Búzából és árpából kevesebb, kukoricából több lehet az idei termés
  • Blog
  • 2018. június 13.

Búzából és árpából kevesebb, kukoricából több lehet az idei termés

A szokásosnál korábban indult a betakarítás az országban, az árpát már sokfelé aratják, hamarosan a búza és a repce is sorra kerül.

A növények fejlődése az idei időjárás miatt több napos előnyre tett szert a megszokotthoz képest, így az aratás is előbb kezdődik mint általában. Az őszi árpa aratása már elindult, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: az őszi árpa legkorábbi fajtáit a napokban kezdték meg betakarítnai, elsősorban a homokos földeken aratnak a gazdák.

Az eredmények azonban nem túl bíztatóak. Átlagban három-négy-, esetleg öttonnányi termést takarítanak be egy hektárról a gazdák, ami a tavalyi szinttől, de az idei várakozásoktól is elmarad. Ugyanakkor a szakember hozzátette, még korai az országos eredményekre következtetni.

Az őszi kultúráknak ebben a fejlődési stádiumban már nem tesz jót a folyamatos csapadék, a repce és sokfelé a búza is már a termését érleli. Az őszi káposztarepce betakarítása két héten belül elindulhat. Az őszi búza a viaszérés kezdete, viaszérés stádiumban jár, a búza aratása is jó pár nappal előbbre fog tolódni a szokásos június végi időponttól.

 

Van, ahol már elindultak a kombájnok – fotó: Sóki Tamás/MTI

 

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem volt felhőszakadás, ott nagyon jót tett a fejlődő kultúráknak a csapadék. A meleg és csapadékos időjárás sajnos kedvezett a károsítóknak is, nagy tömegben kelnek a T4-es gyomok, főképpen a kakaslábfű, a muharfélék, a parlagfű. A gombabetegségek is kedvező körülmények között támadják a termesztett kultúrákat, a védekezés zajlik a táblákon. Petőházi Tamás szerint a tavaszi vetésűek esetében egyelőre kedvezőek a terméskilátások.

Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója szerint a hozamkilátásokat nagyban befolyásolja a mostani, csapadékos időjárás. A repcéből kipereghet a szem, a búzában a gombás betegségek tehetnek kárt. A sok eső miatt betakarítás és a gabonaszárítás költségei is nőhetnek.

A szakember szerint ugyanakkor a májusi és júniusi eső miatt a napraforgóból és a kukoricából akár rekordtermést is betakaríthatnak idén a gazdák.

 

Forrás: agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek