Két rendszer, amely növeli a vonóerőt és a hatékonyságot

Két rendszer, amely növeli a vonóerőt és a hatékonyságot

2017. szeptember 14. csütörtök.
  (Gépek)

Az AGCO/Fendt két egyedi rendszert fejlesztett ki, amely a gazdák számára nem csak a hatékonyságot növelik és nagyobb menetkényelmet biztosít, hanem egyidejűleg kímélik a talajt és üzemanyagot takarítanak meg vele.

Az automatikusan szabályozott Fendt VarioPull munkaeszköz felfüggesztés segítségével a traktor mellső- és hátsótengelyének terhelése menet közben optimalizálásra kerül és ez által a traktor tömege egyenletesen kerül a talajra. Ezen túlmenően az ismert Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályzó rendszer a jövőben már hosszú féltengely esetén is elérhető lesz. A Fendt VarioGrip rendszer rövid időn belül képes 0,6-2,5 bar között az abroncsnyomást szabályozni, ami a traktor teljesítményét is növeli. 

 

 

Fendt VarioPull: Iránymutató innováció

A hátsó tengelyre eső tömeg áthelyezésre kerül az első tengelyre.

Nehéz járműszerelvények esetén felmerül a gondolat, vajon mi is az optimális terheléseloszlás a traktor tengelyei között. Az optimális teherelosztással elkerülhető a mellső tengely felemelkedése a talajtól, a talajállapot kevésbé sérül és a különböző átmérőjű kerekek maximális kapaszkodóképessége is kihasználhatóvá válik. Eddig a traktortengelyek közötti súlyeloszlást kizárólag orrsúly, ill. keréksúly felhelyezésével vagy a munkagép traktort terhelő részével lehetett szabályozni.

A Fendt VarioPull célja, hogy a változó munkagépterheléstől függően, ill. erre tekintettel a jobb kapaszkodóképesség érdekében a traktortengelyek közötti ideális súlyeloszlást lehessen beállítani, a munkagép traktorra nehezedő súlyának segítségével. Ennek során a munkagép traktort terhelő súlya, a traktor hátsó tengelyétől a mellső tengely irányába kerül eltolásra. A VarioPull ezt a munkagép-csatlakoztatási pont hidromechanikus reteszelő-munkahengeren keresztüli eltolásával éri el, például úgy, hogy a hátsó vonókarokat közelebb húzza a hátsó traktortengelyhez. Ezáltal az emelőkar (a munkagépbekötés pontja és a hátsó tengely távolsága) lerövidül és egyidejűleg a mellső tengely tehermentesítése is csökken.

 

 

A lehetséges legjobb kapaszkodóképesség mellett a legkisebb talajnyomás 

A Fendt VarioPull és a munkagép súlyának intelligens használatával a gazdának lehetősége adódik az orrsúly tömegének a csökkentésére, így a szántóföldön „mozgatott“ össztömeg csökkentésére anélkül, hogy a vonóerő, ill. a traktor kapaszkodóképessége csökkenne. A tengelyterhelések változtatása és az integrált abroncsnyomás-szabályzó rendszer (VarioGrip) együttesen, lehetővé teszi mindkét tengelyen külön-külön az abroncsnyomások optimális beállítását. Ezáltal a talajnyomás tovább csökkenthető és a vontatási teljesítmény növelhető. A könnyebb orrsúlynak köszönhetően növekszik a menetbiztonság és a kényelem a közúton való haladás során.

A rendszer pozitív mellékhatása a javuló biztonság és kényelem a munkagép csatlakoztatása során. A hátratolt munkagép-csatlakozási pontra ugyanis optimálisan rálát a gépkezelő a vezetőülésből. További előnye a Fendt VarioPull rendszernek a növekvő területteljesítmény a csökkenő szlip (kerékcsúszás) által, a csökkenő gördülési ellenállás a talajon, az üzemanyag-megtakarítás, a kevesebb károsanyag-kibocsátás és a talajkímélőbb munkavégzés. Az integrált munkagépkapcsoló-rendszer lehetőséget teremt különböző vonószerkezetek alkalmazására, mint pl.: alsó húzó, golyós kapcsolószerkezet, PitonFix, Hitchhorog, ill. vonókarok. Az integrált abroncsnyomás-szabályzó rendszerből (VarioGrip), a Fendt VarioDrive hajtásláncból és a Fendt Grip Assistant elektronikus asszisztenciarendszerből álló trakciómanagement a Fendt VarioPull által vált teljessé.

 

 

Egyszerű kezelés pozíciómérő rendszerrel

A Fendt VarioPull rendszer kifejlesztésénél lényeges szempont volt, hogy a traktoros könnyen tudja majd kezelni. Az integrált pozíciómérő rendszer segítségével a felhasználó folyamatos tájékoztatást kap a Fendt VarioPull pozíciójáról a vezetőülésben, ill. akár egy App-on keresztül. Mindez megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a munkagép csatlakoztatását. A traktor statikus terheléselosztásán túlmenően a munkaeszköz dinamikus erői intelligens módon hasznosításra kerülnek a vonóerő mind jobb átvitele érdekében. Az egyes gumiabroncsok maximális kapaszkodóképessége tökéletesen kihasználásra kerül a maximális géphatékonyság elérése érdekében.

 

 

Fendt VarioGrip: most hosszútengelyes traktoroknál is

 

Ikerkerekek levegővel való ellátása gond nélkül

Valamennyi gyári féltengely kialakításhoz a jövőben kérhető a VarioGrip abroncsnyomás-szabályzó rendszer, mindemellett minden korlátozás nélkül használhatók maradnak a hosszú féltengelyek is. A traktor maximális szélességét a hosszú féltengelyekkel együtt szerelt integrált felépítésű VarioGrip sem érinti. A hosszú féltengely teljes hosszában használható marad. A Fendt VarioGrippel az ikerkerekek levegőellátása akadály nélkül megoldható. Ikerkerekezésnél egy kerékcsavaron keresztül jut el a levegő az ikerkerékhez.

 

Nyomtávállítás gyorsan 

A hosszú féltengely és a VarioGrip integrálása számos előnyt jelent a gyakorlat számára. A gazda gyorsan képes a nyomtávot állítani, amennyiben különböző növénykultúrákban dolgozik, pl. kukoricából burgonyába kell átszerelnie. A költségmegtakarításon és termésnövekedésen túl csökken a károsanyag kibocsátás, a talajtaposás és a talajerózió.

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt