100% teljesítmény egész nap

100% teljesítmény egész nap

100% teljesítmény, teljes koncentráció mellett – ráadásul egész nap. Ezt egy ember valószínűleg képtelen teljesíteni. A gépek viszont annál könnyebben!

Ha jön az aratás, mindenki kellemes izgalommal vág a munkába: minden rendben lesz, ember is, gép is bírja? A traktor és a felszedő-szállítókocsik készen állnak. Várhatóan nem lesz rövid a nap, egy csomó munka vár az embere. Akkor lehet maximálisan eredményes a munka, ha nem az emberek természetes teljesítőképességén múlik a dolog. Egy jó gépkezelő is csak egy bizonyos időn keresztül tud koncentrálni, és a gépet a teljesítményhatárán dolgoztatni. De ahogy telik az idő, a traktor-szállítókocsi gépkapcsolatok teljesítménykihasználtsága 80-90 százalékra csökken. Amikor viszont pont ideális az idő a betakarításra, akkor minden egyes százalék számít, amit az ember elő tud hozni a gépből. 

Ha a gépkapcsolat az ICT CRUISE PILOT teljesítményoptimalizáló rendszerrel van felszerelve, a gépkapcsolat folyamatosan a teljesítményhatárán tud dolgozni, és optimális teljesítményt tud nyújtani hajnaltól egészen késő éjszakáig. 

 

 

Hogyan működik ez?

A csatlakoztatott eszköz működési paraméterei irányítják a traktort. Ez azt jelenti, hogy a rendszer a felszedőkocsi hidraulikusan működtetett PICK UP-jának, illetve töltőautomatikájának (forgatónyomaték érzékelő szenzor, illetve a tetőlemez-nyomás) adatait fogadja és feldolgozza. ISOBUS-kapcsolaton keresztül kommunikál a CARGOS a traktorral, és a fokozatmentes hajtómű TLT-jét közvetlenül szabályozza. Ezen kívül a traktor teljesítményét is figyelembe veszi. Például, ha a gépkapcsolat töltési szakasszal kezdi a munkát, magas sebességet állít be. Ha a rend „vastagabbá” válik, vagy a felszedőkocsi megkezdi a tömörítési szakaszt, a sebességet is csökkenti. Amikor a rend ismét „vékonyabb” lesz, vagy a tömörítés csökken a felszedőkocsiban, a gépkapcsolat sebességét automatikusan ismét magasabbra állítja. A külső környezeti változásokat a rendszer szintén figyelembe veszi. Az ICT CRUISE PILOT automatikusan szabályozza a traktor sebességét a CARGOS teljesítményétől függően. Ez a magasabb kezelési kényelem jelentősen megkönnyíti a vezető dolgát, s ezzel egyidejűleg a CARGOS teljesítményét is maximálisan kihasználja, mivel az állásidők a töltőegység túlterhelésének megakadályozásával elkerülhetők.

És a gépkezelő nem lesz túlhajszolva, hanem technikai segítséggel a teljes műszak alatt a teljesítményhatáron dolgozhat a gépekkel.

 

Szöveg: Thilo Bruns, TRENDS magazin

Fordította: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Forrás és kép: TRENDS magazin

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek