Elérni a csillagokat - Manax bérlet

Elérni a csillagokat - Manax bérlet

Pápai irodájában látogattam meg még az utolsó őszi napsütés idején dr. Kacz Ivettet. Emlékezetes marad a pillanat, amikor találkoztam a céltudatos, fiatal, szőke „energiabombával”.

Ön alapvégzettségét tekintve jogász, mégis növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó cégei vannak?

Miután több éven keresztül jogászként dolgoztam gazdasági-pénzügyi szakterületen, felismerve a piaci igényeket és lehetőségeket, váltottam, és a pénzügyi szektorban kezdtem meg tevékenységemet. Hazai kereskedelmi bankoknak adtam tanácsokat külső szakértőként. A 2008-ban elindult pénzügyi válság felszínre hozott problémáira reagálva létrehoztam egy saját vállalkozást, amely keretében felszámolás előtt álló nagyvállalatokat próbáltam a bankokkal közösen konszolidálni. Ehhez a cégcsoporthoz is így kerültem.

Amikor először, még bankbiztosként jártam itt, akkor az volt a kérdés, hogy csődbe megy-e a cégcsoport vagy sikerül megmenteni. A helyzet nagyon feszült volt, a mindennapi életben maradás volt a tét. Forrás- és takarmányhiánnyal küszködtünk, de a napi működést 1100 tehén létszám mellett meg kellett oldani. Egyik este az éjszakai fejésnél állomány leltárt készítettem a fejőházban. Egész éjszaka a tehenek között voltam. Különös este volt, amikor megéreztem ennek a miliőnek a hangulatát és az állatok energiáját, éreztem, hogy dolgom van itt, éreztem, hogy ez kell nekem… 

Akkor eldőlt a sorsunk. Szerencsére azóta elmondhatom, hogy jó irányba. 

 

 

Mennyi idő kellett a konszolidációhoz?

2012 nyarán kerültem ide bankbiztosként. Ősszel én lettem az ügyvezető, és következő év nyarán a tulajdonos. 23-24 kg-os fejési átlaggal vettem át a telepet, most 33-35 kg között van a termelési szint. Tavaly 10 740 kilogramm átlag laktációs eredménnyel a Malomsoki Extra-Tej Kft. az ország 15. legjobb termelésű telepe volt.

Az elmúlt 3 évben nagyságrendekkel nőttek az eredmények. A Malomsoki Extra-Tej Kft-nél az üzemi tevékenység eredménye korábban 20 millió forint volt, most 137 millió. A növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozásnál 29 millió volt, most 84 millió, a Vaszari Agrofríz Kft-nél pedig az üzemi eredmény 5 millió forintról nőtt 34 millió forintra. 

Akadály tehát nincs, persze hozzá kell tennem, hogy ezt a sikert egyedül nem tudtam volna megvalósítani. Óriási csapatmunka eredménye ez, amihez elkötelezett munkavállalók, s olyan magas szakmai színvonalon, segítő hozzáállással működő társaságok, mint a takarmánygyártó és –forgalmazó UBM cég, a szaporodásbiológiai szaktanácsadó, és olyan jó stratégiai partnerek kellettek, mint a Manax. Ezek a partneri viszonyok évek óta stabilan fennállnak és jól működnek, mert hiszem azt, hogy a hosszútávú üzletben nem csak a szigorú értelemben vett pénzügyi eredmény számít, hanem az egymás iránti lojalitás, tisztelet, őszinteség, vagyis a korrekt együttműködés. 

Hogy kezdődött az együttműködés?

A cégcsoport kb. 2400 hektáron gazdálkodik, amit korábban kizárólag helyi alvállalkozókkal műveltettem. A munkafolyamatok időben és megfelelő minőségben történő elvégeztetésének megszervezése és végrehajtása rendkívül bonyolult volt, és sokszor ez az eredmény rovására ment. Amikor arra törekszik az ember, hogy tökéletes tömegtakarmányt állítson elő, akkor hihetetlenül nagy jelentőségű az időzítés és a profi munka. Éreztem, hogy ebben fejlődnünk kell, ezért megkerestem a Manax Kft-t és felvettem Gregosits Bélával a kapcsolatot, akivel az első pillanattól kezdve jól tudtunk együttműködni. A szezonális betakarítások idejét, a gépkapacitást időben, előre egyeztettük. Most az állattenyésztési telepen egy Manitu 735 teleszkópos rakodó és egy Landini Landpower 165 dolgozik, éves bérletben, 2000 üzemóra/év ciklusban. Ezek a gépek főként takarmányozási, almolási és etetési feladatokat látnak el.  A növénytermesztésbe is bevontam a Manaxot. Ez egy stratégiai váltás volt, ami bevált, és a jövőben szeretném az együttműködési területet szélesíteni, mert nagyon meg vagyok elégedve. Minőségi, első osztályú munkát végeznek.

