Csiszolás, aprítás, megsemmisítés

Csiszolás, aprítás, megsemmisítés

Nem pontosan az, amire általában a mezőgazdasági gépeket használják, de egy bizonyos Fendt 1050 Vario erőgépnek éppen ezt kell tennie: mindent apró darabokra zúzni. A növények csak ekkor lesznek képesek újra növekedni és virágozni.

Hatalmas kövek, nagy szikladarabok és fatörzsek – ez látja Garry Kemp, amikor 1 km/h sebességgel vezet Fendt 1050 Vario erőgépével a dél-ausztrál mezőkön és ültetvényeken, mert az 517 LE-s traktorja egy multifunkciós nagy teljesítményű munkagépet húz a talajon, ami mindent apró kővé és porrá zúz. Amint a 38 éves férfi elvégzi a munkáját, a szántóföldek és az ültetvények szinte felismerhetetlenek: ahol egykor sziklák voltak, most már szürke és barna színű takaró van, mely finomított kövekből és talajból áll. Ott, ahol egykor több száz farönk volt, most sötétbarna színű, termékeny földdarab fekszik. Garry Kemps a hatalmas erővel és hatékonysággal végzett talajművelése révén, a gazdálkodók számára lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kihasználhassák földjeiket.

 

 

Futballpálya méretű köves területek

Mint sok más gazdálkodó a térségben Garry családja is olyan területekkel rendelkezett, amelyeken ún. „problémás foltok” voltak. Ezek lehetnek sziklákkal borított kis részek, olykor egész mezők, néha futballpálya méretűek. A sziklák némelyike lágy mészkő, más sima vagy kemény dolomit.

„A múltban még nem tudtunk a saját területünkön áthaladni. A kövek túl nagyok voltak” – mondja az ausztrál Allandale East-ből származó Garry, amely település Melbourne-től 450 km-re délnyugatra található. A klasszikus megoldás, amely a földek felszíni, sziklazúzóval és egy buldózerrel történő megmunkálásából állt, nem győzte meg. Garry Kemp úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi az ügyet, végzett néhány kutatást, és megoldást talált a problémára: egy multifunkciós gépet, a FAE MTH 255-öt.

 

Előtte és utána

 

Sziklaaprító szakemberek számára

A meglehetősen szerény név mögött valódi multitalentum áll. A 7,2 tonnás munkagép kombinálja a kőtörőt, a sziklacsiszolót, az aszfalt aprítót, valamint a stabilizátort. „Rengeteg sziklaaprító létezik, amelyek laza felületet hagynak maguk után és főleg a felszínen dolgoznak” – magyarázza Garry. „A gépünk kb. 15 cm mélységben indul és 35 cm-re megy le. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy összezúzzuk és őröljük az alsó kőrétegeket és a talaj valóban felépüljön. „A gazdálkodók számára jelentős előny, hogy a kőzet aprítása és a hatékony őrlés miatt értékes ásványok kerülnek a talajba, amelyek termékenyebbé teszik azt.”

A Kemp család sziklás földje most már kő nélküli. És Garry? Mivel két évvel ezelőtt sikerrel átdolgozta a család földjét, ezért úgy döntött, hogy elindítja saját cégét Fendt traktorjával és sziklazúzójával. Most azzal segíti a mezőgazdasági termelőket, hogy a sziklás földeken mindennel megküzd, ami az útjába kerül és eltávolítja a fatuskókat a kék gumifa ültetvényekről.

 

Garry szolgáltatási területe: Dél-Kelet Ausztrália

  • Dél-Ausztrália délkeleti régiójára erősen jellemző a mezőgazdaság.
  • A régió az ún. „zöld háromszögben” található, amely különösen termékeny.
  • A halászait, erdészeti és mezőgazdasági ágazatban mintegy 15.900 ember dolgozik.
  • Az egész térség 74%-a mezőgazdasági terület. Ez kb. 48.368 négyzetkilométer.
  • Juh-, húsmarha- és tejelő szarvasmarhatartás, illetve legeltetés a földhasználat legelterjedtebb módja.
  • A régió erdőgazdálkodása a kék gumi és a radiata fenyő ültetvényekre specializálódott.

 

Meggyőződése a Fendtről? Sziklaszilárd!

Amikor Garry belefogott az üzletbe még egy Fendt 936 Vario-ja volt. A gép jól működött, de a legújabb és leghatékonyabb technológia támogatására volt szüksége. Tehát néhány hónapja már egy Fendt 1050 Vario-t vezet Dél-Ausztrália délkeleti részén található kővel borította földjein és fás ültetvényein. A Fendt 1050 Vario-nak köszönhetően 50%-kal csökkentette az üzemanyag-fogyasztását. A traktor üzemanyag-megtakarítása és egyensúlya mellett két további technikai jellemző is van, amelyeket Garry Kemp többé nem akar nélkülözni.

„A kövek és a tuskók méretétől és keménységétől függően állandóan állítanom kell a sebességemen a földeken” – magyarázza. „A VarioDrive sokkal könnyebbé teszi a munkámat és a GPS-nek, valamint a nyomvezetésnek köszönhetően, többet tudok összpontosítani arra, hogy mi történik elől és hátul.”

Gyakran nem is tud 2 km/h-nál gyorsabban menni, amikor a világ legnagyobb sztenderd traktorjával dolgozik. Még is Garry Kemp szerint ez a legjobb munka a világon: „Igazán élvezem vezetni a földön, amelyet így sziklás, haszontalan területből szép és gyümölcsöző talajjá alakítok. Valami igazán rosszat valami igazán jóvá teszek. Ráadásul a gazdálkodók reakciója hihetetlen. Végtére is a földjük a megélhetésük!”

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Fendt Focus 2019. január 44-49. oldal

 

 

Fendt a párizsi SIMA 2019 kiállításon

 

Február 24-étől 5 napon át tart nyitva Párizsban a SIMA, amely a 42 országból érkező 1770 kiállítójával és mintegy 150.000 látogatójával Európa második legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállítása. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek