Digitális segítség a betakarítási logisztikában

Digitális segítség a betakarítási logisztikában

Aratáskor mindennek tökéletesen kell működnie – ilyenkor mindenki a maximumot nyújtja. Melyik kombájnt kell legközelebb megtankolni? Miért áll az átrakókocsi a tábla szélén? A CLAAS FLEET VIEW applikációja megkönnyíti az aratási logisztikát.

A szántóföldön brummognak a kombájnok, szépen rajzolják a szabályos csíkokat. Közeledik a munka vége, de egy jó darabot azért még le kell aratni. Hátunk mögött azonban már gyülekeznek a felhők, kezd valósággá válni az időjárás-jelentésben reggel beharangozott vihar. Ekkor kell maximális teljesítményre sarkallni a betakarítás mindegyik résztvevőjét, hogy biztosan befejeződjön az aratás!

Ilyen időjárási körülmények között jól szembetűnik, hogy harmonikusan dolgozik-e együtt a betakarítási lánc valamennyi tagja, és hogy megfelelően össze van- hangolva a logisztika. Azzal a szándékkal, hogy megnöveljék a ténylegesen betakarításra fordítható időt, sok gazdaság döntött a modern átrakási technológiák bevezetése mellett, a lehető legrövidebbre csökkentve a kombájnok állásidejét a szállítás akadozása miatt.

 

A FLEET VIEW applikáció valós időben mutatja meg a szükséges adatokat.

 

Mindent jól átlátva

Különösen fontos, hogy az átrakókocsik mindig időben legyenek a megfelelő gépnél, és ezzel egyidejűleg vezetőjük pontosan lássa helyét a betakarítás egészében. Hosszú évek tapasztalata nagyon hasznos lehet, de még inkább a néhány egyértelmű tény, melyek alapján gyorsan lehet megfelelően dönteni.

A CLAAS támogatja a gazdálkodókat ebben az optimalizálási folyamatban: a FLEET VIEW applikációval univerzális eszközt ad a kezükbe, amely még áttekinthetőbbé teszi a betakarítást.

A FLEET VIEW applikáció tableteken és iOS vagy Android rendszerű okostelefonokon fut. Valós időben mutatja meg a kijelölt gépek pozícióját és sebességét – Google térképen ábrázolja a kombájnokat, átrakó kocsikat és a szállító kocsikat. Ezzel a betakarítási lánc egésze áttekinthető, minden egyes gép ellenőrzés alatt tartható, a helyzetváltoztatásaival együtt. Általában egy ilyen lánc kombájnonként öt gépet jelenthet. Természetesen további gépekkel is kiegészülhet a betakarítási lánc.

A felhasználó nagyon rugalmasan reagálhat a felmerülő változásokra, szükség esetén másképp rendezheti el a gépeket. Ezzel biztosítható az is, hogy az egyes gépkezelők saját eszközén csak a nekik fontos információk jelenjenek meg.

 

Mennyi van a magtartályban?

A FLEET VIEW rendszerben a kombájnok négy érzékelője méri a magtartály telítettségét, és ezt, a menetirány mellett színnel jelölve továbbítják. Tanácsos a felhasználók készülékeihez megfelelő áramellátást biztosítani, hiszen a belő GPS már maga is jelentősen csökkenti az akkumulátor töltöttségét. Az applikáció használatának további technikai feltétele nincs. Mivel fejlesztésekor tudatosan minimalizálták az adatcsomagot, stabilan fut még akkor is, ha gyenge a mobil lefedettség, vagy dombos vidéken kell dolgozni.

 

A folyamatok kényelmesen az irodából szervezhetők, szemmel tarthatók.

 

Állásidőket csökkenteni

A térképen látható domborzati viszonyok, illetve a megművelendő területek hossza alapján jobban meg lehet szervezni a szállítást, mint például azt, hogy milyen sorrendben hajtsanak be a gépek a területre, és hogy pontosan hol legyen az ürítés. E paraméterek jóvoltából csökkennek a szükségtelen állásidők, üresjáratok. A gépkezelőknek többé nem kell a megbízhatatlan szemkontaktusra hagyatkozniuk, és a kijelölt gépet még nem jól belátható területeken is azonnal a kívánt pontra navigálhatják.

Mobil eszközökkel és a különösen rugalmas FLEET VIEW rendszerrel nagyobb energiaráfordítás nélkül lehet további gépeket rendelni a betakarítási lánchoz, és az egész jobban áttekinthető. További alkalmazási lehetőségek előkészítése – például a hígtrágya kijuttatáshoz – folyamatban van.

 

A FLEET VIEW applikációval nincs papírmunka.

 

Mit mond az axiálos termékmenedzser?

A repce aratásban teszteltük a FLEET VIEW munkáját, két rotoros LEXION-nal és egy Annaburger HTS 22.16 átrakó kocsival, hiszen azzal van szükség a legpontosabb együttműködésre.

 

A normál átrakó kocsizás közben a traktoros (ÁT):

  • figyeli a kombájnok sárga fényének felvillanását, amely CLAAS kombájnon 70 százalékos magtartály-töltöttségnél automatikus;
  • szemrevételezéssel megállapítja a kombájnok helyzetét;
  • ezen információk alapján meghozza a döntést, hogy melyik kombájnhoz menjen begyűjteni a terményt,
  • miközben természetesen figyeli az átrakó kocsi szabad kapacitását.

 

Minden gép egyszerre jeleníthető meg.

 

A következő pontatlanságokkal lehet számolni:

  • vizuális pontatlanság: az ÁT nem látja egy vagy több kombájn villogóját, ezzel együtt azt se, hogy azok mikor kapcsoltak be;
  • magtartály-telítettségi pontatlanság: az ÁT adott esetben nem tudja, hogy 71 vagy 99 százalékon van-e magtartály,
  • távolsági pontatlanság: az ÁT nem látja pontosan, hogy mikor fordul vissza a kombájn.

 

A gyakorlatban az egy táblában arató kombájnok darabszámától, a tábla alaktjától és a terménymennyiségtől függően, sokféle szituáció fordulhat elő, amikor e hibák kiküszöbölésével nagymértékben javítható a logisztikai hatékonyság, és az ürítések optimalizálásával csökkenthető a taposási kár. A hibákat valós idejű kombájn helyzet- és magtartályállapot-megosztással lehet kiküszöbölni.

 

A rendszerbe a gépkezelők mobiltelefonjukkal csatlakozhatnak.

 

Néhány előforduló gyakorlati példa:

  • Előfordulhat, hogy három kombájn sárga villogója szinte egyszerre kapcsol be a magtartály telítettségének 70 százalékánál. Ilyenkor kicsi az esély, hogy egy átrakó kocsi össze tudja gyűjteni a terményt a három kombájnból. Ki kell választani kettőt, és a harmadik kombájn, amely ezt a legkönnyebben meg tudja oldani, a föld szélén álló pótkocsira ürít.
  • Ha látható, hogy a sorból még kiér a kombájn anélkül, hogy megtelne a tartálya, és az átrakó kocsinak mellé kellene fordulni az ürítéshez, akkor megvárhatja, hogy a kombájn új sort fog, és akkor melléállhat.
  • Ha nem ért még vissza üres szállítójármű, az átrakó kocsi kezelője tud gazdálkodni a szabad magtartály- és átrakókocsi-kapacitásokkal.

 

Ilyen esetekben nyújthat nagy segítséget a CLAAS FLEET VIEW. Az iOS és Android rendszerű okostelefonokra és tabletekre ingyen letölthető alkalmazással az átrakó kocsit vontató gépkezelő nyomon követheti a kombájnok pozícióját, haladási sebeségét, valamint a magtartály telítettségi szintjét, egy százalékos pontossággal.

A FLEET VIEW működésének feltétele a CLAAS kombájn TELEMATICS rendszere és érvényes licence. A TELEMATICS az összes rotoros és a legnagyobb ládás (LEXION 670) kombájn alapfelszereltsége, de természetesen utólagos beszerelésre is van lehetőség.

 

 

Egy TELEMATICS-os kombájnhoz maximum öt okostelefon és/vagy tablet rendelhető. A szükséges beállítások utána a traktorvezető a fülkében, a telefonról vagy tabletről láthatja a hozzá tartozó kombájnok adatait, amelyeket a kombájn TELEMATICS modulja küld el.

Ezalatt a kombájn kezelője a traktorok pozícióját és sebességét láthatja, amit a traktorvezetők telefonja vagy tabletje szolgáltat. Ebből következik, hogy a rendszer a traktor gyártmányától függetlenül képes működni.

A FLEET VIEW rendszer kipróbálható, a TELEMATICS weboldalon egy ingyenes, 14 napos tesztlicenc aktiválható.

 

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Agritech 2018. 05. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek