Bemutatkozik a Manitou új tolóoszlopos targoncacsaládja

Bemutatkozik a Manitou új tolóoszlopos targoncacsaládja

Aki dolgozott már ilyen géppel, nagyon jól tudja, hogy mennyire megterhelő lehet – nem két raklapot arrébb pakolni, hanem nyolc, vagy akár 12 órás műszakot ledolgozni, percre pontos ütemezéssel, mert a szalag végén sorakoznak a rakodásra váró paletták.

Mi történik egy óra alatt?

A külső szemlélő „könnyed furikázásnak” vélheti a targoncázást. Egy tolóoszlopos gépen eltöltött óra azonban komolyan igénybe veszi az embert, mind fizikálisan, mind mentálisan.

Egy óra alatt körülbelül kétezret mozdul a kezelő bal keze (ezzel irányítja a gépet), a fej ennek a felét, átlagosan ezret. Ráadásul a munkaidő 10 százalékában felfelé néz a kezelő, hiszen a teher emelkedését követi. Mindeközben a test akár 75 százaléka érintkezik az üléssel. Ez a pozíció főként a hátat, a vállövet és a nyakat veszi igénybe.

A villa irányával megegyezően csak 20 százalékban halad a gép, 70 százalékot az ellenkező irányban, a menetidő 74 százalékában a bal kéz végez valamilyen mozgást.

Mindezek miatt, hosszú távon akár egészségügyi probléma is jelentkezhet, ha nem kényelmes a kezelőállás. A komfortos, ergonomikus kialakítás nemcsak a testre hat kedvezően, hanem mentálisan is frissebb marad a kezelő. Koncentráltságának köszönhetően hatékonyabban, pontosabban dolgozhat.

 

 

Manitou ER: új dimenzióban az ergonómia

A kezelői igényekre, a megfogalmazott elvárásokra az új ER-szériával adott választ a Manitou. Az ER tolóoszlopos targonca egyik legnagyobb újítása, hogy alapból hét, de opcionálisan akár kilencféle paraméter is testre szabható. A kezelőszervek, az ülés mellett a padozat és a kezelőterminál is állítható.

Az egyik legnagyobb újdonság a 18 fokban dönthető ülés, amely rakodáskor segít kényelmesebb pozíciót felvenni. A keskeny háttámla megkönnyíti a felsőtest mozgását, nagyban csökkentve a visszatérő hátproblémákat.

 

Termékpaletta:

Öt típus érhető el. A legkisebb teherbírású változat az ER12, 1,2 tonna teherbírás 600 milliméter teherközépponttal. Maximális emelési magasság 6750 milliméter.

A következő lépcsőfok 1,4 tonna teherbírású, emelési magassága 7250 milliméter.

Az 1,6 tonna teherbírásúból két változat készül. Az első emelési magassága 7950 milliméter. Létezik HD verzió is, ezt igazán magas raktárakba és intenzív felhasználásra ajánljuk, akár 10.800 milliméter emelési magassággal.

A 2,0 tonnás kategóriában is két változat van, 8950, illetve – HD verzió – 11.500 milliméter emelési magassággal. Az akkumulátor-kapacitás 930 amperóráig terjed, ami különösen hasznos lehet nyújtott, vagy többműszakos munkarendben. Ennek hatását igény esetén a gyár elektromos akkumulátorcserélő berendezése fokozhatja.

A HD-gépek akár keskenyebb géptesttel is alkalmazkodnak a felhasználási igényekhez. Opcióként kapható súlykijelző, magasra emeléséhez a villára szerelt kamera, illetve különböző méretű rakatok mozgatására integrált villapozícionáló.

 

Kép: Manitou

Szöveg: Spaltenberger Tamás – termékmenedzser, Ruzsicsné Krascsenics Nelli – marketingkommunikációs csoportvezető

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. szeptember

Elérhető

Kapcsolódó cikkek