Együtt egészségesebben – a Fendt a holisztikus egészségmegőrzésbe fektet

Együtt egészségesebben – a Fendt a holisztikus egészségmegőrzésbe fektet

Az AGCO/Fendt népszerűsíti a holisztikus és preventív egészségmegőrzést munkavállalói körében. Az első lépés a 2018. április 9. és 12. között, két helyszínen is megrendezett Egészség Hét volt.

„Szeretnénk elérni alkalmazottainkat akkor is, amikor a stressz, mint tényező megjelenik. Felelős vállalatként tisztában vagyunk a stressz szintjével és gondoskodni akarunk munkavállalóink holisztikus jólétéről.” – magyarázza Peter-Josef Paffen, az AGCO/Fendt igazgatótanácsának elnöke.

A Fendt telephelyein, Marktoberdorfban és Asbach-Bäumenheimben az első Egészség Hét a tudatos és egészséges táplálkozásról szólt. Minden nap saját mottót kapott, hogy az összes érintett szemponttal foglalkozhassanak. Hasznos információkat, táplálkozási tippeket kaptak az érdeklődők arra vonatkozólag, hogyan tudnak tudatosan étkezni.

Az étkezdék egészséges menüt kínáltak és több olyan pontot hoztak létre a helyszíneken, ahol almát vehettek magukhoz a dolgozók. A hét végére több mint 5000 csomag „agyserkentő ételt” osztottak ki.

Peter-Josef Paffen, ügyvezető igazgató számára a Fendt traktorokkal gyűjtött boden-tói alma több mint egészséges táplálék. „Számomra az alma, az almaosztás kifejezőbb kommunikációs mód, mint bármely poszter vagy előadás az egészséges életmódról. Az almával emlékeztetjük az embereket arra, hogy tudatosan tegyenek valamit az egészségükkel kapcsolatban. Nem akarom megmondani egy dolgozónak, hogy mit kellene tennie vagy mit kellene ennie, de talán egy kis motivációt adhatunk az egészségtudatosság megteremtéséhez.”

 

Peter-Josef Paffen ügyvezető igazgató (jobbra a másodiktól), és a Fendt munkatársai az „alma pontoknál”.

 

Az egészségmenedzsmentnek segítenie kell a munkahelyi kultúra fejlesztését, de egyúttal azt is mutatja, hogy a vállalat mennyire értékeli a munkatársait. „A közelmúltban megjelent Fendt munkavállalói felmérés rámutatott, hogy vannak olyan területek, ahol lehet még fejlődni.” – mondja az ügyvezető igazgató. „Az Egészség Hét csak egy kiindulási pont egy egészségtudatosabb jövőhöz, egy kis lépés egy nagyobb projekt felé, amelyet a felmérés eredményeinek felhasználásával szeretnénk megoldani.”

A fenntartható egészségmenedzsment megvalósítása érdekében egészségügyi menedzsert neveznek ki egy holisztikus, személyre szabott koncepció kidolgozására és a munkahelyi egészség előmozdítására. Az új pozíció célja, hogy támogassa és megerősítse a meglévő kezdeményezések és projektek egységes koncepcióba való integrálását, hogy a jövőben a különböző intézmények még jobban tudjanak együttműködni. Az új koncepciót először Marktoberdorfban és Asbach-Bäumenheimban próbálják ki, de valószínűleg a jövőben más helyekre is kiterjesztik. Őszre pedig már a második Egészség Hetet tervezik.

Jól mutatja, hogy az alkalmazottak hogy fogadták az új egészségügyi rendszert, ha az üres alma rekeszekre tekintünk. A Marktoberdorfba és az Asbach-Bäumenheimbe rendelt 15.000 alma egy nap alatt eltűnt.

 

Az elmúlt években már több egészségtámogató intézkedést is hoztak a vállalatnál, amelyekkel a Fendt munkaadóként jóval meghaladja a törvényileg előírt kötelezettségeket.

Marktoberdorf saját orvosi központtal rendelkezik, amely elsősegélyt és általános konzultációkat nyújt. A Fendt alkalmazottai utazási és oltási tanácsadást is igénybe vehetnek magán- és üzleti utazásaik előtt. Influenza elleni oltásra is van lehetőség. A Fendt védi dolgozóit, ezért az elmúlt három évben a jogi követelményeken túl négyféle vakcina költségeit viselte. Azoknak a munkavállalóknak, akik hosszú betegség után szeretnének visszatérni a munkába, reintegrációs intézkedéseket kínálnak, amelyeket a cég orvosa is segít.

 

„Élvezze a szünetet a friss levegőn egy boden-tói almával! Az alma 85%-a víz és csak 60 kcal-t tartalmaz. 30-féle vitamint és ásványi anyag található benne. A héjában akár hétszer több a vitamin és ásványi anyag, mint a gyümölcshúsban. Jót tesz a fogaknak és az emésztésnek. Ráadásul a szőlő- és gyümölcscukor energiával tölti fel.” – ezek a gondolatok olvashatók az AGCO/Fendt poszterén.

 

Asbach-Bäumenheimnek is van saját egészségügyi központja, amely az akut kezeléseken kívül általános orvosi konzultációt is kínál a munkavállalóknak, de akár fizioterapeuta is kéznél van, hogy értékes tippekkel és gyakorlati javaslatokkal segítsen. Az alkalmazottak így egyszerű, rövid ideig tartó gyakorlatokat végezhetnek munkaidőben, hogy növeljék erőnlétüket, fittségüket. Ha bármilyen probléma merül fel, Asbach-Bäumenheim munkatársait egy belső tanácsadó szolgálat támogatja.

Hat évig Marktoberdorfban egy külön munkacsoport is működött, amely a cég munkahelyi orvosaiból, biztonsági, HR tanácsadóiból és alkalmazottaiból állt, a csapat számos kezdeményezést inspirált. Időközben Marktoberdorfban egészségtermet és masszázsszobat hoztak létre. A vállalat egy névtelen és diszkrét függőségekkel kapcsolatos tanácsadási szolgáltatást is indított. Az irodai alkalmazottak számára a cég állítható magasságú asztalokat, ergonomikus billentyűzeteket vásárolt. Sőt, egy ideig arra is ösztönözték a dolgozókat, hogy preferálják inkább a helyben termelt termékeket.

 

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: fendt.com

 

KAPCSOLÓDÓ

 

Út a Balti-tengerig és vissza

 

Most, hogy az egykori szakiskolai vezető visszavonult végre meg tudja valósítani az álmát, amelyet oly régóta tervezett: egy két hónapos utazást egyedül Németországon keresztül. Csak a Fendt Farmer 2D típusú traktora és kis pásztorkocsija kíséri. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek