Gazdatipp 2017. március 2. rész

Gazdatipp 2017. március 2. rész

2017. március 15. szerda.
  (Gépek)

Az AXIÁL Mezőgazdasági Híradó Gazdatipp rovatában partnereink gyakorlati véleményeit osztjuk meg Önökkel. A magazin 2017. évi I. számában FENDT és CLAAS gépekkel kapcsolatos tapasztalatokról olvashatnak.

 

FENDT erőgépek

Név: Szabó és Társa Kft., Szabó Árpád, Egyházasharaszti

Profil: Növénytermesztés

Gazdaság: 650 ha

A nagypapa alapította a céget 1998-ban. Kertek művelésével kezdtük, mára 4 alkalmazottal és 650 hektáron gazdálkodunk. 3 éve kipróbálást követően „megtetszett és itt maradt” egy Fendt 936 Vario. Tavaly ősszel egy Fendt 513 Vario Profi plus traktorral bővült a géppark. A 936-osban TOPCON automatakormányzás van, az 513-ast már gyári robotkormány-előkészítéssel vettük. A Monosem vetőgépet tavasszal már automatikus sorelzárással szeretnénk használni. A Vario-váltóval nem kell sebességet kapcsolni, így nem veszíti el lendületét a traktor, nem esik le a fordulatszám. Összehasonlítva a másik traktorunkkal, hétkéses altalajlazításkor (40-45cm) a Fendt 936-os pont tíz literrel fogyaszt kevesebbet hektáronként. Mindkét traktor „emberbarát”: más márkával összehasonlítva élmény velük 15-16 órán keresztül dolgozni, kevésbé fárasztó a munka. Jelenleg 2800 üzemóra van a 936-os traktorban. Az AXIÁL szervizhálózata kimagaslóan jó és megbízható, eddig bármi problémánk volt egy-két napon belül mindent megoldottak, és nagyon rugalmasak!

 

 

CLAAS géppark

Név: KOVINVEST Kft. Kovács Herman cégvezető, Nádudvar

Profil: Növénytermesztés, állattenyésztés, bérszolgáltatás

Gazdaság: 1600 hektár szántó és legelő

Az abszolút megbízhatóság fontos szempont mind a géptípus, mind a szolgáltató szempontjából. Nálunk az egész környék túlgépesített. Egy másik gazdaságnak hasonló területmérethez négy kombájnja is van, nekünk csak egy. Ha az lerobbanna, nagy kiesés lenne, és azonnal ügyfeleket is veszíthetnénk. Fontos, hogy meghibásodás esetén valóban azonnal megkezdődjön a gépek szakszerű javítása, és biztosított legyen a 24 órán belüli alkatrész-utánpótlás. Nem szállhat el egy egész hét azzal, hogy szezon közepén állnak a gépeink. A KOVINVEST Kft. fő erénye a szolgáltatói piacon a megbízhatóság és a rugalmasság. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudjuk, a beszállítóinktól is ezt várjuk el. Az AXIÁL-nál minden géptípusnak külön specialistája van, aki azonnal hozzálát a javításhoz, és a szükséges alkatrész is legkésőbb másnap ideér. Van az állományunkban CLAAS TUCANO 440-es kombájn, VARIANT bálázó, CLAAS LINER rendsodró és CLAAS VOLTO rendterítő is.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. I. szám 23. oldal