Berthoud permetező az Állattenyésztési Napokon

Berthoud permetező az Állattenyésztési Napokon

A Berthoud gyár Sprinter nevű vontatott szántóföldi permetezőgépe 2625 literes tartálytérfogatával hibátlan választás kis- és közepes gazdaságok számára. A gépet a jövő héten esedékes Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is megtekintheti.

A hektáronkénti kijuttatandó lémennyiség szabályozása egyszerűen kezelhető, szintén saját fejlesztésű DPTronic computerrel történik. Nem átfolyásmérőt használ, hanem nyomásadatok alapján számol, így nagyobb rugalmassággal követi le a munkasebesség ingadozásokat, valamint a táblavégi bekezdéseknél gyorsabb reakcióval számolhatunk.

 

 

Mit jelent ez a gyakorlatba?

Azt, hogy nem lesznek szórókeret szélességű perzselések a táblavégi induláskor, hiszen 1 méteren belül a beállított lémennyiség hagyja el a fúvókákat. Átfolyásméréses rendszerű gépek esetében ez 15-20 méter is lehet. Ezt leginkább a búza tavaszi gyomirtásakor, illetve oldott műtrágyák szórásakor tapasztalhatjuk meg.

Nem mellesleg kiküszöböli az átfolyás mérésen alapuló szabályzásoknál előforduló hibás méréseket, eltéréseket, melyek az átfolyó keresztmetszet változásból, kopásból erednek. Nincs mozgó alkatrész, akkor is közöl információt, ha a fúvókán nincs folyadékáramlás, nincs lerakódás, nem szükséges az évenkénti újrakalibrálás. Azért is remek megoldás, mert a DPTronic esetében nincs szükség visszafolyó ágra, ezért kevesebb az úgynevezett műszaki maradék, amit szerváltás esetén könnyebben lehet kimosni a gépből.

 

A szórókeret felfüggesztési megoldása közvetlen hatással bír a permetezés minőségére. A hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű, központi csapon nyugvó, térszerkezetű szórókeret munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, ami által a vegyszer eloszlása egyenletes lesz. A keret nem billeg, így sem a keresztirányú-, sem a hosszirányú szóráskép nem tér el a kívánatostól. Rétegvonal mentén végzett permetezés esetén sem igényel a gépkezelőtől különösebb beavatkozást, hiszen a keret mindig a futóművel párhuzamosan áll. A kereten levő lengéscsillapítók és rugók eredményeként a vázat káros lengések nem terhelik, ugyanakkor igény esetén a keret dőlésszögét hidraulikusan lehet változtatni. Az 50-250 cm közötti magasságban állítható, 18;20;21;24 méter munkaszélességű kereten, jól védett helyen helyezkednek el a permetlévezetékek és rajtuk a négy állású fúvókatartók.

 

 

Mint minden Berthoud permetezőgépen, a kötőelemek, csőbilincsek, függesztőcsapok rozsdamentes anyagból készülnek.

 

A nagy ütésállóságú polietilén tartály kialakítása olyan fontos feltételeknek felel meg, mint a minimális felületi érdesség, ennek hozadéka a könnyű tisztíthatóság, valamint olyan tartályfenék kialakítás, mely minél kevesebb műszaki maradék mennyiséget keletkezzen. Természetesen az előírásoknak megfelelően a gép a nagytartály űrtartalmának minimum 10%-át kitevő tisztavíz tartállyal is rendelkezik, ez esetünkben 260 liter. Vegyszerbekeverő-, valamint kézmosóvíz tartállyal az alapfelszereltségű gép is rendelkezik.

 

Ne feledje, a gépet megtekintheti élőben a 2018. május 10-11-12-én az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, az AXIÁL Kft. G/912-es számú standján! Szeretettel várjuk!

 

Tovább információ a kiállítással kapcsolatban a www.allattenyesztesinapok.hu honlapon!

 

Szöveg: Berta János, termékmenedzser

Kép: Berthoud

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek