A MAX CUT kaszasín Acél-Innovációs díjat nyert

A MAX CUT kaszasín Acél-Innovációs díjat nyert

A MAX CUT kaszasín, a CLAAS egyik innovációja, a német Acél Innovációs Díj 2018 2. helyezését nyerte el a „Termékek acélból” kategóriában. A kaszasíneket Bad Saulgauban, a CLAAS gyárban a legmodernebb gyártósoron készítik és a DISCO kaszákban alkalmazzák.

Egyedülálló innováció

„A MAX CUT kaszasínnel a CLAAS egyedülálló innovációt vezetett be a piacra” hangzott a zsűri indoklásában. A koncepció igen meggyőző. A MAX CUT kaszasínt egy darabból préselik, ami optimális formatartást tesz lehetővé maximális szilárdság mellett. A préselés és az ideális hullámforma olyan innovatív meghajtási technológiát tesz lehetővé, mely a szatellit és az egyenes vonalú meghajtás előnyeit ötvözi. A kaszasín hullámos kialakítása következtében a kaszatárcsa egységek egészen elöl helyezkednek el. Ez és az egyedülálló, speciális kialakítású betétek kombinációja teszi lehetővé a megnövekedett tárcsák közötti átfedést, illetve az optimális vágási minőség elérését. Az új betétek az össze- és széttartó késpároknál különböző, a mindenkori helyzetükhöz optimalizált geometriával vannak kialakítva. Csavarok rögzítik ezeket, és extra kopásálló réteggel vannak bevonva.

 

Csavarozva, nem hegesztve

A „csavarozva, nem hegesztve”-elvet követve az új MAX CUT kaszasínek a speciális csavarozási eljárásnak köszönhetően különösen jól ellenállnak a torziós hatásoknak. A kaszasín központi elemét egyetlen darabból, 3000 tonnás nyomóerővel préselik, majd a meghajtás beépítése után a borítással összecsavarozzák. Ennél a speciális csavarok formatartó csatlakozása eléri a hegesztés szilárdságát, anélkül, hogy az anyagot a hegesztésben fellépő feszültségek gyengítenék. A speciálisan kifejlesztett, mikroötvözött, nagyszilárdságú finomszemcsés acél szilárdsági potenciálja állandó, és teljes mértékben kihasználható. A kaszasín karbantartásmentes, olajozása folyamatos.

 

 

Csúszótalpak alagúthatással

Az extra széles csúszótalpak az alagúthatással hátrafelé továbbítják a szennyeződést, tiszta takarmányt biztosítva. Ezen kívül növelik a teherbírást, kímélik a talajt és megakadályozzák a kopást. Az alap csúszótalpak mellett opcionálisan kopótalpak, vágásmagasító talpak és dupla magas vágásmagasító talpak is rendelkezésre állnak, például biomassza kaszálásához.

 

Beépített ECO-kardántengely

A MAX CUT erőátvitelét úgy alakították ki, hogy percenkénti 850 fordulaton dolgozzon. Ez akár 20%-kal csökkenti az üzemanyag-felhasználást. Ütközéskor a meghajtást az elismert SAFETY LINK biztonsági modul védi, egy, a belsejében található kényszertörésponttal. A kaszatárcsát egy csavar tartja a modulon belül, így az a tengely törése után nem tud elrepülni. A modul egyszerűen és gyorsan cserélhető, így a kasza a lehető legrövidebb időn belül újra üzemképes. Ugyanilyen egyszerű a pengék cseréje, az ismert gyors késcserélő rendszerrel.

 

 

Az Acél Innovációs Díj

Németország egyik vezető innovációs díja 1989 óta három évente tünteti ki az a német acélipar a kiemelkedő innovációkat az Acél Innovációs Díjjal. A megmérettetés célja, hogy lehetőséget nyújtson az acélt felhasználó vállalkozások innovatív erejének megmutatására, valamint felületet biztosít az acéllal kapcsolatos új ötletek bemutatására.

Az acélfelhasználás nagy változatossága miatt az Acél Innovációs Díjat négy kategóriában ítélik oda az arra érdemeseknek: „Acéltermékek”, „Acélszerkezetek”, „Acél-dizájn” és „Acél kutatás és fejlesztés”. Minden kategóriában három díjat adnak át.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Forrás és kép: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek