EuroTier 2018

EuroTier 2018

November 13-16. között rendezik meg Hannoverben az EuroTier2018 állattenyésztési szakkiállítást, mely idén a digitalizációra fókuszál. A rendezvényre 62 országból több mint 2500 kiállító regisztrált, köztük az AXIÁL Kft. több beszállítója is.

Ma az állattenyésztők politikai, társadalmi és gazdasági keretei sok kérdést vetnek fel mind nemzeti, mind nemzetközi szinten. Hol és hogyan lehet versenyképesen végezni az állattenyésztést? A gazdálkodóknak megbízható politikai keretfeltételekre és szakmai koncepciókra van szükségük annak érdekében, hogy gazdaságaikat a bevezethessék a jövőbe.

A világ egyik legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása, az EuroTier olyan tendenciákat mutat be Hannoverben, Németországban, amely segítséget nyújt a szektorban dolgozóknak. Pontosan 2526 kiállító kínál megoldásokat az ágazat kihívásaira összesen 260.000 négyzetméteres területen.

A rendezvény alatt számos szakértő mutatja be a legfrissebb eredményeket és megoldásokat a témakörben, melyeket vitafórumokon meg is beszélhetnek a jelenlévők. A vásárt és a műszaki programot a DLG – Német Mezőgazdasági Társaság – szervezi.

 

 

Egyre több külföldi kiállító

Tovább növekedett a külföldi kiállítók száma. 1484 vállalattal (az összes kiállító 58,7 százaléka) ez az érték magasabb, mint valaha. A külföldi kiállítók nagy része Kínából (254 vállalat) származik. A második helyet Hollandia (207) foglalja el, majd Franciaország (128), Olaszország (120), Spanyolország (85), Dánia (70), az Egyesült Királyság (62), Ausztria (55), Törökország (55), Belgium (51), Lengyelország (49), Kanada (31) és az USA (29) következik. A DLG úgy látja, hogy a külföldi országokból érkező magas részvételi szám azt jelenti, hogy a nemzetközi agráriumban számos vállalat indult növekedésnek és kifejezetten az EuroTier-t használja új piacok kialakítására. Marokkó, Banglades, Vietnám, Hong Kong, Paraguay és Uruguay országok kiállítói idén első alkalommal vesznek részt a rendezvényen.

A Német Gyakorló Állatorvosok Szövetsége ismét nemzetközi kongresszust szervez a kiállítás alatt. Ez a program lehetőséget teremt az állatorvosoknak és a mezőgazdasági termelőknek a találkozásra, intenzív párbeszéd folytatására, tapasztalataik és véleményük megosztására az állategészségügy területén.

 

Korszerű innovációs verseny

Az EuroTier Innovációs Bizottsága a 2018-as verseny során 250 újítást – több mint 300 pályázatot – vett górcső alá, hogy 26 terméket kiemelhessen közülük, melyek 1 arany- és 25 ezüstéremért szállnak harcba. Az újítások közül sok hozzájárul az állatállomány tartási feltételeinek továbbfejlesztéséhez, valamint a mezőgazdasági alkalmazottak munkakörülményeinek javításához. Az értékelés középpontjában olyan kritériumok álltak, mint a munkahelyi biztonság, a munkafeltételek, az állategészségügy, az állatjólét és a környezetvédelmi összeegyeztethetőség.

Ezenkívül a DLG és a Német Gyakorló Állatorvosok Szövetsége először adományoz „Állatjóléti díjat” olyan termékeknek, amelyek különösen hozzájárulnak a magasabb állatjóléti normák követelményeinek kielégítéséhez.

 

 

Piaci keretek

Az idei aszály a betakarítási hozamok csökkenéséhez vezetett nemcsak az EU-ban, hanem más nagyobb termelő országokban, például Oroszországban is. Következésképp a főbb búzaexportőrök állománya mintegy 20 millió tonnával csökken, és ez a búzaár emelkedéséhez vezet. Ugyanakkor a mezőgazdasági üzemek szintjén a szántóföldi gazdálkodók betakarítási hiányosságait valószínűleg részben ellensúlyozzák az áremelkedések. Ennek ellenére az aszály által érintett gazdaságok esetében egyedi, szűk pénzügyi keresztmetszetek várhatók.

A német gyártók tejszállítmányai júliusban és augusztusban visszatérnek a normál szintre a termeléssel összefüggő hőcsökkenés következtében. Tekintettel a ritka takarmányellátásra a tejüzemek középtávon a szállítási mennyiségek csökkenésével számolnak. Néhány tejtermelőt súlyosan érintett az aszály, kénytelenek harmadik féltől, magasabb áron takarmányt vásárolni. Ezekben a régiókban a tejkínálat 5 százalékos csökkenése várható.

A szűk sertésállományok a tenyésztők számára általában véve stabil árakat eredményeztek az EU-ban. A német kocatenyésztők számára azonban nagy probléma az, hogy nem tisztázzák a malacok kasztrálása, hogyan fog folytatódni. Továbbá az afrikai sertéspestis, mint az egyik legnagyobb kockázati tényező, hogyan fogja befolyásolni a sertéságazat alakulását.

