Állattenyésztési Napok a tulajdonos szemével (+videó)

Állattenyésztési Napok a tulajdonos szemével (+videó)

Aszódi János, az Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-producere Harsányi Zsolttal, a Hód-Mezőgazda Zrt., illetve az AXIÁL Kft. tulajdonosával készített interjút a május elején megrendezésre került Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

A 25 kiállításból 14-et már Ti rendeztetek. Miért tartottátok meg ezt a kiállítást?

Azért volt számunkra fontos, mert a vidéki magyar mezőgazdaságban ez mindig is egy kiváló kiállítás volt, 2004 előtt is. Azt szerettük volna, hogy ez még jobb legyen és azt gondolom, hogy a 14 év alatt, amikor Mi szerveztük a kiállítást, mindig, minden évben jobbá tudtuk tenni. Mindenki látja, hogy ez korábban csak állattenyésztési kiállítás volt, utána elhoztuk az állattenyésztés gépeit, majd egyre többen akartak jönni a szántóföldi növénytermesztés gépesítéséből, majd egyre többen akartak jönni a beszállító iparból. Egyre többen jönnek most már a banki szférából, egyre többen akarják finanszírozni a mezőgazdasági gépeket, -épületeket, -technológiákat. Elsősorban azért, mert megbíznak a mezőgazdasági vállalkozókban. Én úgy gondolom, hogy ez egy jó dolog. Tehát most már nemcsak az állatokon van a hangsúly, hanem az állattenyésztéshez kapcsolódó minden ipar jelen van.

 

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Nagyon sokat fejlesztettetek az infrastruktúrán is.

Valóban, mert láttuk, hogy egyre nagyobb a kiállítás, egyre több kiállító van és az egyre több kiállító, egyre több látogatót vonz. Azt szerettük volna, ha messziről is eljönnek az emberek és egyértelmű, hogy autóval fognak jönni, ezért próbáltunk például a közlekedésen is változtatni. Nagy segítség egyébként az állami beruházás eredményeképp létrejövő hódmezővásárhelyi elkerülőút is. Parkolókat, épületeket fejlesztettünk, utakat, új istállókat építettünk. A tavalyi évben új szállást is építettünk és az állatokkal is próbáltunk minél többet foglalkozni, hiszen a beálló helyek és más dolgokat is úgy próbáltuk kialakítani, hogy érdemes legyen eljönni az állatokkal is. Hiszen az állatok jól érzik magukat, akkor a gazda is jól érzi magát. A sok kiállító pedig vonzza a látogatókat.

 

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Azt mindenki tudja, Te gépész vagy, de nagyon szereted az állatokat is. Foglalkozol sertéssel, húsmarhával, tejelő marhákkal is a vállalkozásaidban. Honnan jött az állatszeretet?

Én gyerekkorom óta szeretem az állatokat. Még apró kisgyerek voltam – nem is értem el az iskolás kort – de már voltak otthon házinyulaim, volt hat anyám, amikhez tulajdonképpen én szedtem össze a takarmányt, természetesen édesapám a tömegtakarmány mellett beszerezte hozzá az abraktakarmányt is. Így neveltem a nyulakat, amikor leadásra került a sor elvittem a nyúlvágóra, amely nem volt messze tőlünk – emiatt jellemzően a nyulak tenyésztése elég magas színvonalon folyt a környékünkön. Eladtam a nyulakat és a faterom rendes volt, riszteltünk, már az elején tudtam, hogy mennyit fogok kapni egy nyúlért. Nagyon szívesen foglalkoztam ezzel. De emellett voltak tyúkjaink is, hiszen egy családi házas övezetben laktunk Baján. Az állatok mellett így azt is láthattam, hogy kell munkával pénzt keresni, amit szívesen csináltam és azóta is látom, ha az ember dolgozik egy állattal, az állatot jól kiszolgálja, az pénzt fog termelni.

 

Nagyon elfoglalt üzletember vagy. Van arra időd, hogy megnézd a marháidat, disznóidat?

Van, természetesen. Most is a sertéstelepen egy komoly beruházásban vagyunk itt Hódmezővásárhelyen, több mint 300 millió forintért ólat építettünk.vAzt kevesen tudják, hogy a genetika óriási mértékben fejlődött, tavaly egy kocáról 3633 kg sertést adtunk le, általában 100-115 kg sertést. Ez egy komoly szám. Minden hónapban megkapom az értékeket és az áprilisi fialási átlag - szinte hihetetlen sokaknak – 18,33 volt. 10% veszteséggel és 2,2 kocaforgóval. Ezt nagyon szívesen nézem hétről-hétre, nemcsak a számokat, hanem azt is, hogy mi van mögötte. Nagyon jó dolog elmenni a telepekre és megnézni személyesen is, nagyon büszke vagyok az itteni, de a beledi és más gazdaságaink eredményeire, állatállományára is, ahol ezzel foglalkozunk. Azt gondolom, hogy a gépek mellett ez egy olyan kikapcsolódási lehetőség, amelyben szívesen veszek részt és megnézem, hogy élnek, maguk az állatok is. Amelyik állat jó körülmények között van, az még többet teljesít.

 

Forrás, videó: Új Mezőgazdasági Magazin

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek