Használt gépek az AXIÁL-nál

Használt gépek az AXIÁL-nál

2017. június 16. péntek.
  (Gépek)

Előfordul, hogy új gép helyett gazdaságosabb használtat venni, ha viszont újat vásárolnak, nincs szükség többé a régire. Az utóbbi esetben maga próbálja meg értékesíteni a gazdája, beadja valahová bizományba, vagy megpróbálja beszámíttatni.

Nem könnyű hirdetést feladni, fogadni az érdeklődő telefonokat, e-maileket, megmutatni a lehetséges vevőknek a gépet, alkudozni. Egyszerűbb bizományba adni, mégis az új gép árába beszámíttatni a legjobb, hiszen itt azonnal a pénzéhez jut az eladó, minden kockázat a kereskedőé. Utóbbinak viszont ára van: saját költségei, kockázatai miatt a kereskedő nem vásárolhat piaci áron.

 

Csak megbízható kereskedőtől

Használtat vennének? Jó esetben bejáratott helyről vásárol az ember, ahol tudja, hogyan működnek a dolgok, rosszabb esetben idegentől, netán külföldről, amikor is a fő kockázat a megtévesztés. Az még nem baj, hogy a kereskedő vagy magáneladó tetszetőssé teszi a gépet, de vannak, akik kizárólag ezzel az eszközzel élnek, időnként túlzásokba esve, festékkel, polírozással, szilikonnal, de a műszaki állapotot elhanyagolva. Az autókereskedelemből tudjuk, milyen gyakori a kilométeróra visszatekerése – mi évente körülbelül kétezer használt gépet mérünk fel, és bizony találkoztunk a mezőgazdaságban és az építőiparban is ilyennel. A külföldről bekerült gépek fertőzöttsége nagyobb, sokkal nehezebben ellenőrizhető az üzemórák száma, ráadásul előre kell fizetni, utólag semmiben sem várható üzemeltetési támogatás, segítség.

 

 

Előnyös tőlünk venni

Az AXIÁL Kft. használtgép-üzletágától vásárlóknak számos előnyt nyújtunk. Az újakhoz hasonlóan szinte minden hárommillió forint feletti gépre tudunk finanszírozást is biztosítani, így induláshoz csak a nettó érték 37 százalékát kell befizetni. Valamennyi nálunk lévő gépet a beszámítás előtt és azt követően, a beérkezéskor is ellenőrizzük, megítéljük az üzemórák valódiságát, s mindent átnézünk műszakilag. A fellelt hibákat regisztráljuk, és azonnal javítja is a szerviz, vagy a majdani vevővel egyeztetve, eladáskor hárítjuk el. Fontos lehetőség, hogy a nálunk kínált gépeket a telephelyeinken ki lehet próbálni, meg lehet járatni. A gázolajjal, idővel e tekintetben nem spórolunk, és csak néha él valaki vissza ezzel a lehetőséggel.

 

Használt gépek reális áron

Mindig az ár a legnehezebb kérdés. Az eladó többet szeretne kapni, a vevő kevesebbet adni. Esetünkben nagyon komoly szempont, hogy a használt gépen nem veszíthetjük el az új nyereségét, amiből működésünket finanszírozzuk és fejlesztjük. Eladáskor pedig nem kalkulálhatunk önkényesen, mert mások is árulnak hasonlókat, ha nem itthon, hát külföldön. Nem tartogathatjuk sokáig a használt gépeket, mert elavulnak, és komoly tőkelekötési költség a raktározásuk. A reális értékesítési árat tehát az adott gép piaci megítélése, műszaki állapota, felszereltsége alapján kell megállapítani. Elég kicsi a mozgástér.

Ha valaki egyéni, nagy árat akar kapni a gépéért, inkább maga próbálkozzon türelmesen, vagy adja be bizományba. Természetesen ekkor az ő pénze áll a gépben.

 

 

Vásárlás kockázat nélkül

Ha vásárolni akarok, és látok egy olcsóbb gépet, de nem ismert kereskedőnél, a korábban említett szempontokat együttesen kell mérlegelni. Szerény anyagi előnyért nem biztos, hogy érdemes milliókat kockáztatni, jobb alkudozni, és a kinézett géphez kérni szervizt, pótalkatrészt.

 

Piaci tendenciák

Évente több ezer használt gép cserél gazdát a magyar piacon. Csak kombájnból becslésem szerint 450 darab körül, traktorból a Datahouse információja szerint 2016-ban 2270 darab cserélt gazdát, vagy került forgalomba. Ezek többsége lassú jármű, és nagyjából nyolcszáz volt mezőgazdasági vontató.

Az elmúlt évek trendje a géppark folyamatos fiatalodása, az átlagárak emelkedése.

2003-ban, amikor használt géppel kezdtem foglalkozni, 240 használt kombájnunk volt készleten. Ma ennyi el sem férne az udvaron, ellenben a jelenleg harmadannyi gép értéke annyi, mint akkor az összesé volt.

Sokat változtak a vásárlók is. 2002-2003-ban még előfordult, hogy megállt az ügyintézés a bajai K&H fiókban, mert ukrán vevőink megjelentek egy nejlonszatyornyi dollárral. Aztán az uniós csatlakozással ez visszaszorult, illetve ott is változtak az igények. 2016-ban csak néhány gépet exportáltunk oda, miközben az ukrán piacon hatszáz használt kombájn kelt el. Az okok megérnének egy külön cikket. Belső piacunk volt mindig a legerősebb, s jelentősége az évek során egyre nőtt. Ma forgalmunk nyolcvan százaléka belföldre kerül. Tőlünk nyugatabbra is hasonlók az arányok, a belső piac elsődleges.

 

 

A használtgépes-csapat

A régióban és Magyarországon is egyedülállóan építettünk fel egy saját használtgép-értékesítő csapatot, és szerveztük önálló üzletágba. Szakmailag a termékmenedzserek fogják össze országosan, és őket támogatják az értékesítő, gépfelmérő kollégák. Az AXIÁL Kft. 19 telephelyéből ötön vagyunk jelen. Mindenütt árulunk gépeket az országos készletből. Helyben van mindenhol a hitelügyintézés is.

A hg.axial.hu weboldalon megtalálható kínálatunk többsége. Az ott megjelölt telephelyen mindig megtekinthetők, kipróbálhatók a gépek. Csak hazai forrású gépeket árulunk. Az adott gépről legtöbbet tudó kolléga elérhetősége is megvan, de a gép gyakorlatilag bármely használtgép-értékesítőnktől megvásárolható az országban.

 

Szolgáltatásaink

Bizományos értékesítéssel is foglalkozunk bármely használtgépes-telephelyen. Felmérést és értékegyeztetést követően a bekerült gépeket teljes körű ügyintézéssel értékesítjük.

Ha bizonytalan a vásárlandó kombájn, traktor, teleszkópos rakodó üzemórájában, írjon a gepinfo@axial.hu e-mail címre, és adja meg a kérdéses gép gyártóját, típusát, pontos alvázszámát, aktuális motor üzemóráját, illetve vélhető származását (hazai, külföldi, nem ismert)! A cég munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot és csupán néhány napon belül utánajár kérésének. Nagyértékű gépberuházás előtt menjen biztosra, válassza az AXIÁL Kft. GÉPINFÓ szolgáltatását!

 

Szöveg: Csorba István, használtgép-üzletág igazgató

Képek: Földvári István

Forrás: Agritech 2017. április