 

„DLG-Agrifuture Insights”

A DLG 2017-ben indította el a nemzetközi piaci elemzésekre szolgáló új márkáját, a „DLG-Agrifuture Insights-ot”. Kilenc ország mezőgazdaságáról – Német-, Francia-, Lengyel-, Oroszország, az Egyesült Királyság, Hollandia, USA, Brazília és Dél-Afrika – nyújtanak adatokat.

Az elemzések szerint az üzleti környezet szinte mindegyik országban - különösen Nyugat-Európában és Oroszországban - romlott 2018-ban. Ennek ellenére a befektetési hajlandóság még mindig az átlag felett van Európában. A 2015/2016-os recessziót követően a tejágazat megerősítésére van szükség.

Az amerikai gazdálkodók – különösen a sertéstenyésztők – elégedetlenségének csökkentésére is szükség van a Kínával fennálló kereskedelmi konfliktus miatt. Ennek ellenére minden második amerikai gazdálkodó az elkövetkező 12 hónapban befektetést kíván eszközölni. Dél-Afrikában, Oroszországban és Franciaországban a gazdálkodók célja alapvetően az állattenyésztés bővítése.

Míg Nyugat-Európában a tejelő szarvasmarha-gazdálkodók a legfontosabb kihívásnak az állománykezelést és az állategészségügyet tartják, addig az USA-ban a hangsúly a költséghatékonyságra/nyereségességre, valamint a környezetvédelmi követelmények teljesítésére irányul.

 

 

Egyre fontosabbá válik a társadalmi környezet

Az állattenyésztés társadalmi környezete egyre fontosabb szerepet játszik az állattenyésztők és családjaik számára. A „DLG-Agrifuture Insights” által 2018 augusztusában szolgáltatott adatok szerint a gazdálkodók világszerte érdekeltek az állatok jólétének és egészségének javításában. Ezenkívül fontosnak tartják az állatok azonosítására és monitorozására irányuló technológiai újításokat.

Német-, Francia-, Lengyel-, Oroszországban és az USA-ban a sertéstenyésztőknek javítaniuk kell az klímamenedzsmenten az állatok lakhelyén. A francia, a lengyel és a brit tejelő szarvasmarhatartók olyan új istállókat akarnak építeni, melyek ugyancsak az állatjólét javítását szolgálják. Hollandiában is korszerűsítik az állatok lakhelyét, hogy azok megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak. A német tenyésztők is a környezetvédelmi és az állatjóléti igények kielégítésére törekednek.

 

Irányadó téma a digitalizáció

Valószínűleg nincs még egy olyan fontos tárgykör a mezőgazdasági ágazatban, mint a digitalizáció, ennek megfelelően intenzíven foglalkoznak a témával. Szükség van a progresszív koncepciók különböző oldalakra, illetve helyszínekre történő adaptálására a versenyképesség erősítése érdekében. A digitalizálás itt vezető szerepet fog betölteni és hozzájárul a termelési folyamatok, a szállítási-, valamint az értékteremtő láncok átszervezéséhez.

A „Digitális állattenyésztés” témakörével az EuroTier 2018 kiemelten foglalkozik műszaki programjában. A 26-os csarnok A06-os standján a különböző állattenyésztési ágazatok digitális megoldásainak legújabb fejleményei lesznek megtekinthetők.

 

 

EnergyDecentral 2018

Az EuroTier keretében rendezik meg az EnergyDecentral, vagyis az energiaellátással kapcsolatos szakkiállítást is, amely kb. 310 kiállítóhoz kapcsolódik, így optimálisan integrálódott az agrárkörnyezetbe. A 24-es és 25-ös csarnokban, valamint a 26-os csarnok északi részén található szabadtéri helyszínen tartják.

A vásáron minden a megújuló energiaforrások, mint például a biogáz, a biogenikus szilárd tüzelőanyag, a kombinált hő- és villamosenergia (CHP) alapú rendszerek, a szél- és napenergia köré épül. Az önellátás koncepciója és az előírásoknak megfelelő hő- és villamosenergia-ellátás egyre nagyobb jelentőséggel bír. A fotovoltaikus-, a CHP rendszer és az intelligens tárolás kombinálásával a gazdálkodók nagy mértékben képesek kielégíteni saját igényeiket.

A Német Biogáz Szövetség, valamint a BioenergyEurope szervezet is kiterjedt programmal készül, ebben a szekcióban érdekességekről, naprakész információkról, továbbá a szakértői hálózattal kapcsolatban tájékozódhatnak a látogatók.

 

Számos látogató várható

Az EuroTier kiállításon az állattenyésztési szakma valamennyi résztvevője megjelenik. Egyedi termék- és információs kínálatával irányt mutat minden állattenyésztőnek a világon. A DLG becslései szerint az idei esemény mintegy 150.000 látogatót vonz majd.

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: agronaplo.hu, eurotier.com

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek