Munkafolyamatok elemzése és optimalizálása

Munkafolyamatok elemzése és optimalizálása

2017. március 14. kedd.
  (Gépek)

A CLAAS TELEMATICS támogatja az üzemi folyamatok elemzését és optimalizálását, és ezzel egyidejűleg csökkenti az drága szervizidőket. A CLAAS a TELEMATICS rendszert bizonyos gépeknél alapkonfigurációként, illetve három különböző verzióban kínálja.

 

A gépköltség és a gépteljesítmény a két legfontosabb kritérium, melyek az agrárvállalkozások elérhető hasznát meghatározzák. Mindegy, hogy bérvállalkozó vagy nagyobb agrárgazdaság – egy idény során a gépi és személyi erőforrásokat figyelemmel kísérni, munkafolyamataikat átlátni, ezekkel tisztában lenni, meglehetősen nagy kihívás. Ráadásul minden munkafolyamatnál elvárás a lehető legnagyobb hatékonyság: gyorsan odaérni a megfelelő területre, fennakadás nélkül elvégezni a munkát, megbízást és a logisztikát is optimalizálni kell. A CLAAS TELEMATICS támogatja az üzemi folyamatok elemzését és optimalizálását, és ezzel egyidejűleg csökkenti az drága szervizidőket. A CLAAS a TELEMATICS rendszert bizonyos gépeknél alapkonfigurációként, illetve három különböző verzióban kínálja. A CLAAS országspecifikusan a következő gépeket szereli fel alapfelszereltségként TELEMATICS rendszerrel: AXION 900 (A23) és 800 (A40, A41) traktorok, a XERION nagytraktorok, JAGUAR 860-880, 940-980 silózók, illetve a LEXION 780-750, 670 és új TUCANO 440-450 és 570-580 kombájnok. Ezen kívül az Európai Unió 28 tagállamában a gépekbe gyárilag beépítenek egy SIM-kártyát. 

 

 

TELEMATICS basic, advanced és professional

A három TELEMATICS verzió a basic (alap), advanced (haladó) és a professional (professzionális) az elérhető funkcióiban és árukban különböznek. A TELEMATICS legegyszerűbb változata a basic. Ez a legszükségesebb információkat szolgáltatja a gép helyzetéről és állapotáról, ezek a TELEMATICS applikációban is megtekinthetők. Ezen kívül tartalmazza az összes szervizfunkciót és a távdiagnosztikát is. Ez a csomag olyan felhasználóknak ideális, akik nem szeretnének a rendszerrel intenzíven foglalkozni, de az alapfunkciókat, mint például a navigáció, az applikációval használni szeretnék, és nagyobb hangsúlyt helyeznének a szervizre is. 

A TELEMATICS advanced verziója minden rendelkezésre álló gépadatot megmutat, de ezen kívül egy sor további kiszámítható folyamatjellemzőt is megmutat. Ez a csomag valós idejű megfigyelést tesz lehetővé, így a folyamatok menet közben optimalizálhatók. Ez a verzió a TELEMATICS applikáció minden funkcióját tartalmazza. 

A TELEMATICS teljes verziója, a professional a fentebb felsorolt funkciók mellett korlátlan adattörténetet kínál visszamenőleg is, lehetővé téve az átfogó, a géphasználat optimalizálásához szükséges adatelemzést. Ezen kívül a specifikus kérdésekre és ezek optimalizálására egy sor elemzés áll rendelkezésre. 

Az automatikus dokumentáció a TELEMATICS egyik fontos kiegészítő funkciója, mely egy kiegészítő csomagként mindhárom verzióhoz elérhető. A rendszer a táblahatárok, a nyomvonalak és a gép adatai alapján teljesen automatikusan létrehoz egy, az adott területre vonatkozó, minden munkafolyamatra kiterjedő dokumentációt. A gépkezelőnek nem kell semmilyen műveletet végrehajtania, nem kell az előre tervezett megbízásokkal foglalkoznia, így nagymértékben tehermentesül. A dokumentációk kinyomtathatók vagy ISOXML-ben hozamtérképbe exportálhatók.

 

 

TELEMATICS On Implement (TONI)

A TONI-val a traktor mellett a munkagép adatainak dokumentálása, értékelése és az optimalizálása is lehetséges. Ehhez szükség van a TELEMATICS-kompatibilis traktor mellett egy ISOBUS-kompatibilis munkagépre is, amely a TONI funkciót támogatja. A CLAAS-nál ilyenek például a QUADRANT szögletes bálázók vagy a CARGOS felszedőkocsik. Ahhoz, hogy a gyakorlatban a TONI a lehető leggyorsabban elterjedjen, a CLAAS már több munkagép gyártóval is együtt dolgozik. 

 

CLAAS TELEMATICS

A TELEMATICS segítségével a gazdák, üzemvezetők és bérvállalkozók mindig szem előtt tarthatják gépeiket, és hatékonyan kiaknázhatják azok lehetőségeit. Az online flottaellenőrzésnek és -menedzsmentnek köszönhetően a felhasználó felismerheti a munkafolyamatban rejlő optimalizálási lehetőségeket, például az állásidőket és annak okait, így valós időben és a lehető leghamarabb reagálhat rá. A távdiagnózis, illetve a karbantartási intervallumok valós időben történő lekérdezésével csökkenthető a kiesett idő, és végül a rendszer a dokumentációra és a belső ellenőrzésre kínál áttekinthető adatokat és biztonságot. 

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Kép: CLAAS