Táblamérettől és munkagéptől függetlenül automatikus fordulás

Táblamérettől és munkagéptől függetlenül automatikus fordulás

2017. szeptember 13. szerda.
  (Gépek)

Fendt VariotronicTI Turn Assistant az ismert, teljesen automatikus fordulási formák mellett kiegészítésképpen tolatva fordulást is kínál. E rendszer függesztett munkagépek esetében lehetővé teszi az automatikus megfordulást szűk táblavégi szegések esetén is.

Valamennyi ismert automatikus megfordulást segítő rendszer jelenleg előrefelé haladva végzi el a fordulást és ezek kiválóan megfelelnek a vontatott munkagépek számára. Az úgynevezett Keyhole-Turn („kulcslyuk“ vagy „Omega“ forduló) a közvetlen csatlakozás (maga mellé fordulás) esetén – megfelelően nagy táblaszegést igényel. Az U-fordulónál a táblaszegés viszont lényegesen kisebb lehet, mivel a menetek átugorhatók, ugyanakkor ennél nincs maga mellé fordulásra lehetőség.

 

Az új Fendt VariotronicTI Turn Assistant két további fordulási formát kínál: az Y-fordulót és a K-fordulót. 

E két fordulási formának többféle előnye is van a gyakorlatban. Az egyik ilyen, hogy kisebb táblaméretek esetén is van lehetőség automatikus fordulásra. Másik előny, hogy táblavégi szegést igénylő függesztett munkagépek számára (pl. eke) is lehetővé válik az automatikus fordulás. Fendt VariotronicTI Turn Assistant a VarioGuide automatikus kormányzás opciójaként került a Varioterminálba integrálásra. A gépkezelő beadja a terminálba a szükséges paramétereket, a kívánt fordulási formát vagy a tábla szegés szélességét. Az automatikus fordulás-automatikával (VariotronicTI auto) együtt a munkagép minden forduló során pontosan a kellő helyen kerül elindításra, ill. a talajra.

 

 

Az Y-forduló a gyakorlatban használatosabb. A fordulót elérve lefut a fordulás levezérlő program, a traktor automatikusan lefékezésre kerül, majd tolat (a tempomatban rögzített sebességgel) és végül befordul az új nyomvonalba.

A K-forduló egy különleges fordulási forma és leginkább lejtős területekre ajánlott, ahol a traktor a függesztett munkagéppel tolatva hegynek felfelé halad és ez által az egész szerelvény stabilabb.

 

Az új automatikus Y- és a K-forduló előnyei a jobb munkaminőségben keresendők. Kevésbé gyakorlott traktorosok is mindig pontosan azonos helyen mennek be (és jönnek ki) a következő nyomba, mindezt átfedések és hibázások nélkül. Ezáltal üzemanyag megtakarítás keletkezik, a talajtaposás, ill. a fordulásra szánt idő is csökken. Ahogy a táblán haladáskor az automatikus kormányzás egy pontosabb és nyugodtabb munkavégzéshez vezet, úgy a Fendt VariotronicTI Turn Assistant a fordulókban nyújt jelentős könnyebbséget a gépkezelőnek. Mindezeken túl a gépkezelő és a gép teljesítménye is nő!

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt