem volt szüksége útmutatóra. A most 28 éves Hannes Perlitz már kisfiúként a szülei gazdaságában a Fendt gépek rajongója lett. A családi vállalkozás 15 db Fendt erőgépet használ az 5400 hektárnyi mezőgazdasági területen és kb. 1500 szarvasmarha ellátásához. A gépek között található Fendt 211 Vario, de 390 lóerős Fendt 939 Vario is. Gabonaféléket, olajrepcét és kukoricát termesztenek. Christian Remer barátja a Raiffeisen Technik Nord-Ost alkatrész raktárában dolgozik, ahol 100 Fendt traktort kezel.

 


A hóból készült mestermű rengeteg médiafigyelmet kapott. A helyi sajtó, az NDR csatorna, sőt még egy svájci újság is gyorsan tudósított az őrületes építményről. A két barát műalkotása azonban nem csupán szép, hanem ami még fontosabb mutatja, hogy a gazdák képesek dacolni az elmúlt időszak kemény időjárásával, ami Németországban, főleg északon uralkodott. Néhány gazdálkodónak Vorpommern-Rügen térségéből ugyanis nem könnyű.

 


„Különösen az északi területeken számos gazdát állított kihívások elé a hideg és csapadékos idő.”, magyarázza Andreas Langen, a Raiffeisen Technik Nord-Ost ügyvezető igazgatója. „A csapadék miatt nagyon nehéz navigálni a földeken, így nem tudjuk elvégezni azokat a tavaszi munkákat, melyeket most kellene.”


De egy dolog biztos, az északi hőmérséklet is emelkedik. „A hó traktorunk csak néhány napig tartott, nem olyan, mint egy igazi!”, viccelődött Christian Remer.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser
Forrás és kép: Fendt.com

Elérhető

Kapcsolódó cikkek