Tavaly ősszel például nagyon rossz időjárási körülményekkel küzdöttünk, szakadt az eső, óriási mennyiségű csapadék hullott, nem tudtunk rámenni a földekre, nem is tudtuk a szükséges területmennyiséget megszántani és a talajmunkát elvégezni. Kora tavasszal ezért megbíztam a Manax-ot. Körülbelül ezer hektárt szántottak meg viszonylag rövid idő alatt. Két ekével mentek, egy Fendt 933 traktor húzott egy 6 fejes, egy Fendt 720-as pedig egy kisebb, 4 fejes GB-ekét, és gyönyörű munkát végeztek. Olyat, hogy a környékbeliek szerint 30-40 éve, soha nem voltak a területek ilyen szakszerűen megmunkálva.  Ennek is köszönhetően, a nyári szárazság és hőség ellenére a kukorica hozamok nagyon jók lettek. Volt ahol hektáronként 42 tonnás eredményt produkált a silókukorica. 

 

 

Miért érdemes igénybe venni a Manax szolgáltatásait?

Egy százmilliós kombájn vásárlását nagyon át kell gondolni, figyelembe venni a gépek fenntartási-és amortizációs költségeit, és persze kell hozzá megfelelően képzett gépkezelő, ami szintén kényes kérdés. Számolni kell továbbá a meghibásodás lehetőségével, ami a legrosszabb lehet, ami előfordulhat egy munkafolyamat kellős közepén.

A Manax Kft-vel való együttműködés során ezekkel a kockázatokkal nem kell számolni, és ha például a bérgép javítási ideje elhúzódik, cseregépet biztosítanak, tehát nagyon rugalmas, folyamatos munkát tudnak biztosítani, ami egy minőségi tömegtakarmány előállításánál elengedhetetlen szempont. Én azt mondom, minden cégnek érdemes igénybe venni a Manax szolgáltatásait, mert ezzel nem köti le a saját pénzügyi forrásait a gépvásárlás, így azt esetlegesen más technológiára, más beruházásra lehet fordítani. A jövőben erre is majd oda kell figyelni, hogy mire fordítjuk a megtakarítást. Mert amikor nem lesz majd ennyi támogatás, akkor minden forint számítani fog, viszonyt a hatékonyságunkat növelnünk kell.

 

 

Ön mit gondol a szarvasmarhatartás jövőjéről?

Szerintem öt év múlva, amikor már nem lesznek, vagy nem ilyen mértékűek lesznek a támogatások, jóval hatékonyabban kell majd termelnünk, ami a tejtermelés esetében legalább a 40 literes fejési átlagot jelenti. Véleményem szerint ennél a termelési szintnél lesz majd az az optimális hatékonyság, aminél támogatás nélkül is nyereséges lehet a vállalkozás. Most még a 30 literes átlag termelés feletti szinteken kevesen vannak hazánkban , a termelők felső 25-30 százaléka. Nekem a jelen pillanatban 33,6 kg a fejési átlagom, de többször is elértük már a 35 kg körüli szinteket, de még van hova fejlődjünk, úgyhogy nem állhatunk meg.  A szaporodásbiológiai eredményeink is jóval a hazai átlag felett vannak, de ezen még van mit tökéletesíteni, ami elsősorban már a technológiai fejlesztéseinken is múlik. Nagyon fontos az is, hogy folyamatosan magas minőségű  tömegtakarmányt biztosítsunk az állatoknak. Ezeken a területeken nem lehet kompromisszumokat hozni, mindig a tökéletességre kell törekedni. 

A jövő szempontjából nálam sarkalatos kérdés lesz, hogy sikerül-e megvalósítani a tervezett beruházásokat. 40 éves telepen működünk, ezeket az eredményeket régi technológiával értük el. Nem rég voltam kint az USA-ban, hogy a beruházás előtt megnézzem a legújabb technológiákat és kiválasszam a hazai viszonyok között is jól működő rendszert. Persze még sok munka áll előttünk, de nem félek a kihívásoktól, és dolgozni is szeretek. Én hiszek a hazai állattenyésztés létjogosultságában, és bízom a benne működő, élő és létező cégek valamint az emberek kitartásában és együttműködésében, akik eddig is sokszor erejükön felüli munkájukkal és hitükkel tartották és még tartják életben ezt az ágazatot. Remélem, hogy a piaci környezet is kedvezőbbre fordul a közel jövőben és a kitartó munka mindenki számára meghozza a gyümölcsét. Megköszönve e cikk megjelenésének lehetőségét, minden termelőnek és a termelőket kiszolgáló vállalkozásoknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket valamint sikeres és eredményes Új Esztendőt kívánok! 

 

Szöveg: Vas Magdolna

Fotók: Pintér Ádám

 

Forrás: AXIÁL Mezőgazdasági Híradó 2015. VI. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek