A szántóföldtől a vörös szőnyegig

A szántóföldtől a vörös szőnyegig

Gerd Nefzer sok éve foglalkozik akció jelenetek speciális effektjeivel a filmiparban. Annyira sikeres, hogy márciusban, Los Angelesben Oscar díjat is kapott a Szárnyas fejvadász 2049 filmben nyújtott munkájáért, ahol egy Fendt traktor is segítségére volt!

Ahhoz, hogy a megfelelő teljesítményt tudjon nyújtani a mezőgazdasági szakember különleges járműveket használ a munkájához: egy Fendt traktort, amely olyan sztárokat is vitt, mint Harrison Ford és Ryan Gosling.

Néha maga sem tudja elhinni, amikor felveszi a 3,9 kg súlyú aranyszobrot és van, hogy meg kell csípnie magát. – Nyertél egy Oscart! – mondja magában. „Én egy középfokú bizonyítvánnyal rendelkezem és nyertem egy Oscart!”

Kb. hat hónappal az ünnepség után Gerd Nefzer még minidig azért küzd, hogy megértse, mi történt 2018. március 4-én este a Dolby Színházban, Los Angelesben. Az este, amikor neki és három kollégájának ítélték oda az Oscar díjat a „Legjobb vizuális effektusok” kategóriában a Szárnyas fejvadász 2049 című hollywoodi filmért. Hihetetlen, mert a verseny kemény volt, és ő maga nem várta, hogy jelöljék. Már csak azért is hihetetlen, mert az 52 éves Schwäbisch Hallból származó férfi kezdetben egészen más pályafutást járt be gazdálkodóként.

Gyermekként mindig rokonai gazdaságában nyaralt Heilbronn közelében. Élvezte a kinti munkát az állatokkal, és természetesen a traktorvezetést. Mint képzett mezőgazdasági termelő tanulmányozta a mezőgazdasági gépészetet. Tanoncságát szántóföldi növénytermesztéssel és sertésekkel foglalkozó gazdaságban töltötte Öhringenben és egy tejtermelő gazdaságban Schwäbisch Hallban. Erre az időszakra szívesen emlékszik vissza Gerd Nefzer, bár hamarosan továbblépett a gazdálkodástól.

 

 

A szántóföldtől a filmekig

Minden az akkori barátnőjével kezdődött. Az apja filmes produkcióknak adott bérbe járműveket és jelmezeket. A gazdálkodó eredeti terve az volt, hogy egy három hónapos projekt kapcsán csak kisegíti jövendőbeli apósát a járművek és kellékek kezelésében. Gerd Nefzer arra gondolt, rendben, csak három hónapról van szó. Ez a három hónap 31 éve tart és barátnője végül a felesége lett. Ma már az apósa cége valódi családi vállalkozássá vált, két céggel is a filmes produkciók speciális effektusaira specializálódtak. A Nefzer Special Effects GmbH székhelye Schwäbisch Hallban, a Nefzer Babelsberg GmbH központja pedig Babelsbergben található. „Egy klasszikus családi cég minden előnyével és hátrányával, amelyet gyakran láthatunk a mezőgazdaságban is”, mondja Nefzer játékosan.

Robbanások, felborult autók, gépkocsis ütközések, jégesők és hóviharok – Gerd Nefzer mindig ott van, ha Hollywoodnak látványos effektek kellenek. Effektek, amelyeket számítógépes animáció nélkül, a valóságban hoznak létre. Ezek olyan fizikai hatások, amelyek gyakran sok energiát igényelnek és ekkor a gazdálkodónak traktorja erejére van szüksége.

 

 

Amikor Fendt traktor húzza a repülő autót

Egy Fendt traktor a hollywoodi csillagok mellett? Egyáltalán nem szokatlan, amikor Gerd Nefzer egy akció jeleneten dolgozik. Először erőgépét 2008-ban a Narnia Krónikái: Caspian herceg forgatása során használta, amikor egy nagy teljesítményű hidraulikus szivattyúra volt szüksége a speciális effektjeinél. Azóta a Gerd Nefzer többször dolgozott már Fendt traktorral, például a már említett Szárnyas fejvadász 2049 című filmnél. A sci-fi film utolsó jelenetében Nefzernek és 60 fős csapatának el kellett süllyesztenie egy olyan repülő autót, amely az óceánba zuhant. A jelenetet egy Fendt 724 Vario típussal és egy vontatókötéllel valósították meg, amelyek segítségével lassan leeresztették a repülő autót egy hatalmas víztartályba. Gerd Nefzer nemzetközi film projektjeihez Fendt traktorokat használ és magával viszi a gépeket a világ minden tájára. „Soha nem használtam másik traktort a projektjeimhez” – mondja az 52 éves Oscar díjas férfi. A Fendt traktorok a Nefzer vállalat fontos részét képezik, főleg az egyedülálló Vario sebességváltó, a hidraulikus szelepvezérlés és teljesítményük miatt. „Azoknak a filmeknek, ahol olyan hollywoodi sztárok szerepelnek egy repülő autóval, mint Harrison Ford és Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 című produkcióban, képesnek kell lenniük arra, hogy a technológiára támaszkodjanak. Pontosan tudom, hogy mire képesek a Fendt traktorok és hogy teljesítik azt, amit ígérnek”, mondja.

Ettől függetlenül Nefzer elismeri, hogy egyszerűen Fendt-rajongó. Már tervben van a Marktoberdorfból származó erőgép következő szerepe. Egy nagy szélgépet fognak a Fendt traktorhoz rögzíteni, majd hozzálátnak futni. Még egy Oscar győztes sem ülhet a babérjain, így a filmekben, ahol megjelennek, továbbra is visszhangozni fognak a szavak: „Itt jön újra az őrült a traktorral.”

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: Fendt Facebook

Forrás: Fendt Focus 2018. augusztus

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek