Egy nap az erdőben

Egy nap az erdőben

2013 óta rendezi meg a HORSCH Maschinen GmbH Schwandorfban a HORSCH nyári tábort. A pünkösdi ünnepek alatt és a nyári szünet első felében a munkavállalók három és tizennégy év közötti gyermekeire vigyáznak képzett nevelők.

A gyermekeket érdekes és tanulságos programok, izgalmas kirándulások várják. 2015 óta tart ez az eredményes projekt – a FAW GmbH képzett gondozóinak támogatásával – a vakáció első két hetében a ronnenburgi HORSCH gyárban is. Ahol az egyik kolléga nagyon különleges programmal készült a gyerekeknek.

Robby Müller 11 éve dolgozik hegesztőként a HORSCH Industrietechnik GmbH-nál, fél éve üzemi megbízottnak nevezték ki. Hobbija a vadászat és a drótszőrű német vizsla vadászkutyák. 20 éve FCI bíró a Kontinentális Vadászkutyák kategóriában, ahol saját kutyáival is szép eredményeket ért el.

 

Robby Müller (jobbról a 7.) és kutyája, Griff (balról a 7.) a HORSCH ronnenburgi nyári táborának résztvevőivel és a gondozókkal.

 

Már korábban is utazott biológiaiórák keretében iskolai osztályokkal a vadászterületekre, hogy a gyerekeknek megmutassa a növény- és állatvilág összefüggéseit – melyeket a városi gyerekek gyakran nem ismernek. Ekkor született meg az ötlet, hogy a HORSCH nyári táborában részt vevő gyermekeket elvigye egy kirándulásra a természetbe, és az erődben töltsön velük egy napot.

Július elején aztán elérkezett az idő – busz vitte a 9-14 éves kor között kilenc gyereket és négy kísérőjüket a vadászterület határához. Ott várt rájuk Robby Müller, felesége Sabine és kutyájuk, Griff. Müllerék játékokat és állomásokat készítettek elő, például a sas játékot: itt őshonos állatok, róka, vaddisznó, őz, sólyom, stb. képeit helyezték el az út mentén, és a gyerekek feladata az volt, hogy megtalálják ezeket a képeket. Buzgalomban nem volt hiány, a gyerekek minden képnél egy rövid leírást kaptak az adott állatról, és természetesen rövid történeteket is hallhattak róluk. Müller urat kérdésekkel bombázták – nemcsak a kicsik, de még a kísérők is.

Az út erdei pihenőhöz vezetett, ahol a kis csoport megtízóraizott. Az étkezés alatt sem csillapodott a gyerekek kíváncsisága: „Mik a vadász feladatai? Hát az erdészé? Mit jelent egyáltalán az erdőgazdálkodás?” repkedtek a kérdések, amelyeket Müller úr türelmesen meg is válaszolt.

 

Teszt-kartondobozok az ösvény mentén.

Az erdei pihenőben délben piknikeztek.

 

Az ebédet követően a gyerekeket már várt a második játék. Sabina Müller tíz különböző kartondobozt készített elő – mind lezárva. Csak egy lyuk volt rajtuk, amin a gyerekek be tudták dugni a kezüket. És pontosan ez is volt a feladat: benyúlva kitapogatni, mi lehet a dobozban. Persze kellett egy kis bátorság is ehhez, de a gyerekek bíztak Müllerékben, és kipróbálták a játékot, ahol csak a tapintásukra számíthattak. A fenyőtoboztól kezdve a makkon és különböző állatok, mint a róka vagy mosómedve bundáján át az őzek és szarvasok agancsáig mindenféle volt a dobozokban. Természetesen a végén mindegyiket kinyitották, hogy megnézzék és megbeszéljék a tartalmukat. Kitörő örömmel fogadták a tízedik dobozt – ebbe ugyanis Müller asszony gumicukrot rejtett el a szorgalmas tippelőknek.

A kirándulás fénypontja Griff volt, Müllerék drótszőrű német vizslája. Tökéletesen képzett vadászkutyaként természetesen póráz nélkül is engedelmeskedett. Volt is meglepetés, amikor egyszer csak eltűnt az aljnövényzetben, de rövid sípszóra újra azonnal a gazdája mellett termett. Visszaúton a buszig felváltva vezethették őt a gyerekek.

Tele új tapasztalatokkal tértek aztán vissza a gyerekek Ronnenburgba. Az első nap után több mint lelkesek voltak és rögtön Müller úr szavát vették, hogy az elkövetkező HORSCH nyári táborban mindenképpen megismétlik az erdei napot.

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019/1. szám 35. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek