A terület, ahol pisztáciát termelnek

A terület, ahol pisztáciát termelnek

Ha a törökországi Ceylanpinar Farmot szeretné körbejárni, akkor nemcsak megfelelő lábbelikre van szüksége, hanem sok türelemre is. A gazdaság mérete kb. 45 km északról délre és jó 80 km keletről nyugatra.

Az 163.593 hektáron elterülő legnagyobb törökországi mezőgazdasági vállalkozás több mint háromszorosa a Boden-tónak. A gazdaság neve azonos a régió nevével, Ceylanpinar, és közel van a szíriai határ Anatólia délkeleti részén. Ez a területen rendkívül forró és száraz a nyár, itt a 45 fokos és annál magasabb hőmérséklet sem szokatlan.

Amikor az első Fendt traktorokat a gazdaságba szállították, a terminál kijelzője 55 fokot mutatott. A forró napon végzett munka valóságos túlélő teszt lenne a traktor légkondicionálója nélkül. Kb. 380 traktor van használatban az ország legnagyobb farmján, köztük 20 db Fendt 900-as gép.

 

A gyapottól és a pisztáciától a szarvasmarhákig és a kecskékig

Az extrém hőmérséklet és a nyári szárazság állandó veszélye miatt a gazdaság folyamatos kihívásokkal küzd. A régióban jellemző a sárgásbarna termékeny talaj, de az eső hiánya miatt hamar kiszárad és olyan lesz, mint a por. Ezeknek a kihívásoknak a leküzdése sok kemény munkát és pénzügyi befektetést igényel. 2009 és 2014 között körülbelül 1600 kutat fúrtak. Ezek biztosítják a teljes terület kb. 37%-ának öntözhetőségét.

Az öntöző rendszernek köszönhetően a hatalmas Ceylanpinar farmon különféle növényeket termesztenek, beleértve a klasszikus növényeket, mint búza, árpa, kukorica, repce és szója. De van gyapot, hüvelyesek, napraforgó, lóhere és pisztácia is. A lóhere és a kukorica betakarítása, valamint a hüvelyesek családjából származó növényfajták takarmányozásra szolgálnak. Szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztés alkotja a gazdaság többi részét.

 

 

Békés élet a megafarmon

Több mint 3000 embert foglalkoztatnak a hatalmas gazdaságban, ahol a legtöbben ott is élnek. Egy kis falu keletkezett a hatalmas mező közepén. Az egyik lakosa Kerem Bolat. A 31 éves férfi a mezőgazdasági gépek karbantartásának felelőse 2014 óta. Mint sok kollégája, itt él a személyzeti szálláson.

„A gazdaság az életem része” – mondja a képzett gépészmérnök. „Nem utolsó sorban azért, mert csak 250 méter van az otthonom és a munkahelyem között.” Leginkább a kollégákkal tölti a szabadidejét, röplabdázik és futballozik vagy a gazdaság saját medencéjében úszik. Óvoda, általános iskola és középiskola is van a munkavállalók gyermekei számára. A gazdaságban van egy vendégház is a kormányzati tisztviselőknek és a látogatóknak, valamint egy kis park, ahol gazellák legelnek. Kerem Bolat szerint az élet a nagy gazdaságban olyan, mint egy kis faluban. Mindenki ismeri egymást és bízik egymásban.

 

 

20-szoros Fendt teljesítmény

Összesen 380 traktor dolgozik a legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásnál Törökországban. 360 LE-s teljesítményével a Fendt 936 Vario traktor a legerősebb, melyből 20 darabot vett a farm. „A gazdaságunk olyan nagy, hogy tényleg egész évben elfoglaltak vagyunk a talajműveléssel és a betakarítással” – mondja a 31 éves Kerem. „Ez azt jelenti, hogy a Fendt gépek teljes kapacitással működnek és óriási terhekkel kell szembenézniük.” Ez jól látszik a flotta üzemóráján is. 2018 tavaszán a traktorflotta üzemórája 17.500 és 20.500 közötti volt.

A gépeknek teljes erővel kell működniük, különösen, amikor a hatalmas területeket szántják, mivel gyakran első és hátsó ekék kombinációjával kell dolgozniuk. A Fendt traktorok teljesítményét a 8 méter széles tárcsás boronák és a 12 soros vetőgépek használatakor is „tesztelik”. De Kerem Borat szerint nem csak ez az előnye a Fendt traktoroknak.

„A Fendt erőgépek rendkívül hatékonyak az idő, a minőség és az üzemanyag tekintetében. A kisebb traktorok egy 4,2 méteres eke használatával 13,2 liter/hektár üzemanyagot fogyasztanak, míg a Fendt traktorok mindössze 9,4 liter/hektárt egy 5,6 méteres ekével” – magyarázza a gépészmérnök. „A számok nem hazudnak!” Ezek az adatok fontos szerepet játszanak – különösen a 163.593 hektáros területen, és ezért van az, hogy a Fendt traktorok számára a jövőben is lesz hely a legnagyobb törökországi gazdaságban.

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: Fendt Focus 2018. augusztus 52-59. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek