A Túlfogyasztás Világnapja – 2018. augusztus 1.

A Túlfogyasztás Világnapja – 2018. augusztus 1.

A Túlfogyasztás Világnapja az a nap az évben, amikor az emberiség felhasználja azt az erőforrás mennyiséget, mely egy év alatt tud újratermelődni, tehát aminek egész évre elegendőnek kellene lennie.

Ha ezt kevesebb, mint 1 év alatt feléljük, az erőforrások nagyobb mértékben fogynak, mint képződnek - idővel kimerülnek.

A túlfogyasztás az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése nyomán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta egyre korábban jön el az a nap az évben, amikor az erőforrás felhasználásunk túllépi azt a mértéket, ami ez év alatt újra tud termelődni, illetve károsanyag kibocsátásunk, amit Földünk maradandó károsodás nélkül el tud nyelni. A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet szerint ez a 1970-ben ez a nap még december 29-re esett, húsz évvel ezelőtt szeptember 30-ra, tíz évvel ezelőtt pedig augusztus 15-re.

 

2018-ban ez a fordulópont már augusztus 1-én bekövetkezett!

Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network társalapítója és vezetője szerint „A bolygó jövőbeli erőforrásait kölcsönvéve működtetjük a gazdaságainkat. A piramisjátékhoz hasonlóan ez egy ideig működik. Ám ahogy a nemzetek, vállalatok vagy háztartások egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek az adósságban, végül össze fog omlani.

 

 

Szakértők az is kimutatták, hogy a jelenség egyértelműen összefügg az emberiség emelkedő életszínvonalával és ehhez kapcsolódó megnövekedett energiafelhasználással. Jól mutatja ezt, hogy az 1980-as és 1990-es évek gazdasági visszaesései enyhítettek a bolygóra nehezedő nyomáson, akárcsak a 2007-2008-as pénzügyi válság, mely öt nappal tolta ki a túlfogyasztás napját.

A folyamat tehát még visszafordítható! De tennünk kell érte. Az erőforrások racionálisabb felhasználása jelentős előrelépést jelenthet e tekintetben.

 

A precíziós-helyspecifikus növénytermesztés egyik alap eleme a termelés hatékonyságának javítása, az inputanyag-felhasználás racionalizálása. A technológiát alkalmazva kevesebb üzemanyag felhasználással, kevesebb talajtaposással, csak a valóban indokolt mennyiségű kemikáliát felhasználva tudunk sikeresen gazdálkodni.

 

Büszkék vagyunk rá, hogy a precíziós gazdálkodást már folytató partnereinkkel együttműködve, mi is tudunk tenni azért, hogy a természeti erőforrásokat jobban óvó szántóföldi növénytermesztés tudjon megvalósulni. Hiszünk benne, hogy ezzel mi is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a Túlfogyasztás Világnapja a jövőben egyre későbbre tolódjon!

 

Szöveg: Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

A cikk részben az alábbi publikációk felhasználásával készült: infostart.hu, sokszinuvidek.24.hu

Kép: pexels.com

 

 

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek