Ezek a robotok mindenki életére hatással lesznek (+videó)

Ezek a robotok mindenki életére hatással lesznek (+videó)

Az agrárium digitális átalakulása jelenleg is zajlik, sokan már hazánkban is élnek a benne rejlő lehetőségekkel. A negyedik PREGA Konferencia és Kiállítás a precíziós gazdálkodás gyakorlati megoldásait és megtérülései

 

A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a hatékonyabb termelést, a környezet kímélését, az élelmiszer-biztonság növelését, de hozzájárulhat az új generációk érdeklődésének felkeltéséhez is a mezőgazdaság iránt. A digitalizáció már elkezdte átformálni a mezőgazdaságot, és ez a folyamat fogja meghatározni a jövő agráriumát is. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájában a precíziós gazdálkodás nagy eséllyel bekerül a támogatott területek közé. 

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum által megrendezett PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállításon több mint 90 előadó: hazai és külföldi szakemberek, vezető vállalatok képviselői és gyakorló gazdálkodók mutatták be a precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika legfrissebb újításait, a gyakorlati megoldásokat és a lehetséges megtérüléseket helyezve a középpontba. Emellett több mint 40 szakmai kiállító termékeit és szolgáltatásait ismerhették meg a látogatók: többek között bemutatkoztak azok a kertészeti robotok is, amelyek megoldást jelenthetnek a kertészet és szőlészet munkaerő-problémáira. 

 

 

A konferenciát dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg. Az agrárminiszter beszédében kiemelte: “napjainkban korszakváltás zajlik az agrárgazdaságban. Ennek egyik jele a precíziós gazdálkodás növekvő térnyerése a hazai gazdálkodók között. Eredményeink a mezőgazdaságban kiemelkedőek, folyamatos az ágazat technológiai fejlesztése, a hazai szakmai háttér pedig adott a további sikerekhez. Meggyőződésem, hogy ez a konferencia és kiállítás is lendületet ad az új technikák és technológiák népszerűbbé tételéhez, azok minél több gazdálkodó általi átvételére, elsajátítására”.

 

 

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntőbeszédében elmondta: „A precíziós technológiák alkalmazásával a hazai mezőgazdaság éves kibocsátása 350-400 milliárd Ft-tal növelhető, amely hozzávetőlegesen a gazdáknak évente kifizetett közvetlen terület- és állatalapú támogatások összegével egyezik meg.” 

Ezután Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szólalt fel: “a globális népességnövekedés révén fokozottan nő a minőségi élelmiszerek iránt a kereslet. Az erőforrások szűkössége és a gazdaságossági kívánalmak miatt egyértelműen elengedhetetlen az élelmiszer-előállítás hatékonyságának növelése. Mindebben mára már megkerülhetetlenek a tudásintenzív mezőgazdasági technológiák, a precíziós gazdálkodás folyamatosan bővülő különféle elemei”.

 

 

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője előadásában elmondta: “egyre több gazdálkodóban fogalmazódik meg az igény a precízebb gazdálkodásra, végső soron a hatékonyság növelésére, a profittermelésre. Ehhez elengedhetetlen a mezőgazdasági technikai háttér modernizálása. A precíziós technika bevezetéséhez minden gazdaságban nélkülözhetetlen egy olyan elhivatott személy, aki látja mind cége, mind saját fejlődése szintjén a lehetőséget a robotikában. Egyelőre azonban a gazdálkodói tapasztalat nem nélkülözhető” – emelte ki beszédében a MEGFOSZ elnöke.

 

 

Glattfelder Béla, a Digitális Jólét Program munkacsoport vezetője előadásában ismertette: “az agráriumban ma még kihasználatlanok a digitális fejlesztésekből származó előnyök, ezért a Digitális Jólét Program 2.0 keretében a magyar agrárium digitális fejlesztése érdekében elkészül Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS). A DAS célja segíteni a gazdálkodóknak abban, hogy a digitalizáció által kínált előnyöket a lehető legnagyobb mértékben ki tudják használni. A stratégia legfontosabb feladata a tudás és az ismeretek terjesztése, valamint a digitális technológiákhoz való hozzáférés javítása. Ennek keretében tervezzük a Digitális Agrárakadémia létrehozását, a szaktanácsadási rendszer és a felsőoktatás fejlesztését, illetve vizsgáljuk, hogyan lehetne bizonyos technológiákhoz, információkhoz való hozzáférés (digitális alaptérképek, agrármeteorológiai adatok, növényvédelmi előrejelzések) költségeit csökkenteni vagy ezeket ingyenessé tenni.”

“Az Agrármarketing Centrum a PREGA társzervezőjeként a magyar KKV szektor innovációját és a digitalizációját ösztönzi, mivel ez elengedhetetlen a hazai agrárium versenyképességének megtartásához” – mondta el az Agroinform.hu-nak Daróczi László az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. “Hangsúlyozni kívánjuk, hogy ma már a precíziós gazdálkodással előállított termékeknél a nyomon követhetőség és a precíziós gazdálkodás ténye nem csak a hatékonyságot, a minőséget és a nyereséget növeli, hanem a fenntarthatóságot és a környezet megóvását is szolgálja, emellett önmagában is marketing értéket hordoz. A tudás megosztását, az ismeretek, tapasztalatok átadását célzó rendezvényen a szakma képviselői olyan új kapcsolatokra tehetnek szert, együttműködésekre lelhetnek, amelyek hozzájárulnak a precíziós gazdálkodás elterjesztéséhez, ezzel pedig a hazai mezőgazdaság további erősödéséhez.”

 

Az Agroinform.hu híradója Umenhofferr Péterrel, az AXIÁL Kft. marketingigazgatójával

 

A plenáris előadások után két szántóföldi, valamint kertészeti, állattenyésztési és élelmiszeripari szekciókban folytatódott a PREGA Konferencia, ahol a szakmai előadások mellett olyan gazdálkodók tapasztalatait is megismerhették a résztvevők, akik már bevezették a precíziós technológiákat gazdaságukba.

A gyakorlati fókuszú PREGA Konferenciát megelőző napon rendezték meg – immár második alkalommal – a PREGA Science napot, melyet dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár nyitott meg. A konferencia délelőtti szekciói a fenntarthatóság, a modellalkotás a gazdaságosság és a precíziós kertészet témaköreiben zajlottak, a délutáni párhuzamos szekciók pedig a talajok és az öntözés, valamint a távérzékelés és a változtatható mennyiségű kijuttatás tematikák köré voltak felfűzve. A konferencián neves külföldi szakemberek – Viacheslav Adamchuk és Nicolas Tremblay – számoltak be a precíziós gazdálkodás nemzetközi irányairól és az új technológiákról. A 22 előadás felvonultatta a legjelentősebb hazai műhelyek kutatómunkájának eredményeit.

A PREGA Konferencián újabb tagokkal bővült a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesülettel való együttműködés. Fazekas Sándor miniszter a Földművelésügyi Minisztérium, Erős Veronika menedzser pedig az Agrárinformatikai Klaszter nevében írta alá az erről szóló dokumentumot. Az együttműködő szervezetek partnerséget vállalnak annak érdekében, hogy szélesítsék azok körét, akik a precíziós gazdálkodás megismertetéséért, elfogadtatásáért és elterjedéséért munkálkodnak.

 

Bővebb információ: www.prega.hu

Forrás és kép: Agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek