A bálázók is pihennek télen!

A bálázók is pihennek télen!

Ideális esetben a terület alapján tervezett bálamennyiséggel kalkulálva döntik el a gazdák a bálázó vásárlást – nemcsak a típust, hanem a darabszámot is. Sok helyen egyetlen bálázó feladata az éves mennyiség elkészítése.

Ilyenkor még fontosabb a lehető legnagyobb üzembiztonság. Most, a szezon végén, gyakorlati tanácsokat adok a bálázók állagmegőrzése érdekében.

 

 

  • Mindenekelőtt nagynyomású levegővel tisztítsák meg a gépet a szármaradványoktól, a lerakódott és felgyülemlett kosztól, ahol szükséges, kézzel segítve. Víz és tisztítószerek alkalmazását elektromos részeknél lehetőség szerint kerüljék, ha mégis megtörtént, gondoskodjanak alapos és gyors kiszárításról!
  • Ellenőrizzék gépük minden egyes funkciójának helyes működését, különböző részegységek üzemképességét és a kopóelemek állapotát. Lehet, hogy még nem esedékes cserélni a kopóalkatrészeket, de már mutatkoznak az elhasználódás jelei. Ilyenkor célszerűbb cserélni, mint megvárni teljes tönkremenésüket. Javaslom, most tegyék meg, mert a szezonban az többe fog kerülni a kényszerpihenő miatt. A költségeket tovább növeli, ha egy kopóalkatrész elhasználódása további meghibásodást eredményez, ami sajnos gyakran megesik.

 

 

  • Természetesen az általános, napi karbantartás és ellenőrzés alkalmával nemcsak a kopó-alkatrészeket tanácsos kicserélni, hanem más sérült részeket is.
  • A javított helyeken a lekopott festést javítsák ki, így elkerülhetik a felület rozsdásodását és a következő szezonban tiszta felületen optimális lesz az anyagáram.
  • A gép munkahenger-szárait húzassák vissza, csupasz fémfelületeit zsírral kenjék be, elkerülve ezek oxidációját.
  • A bálázók kezelőegységét mindig fagymentes, száraz helyen tárolják.

 

 

  • Magát a gépet is, ha van rá lehetőség, száraz helyen tárolják.
  • Fontos! Műtrágya ne legyen a környezetében!
  • A kenési helyekhez juttassák be a szükséges zsírt, majd járassák meg a gépet, így a zsír egyenletesen eloszlik.

 

Nagyobb értékű gépek állapotfelméréséhez és javításához célszerű szervizes kollégáink segítségét kérni. Munkatársaink naprakész szakmai tudással, komoly tapasztalattal és a gyártó cég támogatásával felvértezve, szakszerűen végzik el a beállításokat, az esetleges javításokat, csökkentve a meghibásodás lehetőségét. Fordítsanak figyelmet minőségi, eredeti gyári alkatrészek felhasználására, melyeknek jelentős szerepük van a gépes tartós működésében.

 

A rendszeres karbantartásokkal megőrzi gépe értékét, hatékonyabban dolgozhat!

 

Szöveg és képek: Major Vilmos, szervizmérnök

Forrás: Agritech 2018. 05. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek