Beszállítói szemmel: Monosem

Beszállítói szemmel: Monosem

Beszállítói szemmel rovatunkban számos márka képviselőjét interjúvoltuk meg. A téli holtszezon kiválóan alkalmas, hogy a tavasz egyik meghatározó géptípusának képviselőjét kérdezzük a hazai piacról, illetve rólunk, az AXIÁL Kft.-ről.

Az interjú Emmanuel Portier-rel, a Monosem exportvezetőjével készült, aki negyedszázados pályafutása alatt a mezőgéppiac számos területén dolgozott exporttámogató munkakörben. A 45 éves mezőgazdasági gépészmérnök 11 esztendeje van a Monosemnél.

 

Külföldiként, hogy látja a magyar mezőgazdaságot, összehasonlítva más közép-európai országokéval?

Az export területéről sok információm van a közép-európai régióról, bár gépgyártóként más területekre is fókuszálunk. A térség mezőgazdasága fejlett, egyre nő a kereslet a nagy teljesítményű gépek iránt. Ami viszont különösen számít: nagyok az elvárások a gépekkel szemben. A gazdák egyre nyitottabbak a magas műszaki színvonal felé. A magyar mezőgazdaság különösen fontos nekünk, hiszen mind a birtokméret, mint a vetésszerkezet változatos. Vetőgépekre specializálódott cégünk fontos visszajelzéseket kap a magyar piacról.

 

 

Kiemeli a mezőgazdasági gépek színvonalát. A Monosem mit tart legfontosabbnak az elkövetkezendő időszakban?

Mindkét félnek gyümölcsöző a több, mint húsz éves együttműködés az AXIÁL-lal, hiszen jó piaci pozícióban vagyunk a szemenkénti vetőgépekkel. Úgy gondolom, hogy a pozíciónk erősítésében mindenképp figyelembe kell venni a piac elvárásait. Meghatározó szerepük lesz a nagyobb teljesítményű, illetve nagyobb tudású gépeknek. A vetés kulcsfontosságú a termelésben, így evidens, hogy a vetőgép szerepe is meghatározó. Nekünk gépgyártóknak az a feladatunk, hogy minél precízebben dolgozó, optimálisan vetést biztosító géppel legyünk jelen a piacon.

 

A Monosem szlogenje: „A szemenkénti vetés specialistája”. Mit jelent ez pontosan?

Ennek kapcsán leginkább azt emelném ki, hogy sokoldalú, precíziós vetőgépeket gyártunk, amelyek képesek a vetőmagok széles skáláját ugyanazzal a pontossággal kezelni. A kukorica, a napraforgó, vagy a repce magja teljesen eltérő, a Monosem vetőgépek mégis garantálják az optimális vetést. Ahogy már említettem, a vetés az egész mezőgazdasági termelés egyik központi eleme, ennek tökéletesnek kell lenni, nem lehetnek kompromisszumok. A precíziós vetés és sorközművelés kihívásaira a lehető legszélesebb körben tudunk megoldást kínálni.

 

 

Tapasztalataink szerint milyen tényezők fontosak a magyar gazdának? Melyik típus a legkedveltebb?

A magyar gazdálkodók számára az egyszerű kezelés, beállítás és a megbízhatóság a legfontosabb. Ugyanakkor elengedhetetlen e gépek megfelelő háttértámogatása is. Az AXIÁL nagyon jó partnerünk, hiszen mind az alkatrészellátással, mint a szervizzel maximálisan támogatja a Monosem gépeket. Sok éves a partnerkapcsolat is azokkal az axiálos kollégákkal, akikkel együtt dolgozunk.

Ha kedvelt típust kellene kiemelnem, akkor az egy teleszkópos vázú hatsoros vetőgépet, 76,2 centis sortávolsággal. Úgy gondolom, hogy önöknél azért szeretik, mert eléggé széleskörűen használható.

 

A hatékony termelés érdekében egyre több vállalkozás vásárol 12 vagy ennél több soros vetőgépet. Mit kínál a Monosem?

12 soros, merev, illetve összecsukható vázas gépet már most is kínálunk. Viszont a tendencia azt mutatja, hogy van igény nagyobb teljesítményűekre is, ezért a közeljövőben új vázú, vontatott, központi műtrágyatartályos típussal jelentkezünk – már az AgrárgépShow-n!

 

 

A kultivátorok reneszánszával összhangban egyre terjed a folyékony műtrágyázás. Ennek kijuttatására milyen megoldást nyújtanak?

Jó néhány sorközművelő kultivátorunk utólag is felszerelhető folyékony műtrágya-kijuttató opcióval, ez nem probléma. Sőt akár fertőtlenítőszer kijuttatására is van megoldásunk.

 

A közelmúltban több újdonságot is felvonultattak. Milyen irányban várhatók fejlesztések?

A gazdálkodók visszajelzései és elvárásai alapján két területet emelnék ki, ezekre nagy hangsúlyt fektetünk. Az optimális időjárási ablakok szűkülésével párhuzamosan egyre fontosabb, hogy nagy sebesség mellett is precízen vessenek a gépek. A másik az ISOBUS-vezérlés. Egyre nagyobb a szakaszvezérlés, illetve a TC-GEO funkció szerepe. Ez jelenleg az egyik legmagasabb szintű ISOBUS- funkció, hiszen GPS-szel területspecifikusan rögzíti az elvégzett munka adatait.

E kihívásokra már most is vannak megoldásaink, és mindenképp ez a jövő iránya. Itt van például a Monoshox vetőkocsi, amely már nagyobb sebességnél is kontrollálja a vetést. ISOBUS-vezérléssel is rendelhető, így akár a szakaszvezérlés vagy a magasabb szintű GPS-funkciók is lehetségesek Monosem vetőgépekkel.

 

Fotó: Monosem, Steinhauser Tamás

Forrás: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek