DLG Feldtage összefoglaló: Növények és állatok

DLG Feldtage összefoglaló: Növények és állatok

Kresz Gábor, Fendt referens részt vett a június 12. és 14. között megrendezésre került DLG Feldtage kiállításon, melyet Németországban szerveztek meg. A szakember tüzetesen körbenézett azért, hogy első kézből informálhassuk Önöket.

A DLG Feldtage jellemzően a vetőmaggyártók és növényvédő cégek kiállítása. Ebből kifolyólag a rendezvény egyik fő témája a mezőgazdasági sokszínűség megőrzése (sokféle növény termesztése) és az öko-növénytermesztés volt, amely egyrészt a gazdasági stabilitás, másrészt a növényfajok és a természeti környezet érdekében szükséges. Továbbá jelentős figyelmet fordítottak az olajos magvakra, a fehérjenövényekre, a cukorrépa-előállításra is.

 

 

  1. Kukorica- és búzatermés

A világpiacon a kukoricatermés várható mennyisége valamelyest visszaesik, de a búzatermés továbbra is növekszik. Az elmúlt 10 évben a kukoricatermelés világszerte több mint 30%-kal, a búzatermés pedig 24%-kal nőtt. Az év végi (november) búza készletek és az éves búza felhasználás aránya rekordot döntött (36%), ezzel szemben a kukorica mindössze 19%. Köszönhető ez a stabil felhasználásnak és az egyre emelkedő búzatermésnek, a valamelyest visszaeső kukoricatermésnek.

A 2017/2018-as év legnagyobb búza exportőre: Oroszország, EU, USA, Kanada, Ausztrália, Ukrajna, Argentína, Kazahsztán, Törökország, Szerbia. A 10 legnagyobb importáló ország: Egyiptom, Indonézia, Algéria, Brazília, ezek az országok jelentősen befolyásolhatják a búza világpiaci árát.

Ha ez elmúlt 10 év átlagát nézzük, elmondhatjuk, hogy az Európai Unió évi 35 millió tonna gabonát exportál és évi 17 millió tonnát importál. A 35 millió tonna megoszlása hozzávetőleg a következő: 27 millió tonna takarmány búza, 7 millió tonna árpa, 2 millió tonna kukorica. A 17 millió tonna importból 15 millió tonna kukorica.

 

  1. Növényi olajok felhasználása

Az amerikai becslések szerint az EU 2017/2018 évben 26 millió tonna olajat használt fel: 53% étkezési célra, 47% üzemanyag, illetve ipari célra. Az élelmiszeripari célra felhasznált olaj elsősorban napraforgó olaj, kisebb részben repce- és pálmaolaj. Az ipari célra felhasznált olaj leginkább repce- és pálmaolaj.

 

  1. Cukortermelés

A világpiacon öt legnagyobb cukor előállító ország: Brazília, India, EU, Thaiföld, Kína. A termelés évek óta meghaladja a fogyasztást világméretekben.

Az európai cukortermelés 68%-át a nyugat-európai országok adják közülük Franciaország és Németország az élen járó. A harmadik legnagyobb termelő az EU-ban Lengyelország, a negyedik Anglia. Magyarország nincs benne az első 10-ben.

Cukorrépa-termelés: 2017 évben az Európai Unióban megszűnt a mennyiségi korlátozás a termelésre vonatkozóan. Ezt követően kb. 25%-kal nőtt a termelés. Németországban például 18%-kal nőtt a cukorrépa termőterület. A nagyobb kínálat nagyobb versenyt generált az árak terén. 2021-ig várhatóan 20%-kal is csökkenhet a cukor ára, ami automatikusan a megtérülés csökkenésével járhat. A várakozások szerint Olaszországban és Dániában csökken a cukortermelés, ezzel szemben Lengyelországban, Belgiumban és Hollandiában növekedni fog.

 

 

  1. Sertéstenyésztés

Az afrikai sertéspestis és más hasonló fertőző betegségek esetleges elterjedésének megakadályozására, a sertéstartás biztonságának növelése érdekében a sertéseket csak ólban lehet tartani.

Az állatvédők lobbiznak annak érdekében, hogy a sertéstartás (amely ágazat kevésbé van a nyilvánosság előtt) körülményei (az állatjóléti szempontok) nagyobb nyilvánosságot kapjanak pl. webkamerák felszerelésével, ezzel biztosítva a nyilvánosságot és ellenőrizhetőséget. A webkamerák felszerelésével a gazdaság nemcsak az potenciális kritikák elé megy, hanem azt is mutatja, hogy modern technológiák alkalmazását részesíti előnyben. Az istállókban is terjed az úgynevezett „nyitott nap”, mely során az érdeklődők betekintést kaphatnak a hétköznapokba.

 

  1. Vízgazdálkodás

A „Zéró nap” az a nap, amikor megszűnik a vízellátás a mai megszokott formájában a vízhálózaton keresztül. A gazdák már ma sem használhatják korlátlanul öntözésre a vizet a dél-afrikai régiókban. Fejenként 50 liter vizet használhatnak a városi lakosok (4 millió fő), aki többet használ, azt megbüntetik, illetve a másik „megoldás”, hogy korlátozzák a csővezeték áteresztőképességét. Az ivóvíz ára exponenciálisan növekszik. Várhatóan júliusban következik be a „Zéró nap”, erre a napra a víztározók töltöttségi szintje 13% alá csökken. A lakosság napi 25 liter vizet fogyaszthat majd. A tervek szerint vízosztási helyeken napi 20.000 afrikai ember kap majd vizet szigorú biztonsági felügyelet mellett. A városlakók egyelőre takarékossági tippeket adnak egymásnak és kevésbé foglalkoznak a rájuk váró megszorításokkal. A gazdák viszont napi szinten szembesülnek azzal, hogy a korábbi öntözésre használt vízmennyiség mindössze 10-40%-át használhatják fel. A kevesebb víz, jelentős hatással van már ma is az állatállományra és a termésátlagra is.

 

Szöveg és kép: Kresz Gábor, Fendt referens

 

 

 

DLG Feldtage körkép (+videó)

2018. június 12. és 14. között rendezték meg Németországban a DLG Feldtage, azaz a Német Mezőgazdasági Társaság Szántóföldi Napok elnevezésű rendezvényét. A két évente életre hívott kiállításon az AXIÁL Kft. több beszállítója is jelen volt. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek