„Az egészséges szőlő meghatározza a bor minőségét”

„Az egészséges szőlő meghatározza a bor minőségét”

Andrea Wirsching, „Az év bortermelője 2018” cím birtokosa „Hans Wirsching” borával folytatja elődei sikerét, akik 1630 óta készítenek bort a frankföldi Iphofenben. A termelő azonban kiemelte, a siker és a Wirsching borok minősége csapatmunka eredménye.

A bor mindig is Andrea Wirsching életének része volt. A szülei szőlőültetvényén nevelkedett és kislányként segített mind a szüret alatt, mind a bor értékesítésében. Apja, Dr. Heinrich Wirsching óvatos és körültekintő szőlőbirtokos és látnok, a szőlészetet Frankföld egyik legjelentősebb Silvaner termelőjévé tette. Most Andrea Wirsching vezeti a birtokot, amely 90 hektár területet fedett le az elmúlt évben.

„Családunk csodálatos kulturális kincset birtokol nemzedékek óta: a frankföldi bort”, mondja Andrea Wirsching, ügyvezető. „Nem kötünk kompromisszumot, amikor a mennyiség jön szóba, ezért, ha szükséges, csökkentjük azt. Szerintünk az egészséges szőlő meghatározza a bor minőségét. Ha egészséges nyers terméked van, akkor semmi sem rossz a pincében”, mondja mosollyal a borász.

 

 

Ha ezt a tanácsot követed, akkor nem fogsz nagyot tévedni. Az év elején ugyanis Andrea Wirsching lett „Az év bortermelője” a „selection” nevű gasztromagazin vak tesztjei során. Maga a szőlő, a Silvaner is megkapta „Az év szőlője 2018” díjat.

„A szőlészetünk akkorára nőtt, hogy most már minden pozícióba szakembereket helyezhetek. Igazából gyakorlatilag korlátlan szakértelemre támaszkodhatok”, mondja fantasztikus csapatáról az ügyvezető. „Mindenki a csapatunkban fejlesztheti saját készségeit és a megszerzett tapasztalatokat az asztalra teszik. Ez nagyon eredményes megközelítés.”

Az elmúlt négy évben Dr. Klaus-Peter Heigl (53) borászként dolgozott a Wirsching szőlőültetvényen. A szakember felelős a bortermelésért, a szőlőgazdálkodásért, az érlelési folyamatért. Sok év tapasztalattal a háta mögött pontosan tudja, hogyan kezelje a Keuper talajt. „Ez a talaj a triász korszakból származik, ásványi anyagokban gazdag a kagylós mészkő üledékek lerakódása miatt. Az enyhe éghajlat és a hosszú termőszezon lehetővé teszi, hogy a szőlő elnyelje az ásványi anyagokat a Gipskeuper talajból. Ez adja boraink kiváló minőségét és finom jellegét.”

 

 

A Wirsching szőlőbirtok annyira környezetbarát, amennyire lehetséges és hagyományos, amennyire szükséges. Néhány éve gyomirtó- és rovarölő szerek nélkül dolgoznak. Ez azt is jelenti, hogy egyre több gépi talajművelésre van szükség, amelyhez Fendt traktorokat használnak.

Bár Simon Ender mindössze 33 éves, de már 11 éve dolgozik a szőlőbirtokon. Mint területi vezető, felügyeli a dűlők kezelését és koordinálja az alkalmazottakat. Amikor eldönti, hogy milyen gépeket használjanak, azt megbeszéli a gépkezelőkkel.

A 200-as széria lelkes szószólója hosszú évek óta. „Számunkra kulcsfontosságú tényező a gép megbízhatósága, más szavakkal, ne legyen hajlamos összeomlani. A gép működtetése legyen könnyű és kényelmes”, mondja Simon Ender. „Általánosságban elmondható, hogy fontos a vezetési komfort a gépkezelőinknek, mert jól akarják érzeni magukat és vissza kell térniük a gépbe a következő munkanap is. A Vario erőátvitel biztonságot nyújt. Nem kell aggódnunk, milyen felszerelést választunk a dűlőkön, csak a munkára koncentrálhatunk.”

 

 

Nyolc Fendt traktort használnak a Wirsching szőlészetben. A Fendt 313 Vario szállítási munkáknál van a segítségükre, a hét darab Fendt 210 Vario-t pedig különböző munkagépekhez csatlakoztatják, mellyel olyan műveleteket végeznek, mint például: szegélyvágás, levéleltávolítás, rönktisztítás, talajművelés, talajlazítás, aprítás, vetés, stb.

A fehérborokat rozsdamentes acéltartályokban és nagy fahordókban, a vörösborokat tölgyfahordókban érlelik. A fehér és vörösborok kis százaléka barrique érlelésű. A nagy fahordókból származó különleges Wirsching bor a Silvaner „Sister Act” fajta, melyet a két nővér, Lena és Andrea Wirsching hoz létre.

„A boripar nagyon férfias ágazat. Vannak olyan feltörekvő nők, akik keményen tanultak, de kevesen vannak közülük, akik erős pozícióval rendelkeznek”, mondja Andrea Wirsching. „Ahhoz, hogy meghallgassanak, néha tényleg oda kell csapni az asztalra. Én nem igazán vagyok ilyen, de tanulok”, mondja nevetve a bortermelő.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: Fendt Focus 2018. 02. szám 24-27. oldal

 

 

 

Németország legjobb fiatal borásznője a Fendtnél járt

 

Carolin Hoffranzen a 2017-es év legjobb fiatal borásza Németországban, családjával tíz hektáros szőlőültetvényt művel. A több mint 400 éves családi vállalkozás a Fendt traktorokra támaszkodik, ezért meglátogatta a traktorgyárat. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek