SHREDLAGE® a gyakorlatban

SHREDLAGE® a gyakorlatban

2017. június 26. hétfő.
  (Gépek)

Hosszú szecska? Marhaság! Nagy a verseny és nehezek a körülmények, a tejtermelők helyzete ma nem ideális Magyarországon. Ebben a piaci környezetben csak az erőforrásaikkal legokosabban gazdálkodók maradhatnak talpon.

Az AXIÁL Gyakorlati Akadémián idén is a túlélést elősegítő információkhoz lehetett hozzájutni, ezúttal a tömegtakarmány témáját körbejárva.

 

 

Egyetlen forintot sem szabad elgurulni hagyni, mindet meg kell fogni, jól felhasználni. Ebben segít a nálunk még gyerekcipőben járó, de Amerikában és Nyugat-Európában már bevált és elismert SHREDLAGE®-technológia. A Németországból érkezett Kim-Saß Hausschildt, a Westerkamp Holsteins gazdaság üzemvezetője, már 2013 óta gyűjti ezzel a tapasztalatokat. 

 

 

Egyáltalán, hogyan jött az ötlet, hogy szakítsanak a jól bevált folyamatokkal, és kipróbálják ezt az újdonságot? Nem más, mint Kim-Saß Hausschildt volt a kezdeményező. Mezőgazdasági tanulmányai alatt többször is eljutott az Egyesült Államokba, ahol Kaliforniától Kanadáig több, 300-12 000 tehenes tejtermelő gazdaságnál dolgozhatott. Így ismerte meg a SHREDLAGE® technológiát is. 

A Westerkamp Holsteins jelenleg 377 hektáron gazdálkodik, amelyből 213-on silókukoricát termesztenek, 50 tonnás nyers- és 16-18 tonnás száraz tömeggel. A gazdaságban 512 fejt és 85 szárazon álló tehén mellett 310 a 24 hónap alatti növendékek, illetve 340 a 12 hónap alatti borjúk száma. 

Takarmányozásra elég sok silókukoricát használnak, ennek racionális okai vannak. A gazdaságnak kevés a legelője, minden megművelhető területükön kukoricát termesztenek, mivel biztosan jó minőségű, magas hozamú a termése. 

Németországban viszonylag sok biogázüzem működik, emiatt a silókukoricát a legtöbb tartományban tonnánként már 40 eurós áron lehet értékesíteni. 

Mivel korábban még nagy kukoricaarányú takarmánnyal is éppen hogy elérték a kérődzéshez szükséges szintet, elkezdtek azon gondolkodni, hogy hosszabbra vágják a takarmány körülbelül 50 százalékát kitevő kukoricaszilázst, kicsit több strukturális takarmányt adva az állatoknak. Sajnos, a szecskahossz növelésének következtében nem volt megfelelő a magok széttörése. 

További problémaként csak nagyon rosszul tudták tömöríteni a hosszúra szecskázott silókukoricát. A szilázs hengerezésekor úgy viselkedtek a körülbelül 15 milliméteres szecskadarabok, mint a hungarocell: miután áthaladt rajtuk a henger, újra felúsztak a szilázs tetejére. A szilázs nagymértékű felmelegedése és a magok nem megfelelő feltárásából adódó veszteség arra kényszerítette a gazdaság vezetőit, hogy bérvállalkozójukkal és a CLAAS-szal együtt megnézzék, hogyan tudnának javítani ezen az állapoton. 

A cél adott volt: 18 milliméternél hosszabbra kellett vágni a kukoricaszárat, hogy nőjön a kukoricaszilázs strukturális hatása a bendőben. A kukoricaszemeket egyidejűleg a lehető legfinomabbra kellett roppantani, hogy az energiát gyorsan és biztosan hasznosítani tudja a tehén. 

Ehhez először fél késkészlettel ment a silózó a kukoricába, és nagyobb törőhengereket szereltek a MULTI CROP CRACKER (MCC) szemroppantóba, illetve megnövelték a hengerek fordulatszám-különbségét. A szemeket így alaposan szétzúzták, a növényi részek pedig hosszanti irányban is felhasadtak, ezáltal nagyon jól tömörödött a termény. 

Hátrányként nagyobb lett a silózó teljesítményigénye és az üzemanyag-felhasználás – körülbelül 15 százalékkal –, valamint megnőtt a törőhengerek kopása. Ráadásul nem volt optimális az anyagáram, ami eltömődéseket okozott. 

A következő betakarítási időszakban, 2014-ben tovább finomították az ötletet. Egy CLAAS JAGUAR 950-nel, megerősített szemroppantó-házzal dolgoztak, és 58 százalékra növelték a hengerek fordulatszám-különbségét. Kiegészítésképp kaptak a CLAAS-tól egy előszériás JAGUAR 940 silózót, eredeti SHREDLAGE® szemroppantóval. Azt tapasztalták, hogy ez a gép alaposabban dolgozta fel a növényi anyagot. Bár kisebb teljesítményű volt, mint a SHREDLAGE®-henger nélküli, 15 százalékkal nagyobb áteresztőképességet értek el vele! Azt is észrevették, hogy a SHREDLAGE® szemroppantónak egyértelműen kisebb az erőszükséglete.

Rendkívül jó tapasztalatokat szereztek: a növekvő teljesítmény mellett javult az állatok egészségügyi állapota, és jelentősen csökkentek a takarmányköltségek. 

 

 

A szalmát teljes egészében kivették a takarmányból, és 45 százalékra redukálták a fűszilázs arányát. A kukorica arányát szintén csökkentették, 50 százalékra, és a kukoricaszilázsét egyharmaddal növelték, 13,5 kg szárazanyagtartalomra. Ezáltal a teljes adag koncentrált takarmánytartalma 4,5 százalékra csökkent. Növekedett az állatok tejtermelése, és a tej tápanyagtartalma. 

A tej kilójára vetített takarmányköltség 1,16 cent/tej-kilogrammra csökkent, ami évente 75 ezer eurót takarított meg. 

Az alábbi táblázatban láthatók a gazdaság 2014-es tejtermelésének eredményei:

 

 

A jó tapasztalatok alapján 2015 óta a teljes silókukorica-mennyiséget SHREDLAGE® szemroppantóval dolgozza fel a gazdaság. „A takarmány rendkívül jó minőségű. A magok alaposan feltártak, a növényi részek felhasítottak, így kitűnően lehet az anyagot tömöríteni.” mondja Kim-Saß Hausschildt. „A szemroppantó teljesítménye és fogyasztása egyértelműen kiemelkedő. Ráadásul a biogáz-üzemek akár tíz százalékkal többet is hajlandók fizetni a terményért, ha jobb a szemek feltárása.”

A SHDREDLAGE® technológiával előállított takarmányról nagyon jó véleménnyel vannak az üzemben. 30 milliméteres szecskahossz is lehetséges, alig láthatók törtszemdarabok, a kukoricaszecska hosszirányban is zúzott, nincsenek háromdimenziós részecskék, és nagyon jól tömöríthető. A megelőző évekhez képest csekélyebb a betakarítás üzemanyag-fogyasztása. 

A tehenek egészségesebbek, sokkal kevesebb lesz beteg, mert stabilabb a bendő nyálkahártyája. A jövőben a nagymértékű fehérjeszintézis miatt a takarmányban is lehet a fehérjén megtakarítani. Ráadásul a tehén szinte tökéletesen fel tudja dolgozni a magokat. S ki engedhet meg magának manapság hasznosítatlan energiát?

 

Szöveg: Vas Magdolna