Az ideális permetezőgép nyomában (+videó)

Az ideális permetezőgép nyomában (+videó)

A korszerű permetezőgép egészen közel megy az állományhoz, minimális elsodródással dolgozik, nyugodt és stabil szórókerettel rendelkezik, tökéletes fedést biztosít, és nagy területteljesítményre képes.

Berthoud Raptor


Az AXIÁL Kft. által forgalmazott francia Berthoud Raptor önjáró permetezőgépek 105-180 cm között választhatók fix, illetve 125-180 cm között hidraulikusan is állítható hasmagassággal. 2500, 3200, 4200 és 5200 literes tartálytérfogattal készülnek, vagyis nagy területteljesítményre képesek, így a növényvédelmi munkák mindig az optimálishoz közelítő körülmények között végezhetők el.


Az AgrárgépShow kiállításon a 4240-es változat volt látható, amelynek különlegessége, hogy hasmagassága 125-180 cm között fokozatmentesen változtatható. Franciaországban nincs 140 cm-nél nagyobb napraforgó, nálunk viszont van, a gyártó ezért emelte meg a 110-120 cm-es alaphasmagasságot.

 


A 244 LE-s Deutz motor AdBlue és részecskeszűrő segítségével teljesíti a Tier 3B emissziós normákat. Az utrahangos szabályzórendszerrel felszerelt, 24-42 méter közötti szórókeret a növénytől vagy talajtól való távolságot méri, szakaszainak száma pedig szabadon megválasztható. A jó terepjáró képességű gép nyomtávja mechanikusan változtatható (opcióként hidraulikusan), de a 225 cm-es alapnyomtáv három sor kukoricának vagy napraforgónak megfelel, így ritkán kell módosítani.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

A magasság is számít

 

Az eszközre a 2017-es AgromashExpon, az Axiál standján leltek rá a Hartmann-Farm tulajdonosai. Takács András etalonként állt be a Berthoud Raptor 4240-es önjáró permetezőgép alá, hogy biztos legyen benne, az eszköz eléri-e a 180 centis hasmagasságot. >>


Az ütésálló polietilén tartály minimális felületi érdességű, ezért könnyen tisztítható, a tartályfenék kialakítása pedig minimális műszaki maradékmennyiséget eredményez. A permetezési, keverési, tisztítási funkciókat saját gyártású, kétlépcsős centrifugálszivattyú szolgálja ki 550 liter/perc teljesítménnyel. A hektáronkénti kijuttatandó lémennyiség szabályozása az ugyancsak saját fejlesztésű eCTronic komputerrel történik.

 

 

Horsch Leeb


A korszerű permetezés lényege az elsodródás minimálisra csökkentése, vagyis az, hogy a vegyszer célba találjon, és minél kisebb szerveszteséggel érjünk el minél optimálisabb borítottságot. Az aktív szórókeret-vezérlés (amely levegős munkahengerek segítségével és giroszkóp alapján korrigál) minden Horsch Leeb permetező alaptartozéka. Az egyedülálló műszaki megoldás az állományok kis szórásmagasságú permetezésének alapköve. Ha a célfelülettől való szokásos távolságot felezzük (50 cm-ről 25 cm-re csökkentjük), az elsodródás már 3 m/s szélerősségnél is több mint 20 százalékkal alacsonyabb lesz, ráadásul a fúvókák finomabb cseppeket képeznek, ami tovább javítja a szórásminőséget.


A talajfelszín egyenetlenségeit azáltal tudja a gép tökéletesen követni, hogy a szórókeret mozgása teljesen független a permetező vázától. A Horsch Leeb gépek által megvalósított alacsonyabb (30 cm-es) szórómagasság sűrített, 25 cm-es fúvókaosztással jár együtt, amire a megfelelő átfedés érdekében van szükség.

 

További információt az AXIÁL Kft. által forgalmazott permetezőgépekről IDE kattintva kaphat!

 

Videó: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.
Kép: Horsch
Forrás: Agrarunio.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Horsch LEEB: permetezés mesterfokon

 

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgépgyártója! Évente több újdonság hagyja el a gyárat, és ezek a fejlesztések nagy durranások, amelyek függetlenek attól, hogy éppen abban az évben van-e Agritechnica vagy sem. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek