A precíziós technológia hazai elterjedésének legfőbb gátjai

A precíziós technológia hazai elterjedésének legfőbb gátjai

Melyek a precíziós technológia hazai elterjedésének legfőbb gátjai? Melyek azok a kritikus pontok, amelyeken megfelelő szemlélettel át lehet lépni, s melyek azok, amelyek nem teszik lehetővé az elmozdulást a precíziós technológia irányába?


Az Agro Napló 2018. áprilisi számában a fenti kérdés tette fel szakembereknek, köztük Umenhoffer Péternek, az AXIÁL Kft. marketingigazgatójának is.


Ha valaki egy kockás füzetbe jegyzi fel tapasztalatait, költségeit, hozamadatait, stb. és ezeket a későbbiekben átülteti a gyakorlatba, annak bizonyosan pozitív hozadéka lesz. Ez a precíziós gazdálkodás, illetve gondolkodás alapja. Ehhez azonban szükség van a fejlődni akarásra. Ha ez nincs meg, nem lehet egyről a kettőre jutni. A gazdálkodók gondolkodásmódja az egyik legnagyobb akadálya a technológia elterjedésének.


A következő a földterület nagysága. Hozzávetőleg 100-150 hektártól éri meg precíziósan gazdálkodni a korszerű eszközökkel, de egy robotkormány megvásárlása és használata még nem egyenlő a precíziós gazdálkodással, ez csupán egy lépés a technológia, a hatékonyságnövelés irányába. Ráadásul legalább egy emberre van szükség, aki csak ezzel foglalkozik, az adatokat begyűjti, kezeli, értelmezi, hogy a későbbiekben Ő maga vagy a kollégái fel tudják használni és az erő-, munkagépbe, kombájnba be tudják táplálni azokat.

 


Anyagi oka is lehet a beruházás elmaradásának. Mérlegelni kell, mennyire tudom növelni a terméshozamot, csökkenteni az inputanyag-kijuttatást, csökkenteni az átfedéseket, az üzemanyag-költséget, és mennyi a beruházás, illetve a humán erőforrás költsége. Érdemes egy pro-kontra listát készíteni a pozitívumokkal és negatívumokkal, de nagyon ritkán billen a mérleg a negatív irányba.


Fontos tényező a gazdálkodók, illetve a gépkezelők tudása is. A fiatalok számára most már egyre több helyen érhető elő szakirányú képzés a témában, például a Szent István Egyetemen vagy a Széchenyi István Egyetemen. A GPS-eszközöket vásárló gazdálkodók a forgalmazó cégek kurzusain is bővíthetik ismereteiket, erre az AXIÁL Kft.-nél is van lehetőség. Szervizüzletágunk mérnökei tartják ezeket, akik saját, a szerelők és a gépkezelők minden tapasztalatát továbbítják az ügyfeleknek.


Meg kell még említenem a technikai feltételeket. Az AXIÁL Kft. olyan eszközöket értékesít, amelyek gép-, eszköz-, márkafüggetlenek. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges egyetlen gyártó irányába sem elköteleződnie a gazdálkodónak, mert bármilyen színű gépre felszerelhetők. Arra is volt példa, hogy egy idősebb gépbe szereltek robotkormányzást, tehát ez sem lehetetlen. Ugyanakkor egy modern gép alapból tartalmaz olyan megoldásokat, amelyek tovább csökkenthetik a költségeket és növelhetik a termelékenységet.

 

Kép: AXIÁL Kft.
Forrás: Agro Napló 2018. április 61. oldal

Elérhető

Kapcsolódó cikkek