Az űrtevékenység gazdasági haszna Kanadában

Az űrtevékenység gazdasági haszna Kanadában

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a közelmúltban az „Űrvilág” űrkutatási hírportálon. A cikk Kanada példáján keresztül mutatja be, hogy milyen gazdasági előnyöket hozott az űrtevékenységre szánt ráfordítások.

A Kanadai Űrügynökség (Canadian Space Agency – CSA) munkatársai által a közelmúltban közzétett tanulmány alapján a szerző leírja, milyen hatással van Kanada űrtevékenysége a mezőgazdaságra, a távoli, vidéki közösségek távközlési ellátására, a szállításra és logisztikára, a katasztrófahelyzetek kezelésére, a környezet megfigyelésére és a légi forgalom irányítására. Miközben Kanada teljes éves űrköltségvetése nagyságrendileg 550 millió dollár, a mezőgazdaságban a tökéletesített földhasznosítás öt év átlagában évi 75 millió dollár megtakarítást eredményezett. Ugyanakkor a precíziós mezőgazdaságban a műholdas navigációnak köszönhetően 2017-ben 550 millió dollár, a földmegfigyelés alkalmazásának köszönhetően 650 millió dollár megtakarítást értek el. 2027-re ezt a két adatot szeretnék 800 millióra, illetve 1300 millióra növelni. A katasztrófahelyzetek kezelése területén a kutatási és mentési műveleteknél az éves megtakarítás 10 millió dollár, és ami még fontosabb, több mint 1500 kanadai polgár életének megmentéséhez járultak hozzá. Eközben Kanada a Disasters Charter együttműködésnek is részese, ennek keretében 400-nál több nemzetközi mentési akcióhoz járultak hozzá, amelyek során több mint 32 000 emberéletet sikerült megmenteni. (A Disasters Charter egy nemzetközi megállapodás, amelynek értelmében a távérzékelő műholdak üzemeltetői térítésmentesen, feldolgozott adatokkal látják el a katasztrófa sújtotta országok hatóságait.)

Fontos, bár az életmentéshez hasonlóan pénzben nehezen számszerűsíthető eredmények születtek a környezet monitorozása területén. Műholdakkal folyamatosan figyelemmel kísérik az óceánok állapotát. Figyelik a veszélyeztetett ökoszisztémákat, azonosítják a legnagyobb kockázatnak kitett területeket. Figyelik az ipari eredetű szennyeződéseket, és optimalizálják a tengeri szállítást. Utóbbihoz kapcsolódóan az elmúlt 5 év folyamán több mint 200, a hajózással összefüggő tengeri olajfoltot detektáltak a műholdak. Jobban számszerűsíthetők a repülés területén realizálódó előnyök. Kanada légterében naponta nem kevesebb mint 5000 óra repülési időt sikerül megtakarítani. A hatékonyabb repülésnek köszönhetően 30 millió tonnával csökkentették a CO2 kibocsátást.

A fenti eredmények jól mutatják az űrtevékenység fontosságát és eredményességét, továbbá azt, hogy mekkora hatékonyságnövelő hatása van ennek a mezőgazdaságban, azon belül is elsősorban a precíziós növénytermesztésben. A szám adatok azt igazolják, hogy jó befektetés az űrtevekénységre nagyobb forrásokat szánni.

Zárásként álljon itt egy diagramm az említett cikkből, amely millió dollárban mutatja meg azon 58 országnak az űrtevékenységre fordított költségvetésének nagyságát, amelyeknél ez az összeg 2013-ban meghaladta a 10 millió dollárt.

 

Kép: Euroconsult for the Canadian Space Agency

 

Összeállította: Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Ez a cikk Both Előd: „Az űrtevékenység gazdasági haszna Kanadában”- című, az „Űrvilág” űrkutatási hírportálon megjelent cikke alapján készült. Az eredeti cikk megtalálható itt: http://www.urvilag.hu/article.php?id=8197

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek