A jövő már itt van

A jövő már itt van

A LEXION kombájnok TERRA TRAC járószerkezete már korábban is ismert volt, és a 2017-es nehéz betakarítási körülmények között újra bizonyított.

 

 

Napjainkban a CLAAS fejlesztőmérnökei az aktív talajvédelemmel összefüggő projekteken dolgoznak. 2017 őszén az Agritechnica kiállításon bemutatták a JAGUAR TERRA TRAC és AXION TERRA TRAC prototípusait.

Hannoverben a CLAAS bepillantást engedett fejlesztéseibe. A JAGUAR 960 TERRA TRAC silózóval és az AXION 900 TERRA TRAC traktorral még csak prototípusként létező gépeket állítottak ki, amelyek azért már sokkal többek, mint egyszerű konstrukciós tervek; rövid időn belül a piacra kerülhetnek. A JAGUAR TERRA TRAC fejlesztése korábban kezdődött, ezáltal a silózó egy kicsivel előrébb tart, szériagyártását hamarabb kezdik, mint a traktorét. A talajvédelmi és munkagazdaságossági fejlesztések elérhető közelségbe kerültek. „A gyakorlatban figyelembe kell venni a talajműveléshez, a vetéshez és a betakarításhoz rendelkezésre álló rövid időt – a gép teljesítményét a legjobban kihasználva, közben a talajt védve. A kibővített TERRA TRAC kínálattal ehhez járulunk hozzá. Ez a fejlesztés, amely megragadja az idő szellemét” mondja a TERRA TRAC projekt felelős fejlesztési vezetője, Obermeier-Hartmann. A gépek szériagyártás előtti bemutatása merőben szokatlan, új irány a CLAAS-nál, de tudatos lépés volt annak érdekében, hogy a mezőgazdaság igényeinek megfelelően fejlesszék gépeiket. A kiállítás széleskörű szakmai nemzetközi közönségétől ugyanis értékes vevői visszajelzéseket lehetett gyűjteni, hogy aztán felhasználhassák.

 

 

A talajvédelem végül is hozamot növel

Az utóbbi két évben Németország-szerte hatalmas esőzések állították meglehetősen nagy kihívások elé a mezőgazdászokat. A mérleg egyik serpenyőjében a vetés és a betakarítás szűkös időkerete állt, a másikban pedig a talajvédelem. A TERRA TRAC járószerkezet extrém körülmények között segít, de normál körülmények között is kevésbé tömöríti a talajt. A nagy felfekvő felületével nagyobb vonóerő és kisebb szállítási szélesség mellett óvja a talajszerkezetet. Kevésbé tömör, jobb szerkezetű talajban jobban tud fejlődni az állomány, és végül nagyobb a hozam. Ráadásul a betakarítás után könnyebb a talajmunka, kevesebb üzemanyaggal és munkaidővel költségeket lehet megtakarítani. S ha még ez sem lenne elég, azt is tudjuk, hogy kevésbé tömör talajban sokkal jobb a tápanyageloszlás és a gyökérképződés.

 

A rendszer működése

Hogy teljesen átlássuk e szerkezet előnyét, meg kell érteni a működését. A gumihevederes járószerkezet maga nem új találmány, de sokat módosítottak rajta, hogy a pontosan a gépek igényeihez igazítsák. A LEXION kombájnokról ismert TERRA TRAC járószerkezet megjelenése JAGUAR és AXION gépeken arra utal, hogy a CLAAS a gumihevederes járószerkezetekkel szerzett 30 éves, illetve a TERRA TRAC járószerkezet szériagyártásával összegyűjtött 20 éves tapasztalatát hasznosítják most silózókon és traktorokon. A CLAAS TERRA TRAC hevederes járószerkezete jogvédett kinematikájával és a hidropneumatikus rugózással tűnik ki a piactársak közül. A hajtókerék, a futókerék és a támgörgők külön-külön rugózottak, megakadályozva, hogy valami a karosszériához vagy a gépszerkezethez ütődjön. A CLAAS TERRA TRAC hevederes járószerkezettel akár 40 kilométer/órás menetsebesség is elérhető.

 

 

A CLAAS nem fogazáson keresztül oldja meg a hajtást; a hajtókerék súrlódó erővel hajtja a hevedert. Ez nyugodt futást és csak kismértékű kopást eredményez, mivel nincsenek hajtókörmök, amelyek leszakadhatnak vagy kophatnak. A futókerekek nagy átmérője nagy felfekvő felületet biztosít a gumihevederen, és hatékonyan viszi át a hajtóerőt. Ezenkívül nagy futókerékkel könnyebb haladni nehezen járható felületeken, hiszen nagy a teherbírása. Kisebb teherbírású talajon nem olyan gyorsan süllyed el, ez csökkenti a menetellenállást. A stabil hevedert kiegészítő hidraulikahenger feszíti meg. Ez segít csökkenteni a szlipet, és a gép súlyát egyenletesebben eloszlatni a nagy felfekvő felületen.

 

Kézzel fogható előnyök

Az Agritechnica kiállításon nyilvánvalóvá vált, hogy a TERRA TRAC működése egyértelmű a látogatóknak, nem kellett hosszan magyarázgatni. Magáért beszél a KRESZ szabályainak megfelelő szállítási szélesség, a nagy felfekvő felület, a talajszerkezet óvása a csökkentett talajnyomással, a nagy vonóerő és a kisebb szlip, a biztos haladás még nehéz körülmények között is, a betakarításhoz rendelkezésre álló hosszabb idő, a betakarítás utáni idő- és költségmegtakarítás, a teljesen rugózott járószerkezet nagy kényelme, akár 40 kilométer/órás sebességnél. Röviden és tömören: a TERRA TRAC hevederes járószerkezettel óvja a talajt, és gazdaságosabb.

A gépeket idő előtt bemutatni mindkét oldal – a CLAAS és az ügyfelek – szempontjából előnyös volt. A CLAAS meg tudta mutatni, hogy az ügyfelekkel együtt, az ügyfeleknek fejleszti a gépeket, szem előtt tartva a fenntartható gazdálkodás szempontjait, a talaj védelmét is. Az ügyfelek építő jellegű megbeszélések során elmondhatták ötleteiket és meglátásaikat a konstrukcióval kapcsolatban, amelyeket a CLAAS fejlesztőmérnökei meg is hallgattak, hogy később felhasználhassák.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Képek: CLAAS

Forrás: Agritech 2018. július 8-10. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek